Egan Bernal je po Nairu Quintani (2014) postal drugi Kolumbijec s skupno zmago na Dirki po Italiji, pri čemer je rožnato majico tako kot rojak odnesel že ob krstnem nastopu na Giru, kar je v tem tisočletju ob obeh Kolumbijcih uspelo le še Albertu Contadorju (2008). Foto: AP
Egan Bernal je po Nairu Quintani (2014) postal drugi Kolumbijec s skupno zmago na Dirki po Italiji, pri čemer je rožnato majico tako kot rojak odnesel že ob krstnem nastopu na Giru, kar je v tem tisočletju ob obeh Kolumbijcih uspelo le še Albertu Contadorju (2008). Foto: AP

Kondor iz Zipaquirá znova leti in navdušuje s kolesarstvom zasvojene kolumbijske rojake. Tour de France 2019 je Egan Bernal osvojil pri 22 letih, Giro 2021 pri 24 letih (in 137 dneh starosti).

Egan Arley Bernal Gomez

Rojen: 17. januarja 1997 (24 let)
Doma: Zipaquirá (2650 m), Kolumbija
Teža: 60 kg (do 57,5 kg)
Višina: 175 cm
Kolesarski profil: Hribolazec
Pogodba: Ineos Grenadiers do 2023
Zmage: 19, v svetovni seriji 11
Večetapne zmage World Toura: Po Kaliforniji 2018, Pariz–Nica 2019, Po Švici 2019, Po Franciji 2019, Po Italiji 2021.

Bartali, Gimondi, Merckx in Bernal
Na obeh najslovitejših kolesarskih dirkah na svetu so pri tej starosti pred Kolumbijcem rumeno in rožnato majico kot skupni zmagovalci oblekli le trije izjemni šampioni: Gino Bartali (1936, 1938), Felice Gimondi (1965, 1967) in Eddy Merckx (1968, 1969). Dva Italijana, Belgijec in zdaj Kolumbijec.

Brez italijanskega helikopterskega vmešavanja bi to lahko uspelo še Francozu Laurentu Fignonu (1983, 1984), medtem ko je Španec Alberto Contador dvojček Tour-Giro sestavil pri 25 letih (2007, 2008).

Težje je obvladovati občutke po Touru, kot ga je osvojiti
Po črnem pandemskem letu in težavah s hrbtom, zaradi česar je po dveh tretjinah lanske Dirke po Franciji predal krono Slovencema in v Grenoblu sestopil s kolesa, je Egan Arley Bernal Gómez znova na vrhu.

"Obvladovanje občutka po zmagi na Touru 2019 je bilo res težko, težje kot na njem zmagati," je Bernal razkril in potrdil med nedeljsko novinarsko konferenco zmagovalcev, med katero je bil zelo oseben in čustven.

"Obstaja toliko drugih kolesarjev, ki dirkajo res dobro"
"Zmaga na Giru je tako res čudovita stvar, prava eksplozija toliko različnih čustev. A kljub temu ostajam trdno na tleh,"
je zagotovil kolumbijski čudežni deček, ki je nemudoma dodal: "Obstaja toliko drugih kolesarjev, ki dirkajo res dobro."

Bernal o težavah po zmagi na Touru

"Zmagal sem na Touru pri 22 letih in nisem vedel, kaj naj naredim s svojim življenjem. Uresničenje sanj vseh, a bilo je kot: 'Kaj pa zdaj?' Nisem imel resnično globoke motivacije za nadaljnje zmagovanje. Manjkala je takšna odločenost, da si rečem: 'O. k., nastavil bom alarm na osmo uro, naredil raztezanje in osnovne vaje, nato trening in opravil vse svoje delo.' Treniral sem, delal, kar sem moral, številke so bile dobre in šlo mi je res dobro. A po Touru ni bilo več enako."

Sicer brez neposredne omembe, a dobro se je razumelo, da se je zmagovalec 104. Dirke po Italiji dotaknil največjega preostalega vprašanja dirke: kaj bi bilo, če bi dirkala vodilna kolesarja sveta, vladarja etapnih dirk iz Slovenije.

Ineos letos še ni bil kos Slovencema
Brez navzočnosti Primoža Rogliča in/ali Tadeja Pogačarja namreč etapnim kolesarskim dirkam manjka popoln zvezdniški sijaj. V letu 2021 je gorenjski volk pobral UAE Tour in Tirreno-Adriatico ter bil tretji na Itzulii, pri čemer je Po Baskiji pripadla zasavskemu orlu. Rogliču je predtem izjemno travmatičen zadnji dan odnesel slavje na Pariz–Nica.

V svetovni seriji so bile odpeljane le še tri etapne dirke, kjer pa je na vseh – Dirka po Kataloniji, Dirka po Romandiji in zdaj Dirka po Italiji – skupno zmago odnesel že pred štartom predvideni prvi kapetan britanske superekipe. A Ineos Grenadiers sočasno že lani, še bolj pa na vseh letošnjih soočenjih ni bil konkurenčen Slovencema. Bo na 108. Dirki po Franciji kaj drugače?

Bernal kot Roglič brez ogrevanja na štart Grand Toura
Prvi adut bo Geraint Thomas, zmagovalec Toura 2018, ki po zmagi na Romandiji ravno zdaj ogreva svoj kolesarski motor na Kriteriju po Dofineji, kjer je prvi favorit in jo je tudi osvojil pred tremi leti, preden je pobral še najbolj čislano rumeno majico na svetu. A to je zgodba za poletje ...

Egan Bernal je prvi kolesar po Merckxu, ki je osvojil Tour, Giro in Pariz–Nico ter Švico. Od najpomembnejših etapnih dirk
Egan Bernal je prvi kolesar po Merckxu, ki je osvojil Tour, Giro in Pariz–Nico ter Švico. Od najpomembnejših etapnih dirk "kondorju" manjkata le še Vuelta in Dofineja. Foto: AP

Bernalova priprava na Giro 2021, ko je šel na štart v Torinu brez pripravljalne dirke in s skoraj 8-tedenskim predahom, je dobra novica tudi za Rogliča, ki gre na štart Toura 2021 v Brest (26. junija) z natanko dvomesečnim tekmovalnim premorom.

V Španijo po Vuelto, kjer bo predvidoma tudi Pogačar
Se bo pa novopečeni rožnati prvak Gira očitno odpravil na novo daljšo prekinitev, izpustil bo Tour in najverjetneje tudi olimpijske igre kljub gorsko obarvani cestni dirki v Tokiu ter se pripravil na naslednji cilj – La Vuelta 21. Ravno na Dirki po Španiji čez dva meseca in pol naj bi se Kolumbijčeva pot znova križala z enim izmed slovenskih šampionov – Pogačarjem, če bo ta po poletnem pestrem urniku res vztrajal pri poti v Španijo, kjer se letošnja dirka – brez dvakratnega prvaka – začne že 15. avgusta. "Zmaga na vseh treh dirkah je nekaj izjemno velikega," se Bernal zaveda, da bi mogoče že letos zaokrožil nabor vseh treh tritedenskih dirk.

Zmagovalci Gira

Skupno: Egan Bernal (KOL/ING)
Točke: Peter Sagan (SVK/BOH)
Gorski cilji: Geoffrey Bouchard (FRA/ACT)
Do 25 let: Egan Bernal (KOL/ING)
Ekipno: Ineos Grenadiers
Najbolj borben: Dries De Bondt (BEL/AFC)
Leteči cilji: Dries De Bondt (BEL/AFC)
Pobegi: Simon Pellaud (ŠVI/AND)
Ferplej: Bahrain Victorious

Nepozabna zmaga v Montalcinu
"Ne morem povedati, koliko mi po vseh težavah pomeni ta zmaga. Rožnata majica je posebna, Giro pa najlepša dirka v najlepših krajih na svetu. Nikoli ne bom pozabil, kako sem z napadi zlomil Remca Evenepoela za svojo prvo etapno zmago, teh današnjih trenutkov pa tudi ne. Na kolesu spet čutim svobodo, uživam v dirkanju, spet mi je všeč, kdo sem in s čim se ukvarjam,"
je v Milanu kolesarskemu svetu sporočil Bernal, da je že izpolnil glavni cilj sezone.

"Vse je bilo namenjeno temu, da Eganu vrnemo nasmeh na obraz," je ponovil alfa in omega Sky/Ineosa Dave Brailsford. Giro d'Italia ostaja v lasti najbogatejše in najuspešnejše ekipe svetovne serije zadnjega desetletja. Ineos Grenadiers je lansko pandemsko izvedbo v oktobru presenetljivo osvojil s pomočnikom – Tao Geoghagen Hart je s podvigom tudi kriv, da je Bernal letos lahko vozil s številko ena. Predtem je št. 1 Giro nazadnje osvojila leta 1993 (Miguel Indurain) in leta 1974 in 1973 (obakrat Eddy Merckx).

Dany Martinez prvi pomočnik in navijač
Grenadirji
so lani pobrali kar sedem etapnih zmag, letos "le" štiri: po dve Filippo Ganna in Bernal. Svetovni prvak v kronometru je dobil obe vožnji na čas, a hkrati bil osupljiva lokomotiva dobro naoljenega britanskega vlakca. Zadnje dni je bil v njem izredno pomemben člen drugi Kolumbijec in letošnja okrepitev Daniel Martinez, katerega navijaška poteza in spodbujanje Bernala v najbolj kritičnih trenutkih rožnate majice.

Za nagrado je Ineos Grenadiers ubranil tudi naslov najboljše ekipe – očitno Brailsfordu po letih zmag na Tour de Franceu veliko pomenijo tudi nazivi najboljšega moštva, tako da tovrstna razvrstitev pridobiva težo in ni več samo domena Movistarja.

Trojica najboljših na italijanskem kolesarskem krogu: 33-letni Italijan Damiano Caruso, 24-letni Kolumbijec Egan Bernal in 28-letni Britanec Simon Yates. Foto: AP
Trojica najboljših na italijanskem kolesarskem krogu: 33-letni Italijan Damiano Caruso, 24-letni Kolumbijec Egan Bernal in 28-letni Britanec Simon Yates. Foto: AP

Nepričakovani italijanski junak, tudi s slovensko pomočjo

A posebno mesto med junaki Gira 2021 pripada nepričakovanemu domačemu junaku, ki je do uspeha kariere prišel tudi ob pomembni pomoči Slovencev. Damiano Caruso je bil pri Bahrain Victoriousu kot vso kariero predviden za ključnega gorskega pomočnika Mikelu Landi. A nesrečni padec in odstop Baska je kapetansko vlogo prinesel 33-letnemu Sicilijancu. V karieri je bil predtem med deseterico na vseh treh velikih dirkah, a nikoli v vlogi kapetana.

Na koncu je Caruso za zmagovalcem Bernalom zaostal za vsega 1:29 in prehitel tretjega Yatesa kar za 2:46. Najboljšo deseterico je po 21 etapah na koncu ločilo več kot 18 minut, kar so največje razlike v zadnjih 15 letih. Foto: AP
Na koncu je Caruso za zmagovalcem Bernalom zaostal za vsega 1:29 in prehitel tretjega Yatesa kar za 2:46. Najboljšo deseterico je po 21 etapah na koncu ločilo več kot 18 minut, kar so največje razlike v zadnjih 15 letih. Foto: AP

Zdaj je Caruso vse to presegel, kot običajno ni imel nobenega prav zares slabega dne, za spremembo pa je imel en šampionski dan. Na sobotni kraljevski etapi se je na spustu odločil za napad in se ob izjemni pomoči Pella Bilbaa odpeljal proti etapni zmagi. Komajda tretji (!) v karieri, a v slogu prvakov, s čimer ni bilo nobenega dvoma več, da si je še ob zelo spodobnem kronometru več kot prislužil skupno 2. mesto, z ogromno prednostjo pred drugim velikim favoritom Gira Simonom Yatesom (Bike Exchange), ki je italijanske rane z Gira 2018 moral za zdaj pozdraviti s skupno tretjim mestom.

Čarobni trenutki večnega pomočnika
"Ko sem v nedeljo zjutraj odprl oči, sem si rekel: 'Ali se je to res zgodilo? Ali sem res zmagal na takšen način?' Čarobno,"
je v soju žarometov žarel Caruso, ki je na domačih cestah zasenčil šampiona Vincenza Nibalija, njegovega nesojenega naslednika pri Trek Segafredu Giulia Cicconeja, deloma je pritegnil del pozornosti, ki je je vsepovsod deležen Pippo Ganna. Vsekakor ga je italijanska javnost posvojila, svetovno kolesarsko občestvo pa je osvojil z najbolj odmevno potezo Gira 2021 – ko je Pelle Bilbao na zadnjem vzponu kraljevske etape opravil svoje delo, se mu je večni pomočnik Caruso zahvalil s trepljanjem po hrbtu.

"Zavedam sem, da je bil to najbrž najlepši del moje zmage. Nisem si mislil, da bo imela poteza toliko odmeva. Samo storil sem, kar sem čutil v tistem trenutku. Kot pomočnik, sem točno vedel, kaj pomeni njegova žrtev in delo," se je Caruso dotaknil geste, ki je obkrožila splet. In kaj zdaj po uspehu kariere? "Sem star 33 let, a Giro mi je dal veliko samozavesti za delo in spodbudo za naprej, česa sem sposoben."

Veliki uspeh za tudi slovenski Bahrain
Za Carusom je v spremljevalnem vozilu kot vodilni športni direktor preostalo peterico bahrajncev upravljal Gorazd Štangelj, ki je prav tako prišel do uspeha direktorske kariere. Za Carusa je do spektakularnega padca, ki na srečo ni imel hujših posledic, delal Matej Mohorič, prav do zadnjega pa tudi Jan Tratnik.

Konec zmagovitega niza, a z epsko vožnjo na Zoncolan
"Damiano je resnično dober človek. Ceni vsako malenkost, nikoli mu ni bilo težko delati za druge. Zato si zasluži ves ta uspeh na Giru. Res mu privoščim in sem vesel zanj. Vsi v ekipi smo ponosni nanj, kot je lahko sam ponosen nase,"
je za The Cycling Podcast v Milanu povedal 31-letni Idrijčan, ki je dokončal svojo četrto tritedensko dirko – tretji Giro – na skupnem 70. mestu.

Jan Tratnik je bil dvakrat v uspešnih begih, obakrat na zanj netipičnih hribovito obarvanih etapah. V 4. etapi s ciljem na Sestolo je bil peti z 29 sekundami zaostanka za etapnim zmagovalcem Joejem Dombrowskim, v 14. etapi na Zoncolan pa je kot drugi končal 26 sekund za klančarskim odkritjem dirke, Lorenzom Fortunatom. Foto: AP
Jan Tratnik je bil dvakrat v uspešnih begih, obakrat na zanj netipičnih hribovito obarvanih etapah. V 4. etapi s ciljem na Sestolo je bil peti z 29 sekundami zaostanka za etapnim zmagovalcem Joejem Dombrowskim, v 14. etapi na Zoncolan pa je kot drugi končal 26 sekund za klančarskim odkritjem dirke, Lorenzom Fortunatom. Foto: AP

Kolesarstvo je ekipni šport
Tratnik sicer ni ponovil lanske etapne zmage, s čimer se je slovenski niz etapnih zmag na Dirki po Italiji po sedmih letih prekinil, a zato je uprizoril epsko vožnjo na razvpiti Zoncolan, kjer je končal na drugem mestu. K temu je Sjuk dodal še peto mesto v 4. etapi, prav za konec pa je v kronometru 21. etape bil še izvrsten osmi.

Na kraljevski etapi je sicer nenadejano sklenil delo pomočnika, saj mu je Caruso pobegnil na spustu. "Nismo načrtovali tega napada na spustu. To sta se Damiano in Pello sama zmenila v minuti, sam sem ravno šel do spremljevalnega vozila po dežne jakne, ko sem se začel vračati, sem ju videl tam spredaj," je v smehu Tratnik pojasnil, kako je tudi zaradi Carusovega pobega lahko prihranil nekaj moči za zadnji dan v Milanu in se tudi sam dotaknil poteze Gira: "Izjemno ekipno delo. Popoln primer, ki pokaže, da je kolesarstvo ekipni šport."