33-letni Sicilijanec Damiano Caruso je 1700 metrov visoko nad morjem v italijanskih Alpah zmagovito dvignil roki za svojo prvo etapno zmago na treh največjih dirkah – Giru, Touru in Vuelti. Foto: EPA
33-letni Sicilijanec Damiano Caruso je 1700 metrov visoko nad morjem v italijanskih Alpah zmagovito dvignil roki za svojo prvo etapno zmago na treh največjih dirkah – Giru, Touru in Vuelti. Foto: EPA

Kolesarji so se v 164 kilometrov dolgi etapi od Verbanie do Alpe Motta dvakrat povzpeli nad 2000 metrov nadmorske višine in opravili s tremi kategoriziranimi vzponi prve kategorije. Skupaj so premagali več kot 4200 metrov višinske razlike.

Če v nedeljo ne bo kakšnih večjih presenečenj, bo 24-letni Kolumbijec Egan Bernal postal zmagovale 104. Dirke po Italiji. Bernal je pred dvema letoma dobil tudi Dirko po Franciji. Foto: EPA
Če v nedeljo ne bo kakšnih večjih presenečenj, bo 24-letni Kolumbijec Egan Bernal postal zmagovale 104. Dirke po Italiji. Bernal je pred dvema letoma dobil tudi Dirko po Franciji. Foto: EPA

Caruso in Francoz Romain Bardet sta se skupaj s svojima pomočnikoma odlepila ob spustu s prelaza San Bernardino na meji s Švico. Ubežniki so si na predzadnjem vzponu na prelaz Splügen privozili okoli 40 sekund naskoka pred rožnato majico.

Caruso zadnja kilometra prevozil sam
Zadnji osemkilometrski vzpon na Alpe Motta je Caruso začel skupaj z Bardetom, saj sta pomočnika odpadla. Dva kilometra pred ciljem je Bardet omagal, tako da se je 33-letni Caruso sam odpeljal prvi etapni zmagi na treh največjih dirkah naproti.

Bernal zaostal 24 sekund, Martinez opravil veliko delo
Bernal je v cilju na drugem mestu zaostal 24 sekund, kar pomeni, da ima pred nedeljskim zaključnim kronometrom s ciljem v Milanu minuto in 59 sekund naskoka pred Carusom. Tretji je bil tokrat Bernalov rojak in moštveni kolega Daniel Martinez (+0:35), ki je na zadnjem vzponu v zasledovalni skupini narekoval ritem in tako opravil veliko delo za Bernala. Skupno je sicer tretji Britanec Simon Yates (+3:23).

Prvenec Carusa, Bernal blizu skupni zmagi

Bernal: Smo v dobrem položaju
"Zadovoljen sem z izidom, zelo dobro smo nadzirali položaj v etapi. Imamo dve minuti naskoka za jutrišnjo vožnjo na čas in smo v dobrem položaju. Seveda ni dobro videti drugouvrščenega, kako napada in si prikolesari skoraj minuto naskoka. Ampak imel sem še tri moštvene kolege in z njihovo pomočjo sem dokaj svež prišel do zadnjega vzpona. Čeprav je bilo težko, smo svoje delo dobro opravili,"
je Bernal v izjavi za organizatorja dirke pohvalil moštvo.

Jan Tratnik 64., skupaj 72.
Edini preostali slovenski predstavnik Jan Tratnik je do vrha San Bernardina pazil na kapetana Carusa, nato pa popustil in končal v eni od skupin v ozadju. Z več kot 24 minutami zaostanka je v cilj prišel kot 64., v skupnem seštevku pa na 72. mestu zaostaja skoraj tri ure in pol.

Profil sobotne etape. Foto: Organizator dirke
Profil sobotne etape. Foto: Organizator dirke

Kolesarji dvakrat več kot 2000 metrov visoko, trije vzponi prve kategorije
Prvih 57 kilometrov sobotne etape je bilo ravninskih, nato pa se je začelo vzpenjanje proti prvemu izmed treh kategoriziranih prelazov dneva, Passu San Bernandinu (prelaz 1. kategorije, 2065 m). Sledil je spust do Splügna, nato pa drugi vzpon dneva, Splügenpass oziroma Passo di Splüga (prelaz 1. kategorije, 2115 m). Kolesarji so se nato spustili do Campodolcina, kjer se je slabih 10 kilometrov pred ciljem začel še zadnji vzpon dneva, Alpe Motta (prelaz 1. kategorije, 1727 m). Še posebej težek je bil zaključek etape: zadnje štiri kilometre je naklon več kot osemodstoten.

V nedeljo zaključni kronometer s ciljem v Milanu
V nedeljo se bo Giro končal s kronometrom med Senago in Milanom (30 kilometrov). Trasa je popolnoma ravninska, a bi kljub temu lahko bile razlike velike. Ni pa pričakovati spremembe na vrhu, na katerem je trdno Bernal.

KOLESARSTVO                           
                                      
104. DIRKA PO ITALIJI                 
                                      
20. ETAPA                             
                                      
Verbania-Alpe Motta, 164 km:          
  1. D. CARUSO         ITA     4:27:53
  2. E. BERNAL         KOL       +0:24
  3. D. MARTINEZ       KOL        0:35
  4. R. BARDET         FRA        0:35
  5. J. ALMEIDA        POR        0:41
  6. S. YATES          VB         0:51
  7. A. VLASOV         RUS        1:13
  8. H. CARTHY         VB         1:29
  9. L. FORTUNATO      ITA        2:07
 10. A. PEDRERO        ŠPA        2:23
 ...                                  
 64. J. TRATNIK        SLO       24:06
Skupni vrstni red (20/21):            
  1. E. BERNAL         KOL    85:41:47
  2. D. CARUSO         ITA       +1:59
  3. S. YATES           VB        3:23
  4. A. VLASOV         RUS        7:07
  5. R. BARDET         FRA        7:48
  6. D.-P. MARTINEZ    KOL        7:56
  7. H. CARTHY          VB        8:22
  8. J. ALMEIDA        POR        8:50
  9. T. FOSS           NOR       12:39
 10. D. MARTIN         IRS       16:48
 ...                                  
 72. J. TRATNIK        SLO     3:23:39