Tadej Pogačar ima pred zadnjim tednom Dirke po Italiji skoraj sedem minut prednosti pred prvima zasledovalcema, tako da lahko zadnji teden dirka zadržano, vendar pa to ni v njegovi naravi, tako da ga bomo gotovo še kdaj videli v boju za etapno zmago. Foto: Reuters
Tadej Pogačar ima pred zadnjim tednom Dirke po Italiji skoraj sedem minut prednosti pred prvima zasledovalcema, tako da lahko zadnji teden dirka zadržano, vendar pa to ni v njegovi naravi, tako da ga bomo gotovo še kdaj videli v boju za etapno zmago. Foto: Reuters

Tritedenske dirke se seveda po navadi odločajo zadnji teden, razen če nekdo tako močno prevladuje kot na 107. Dirki po Italiji Tadej Pogačar. Konkurenca niti pomišlja ne več, da bi mu lahko vzela rožnato majico, njegov končni uspeh lahko prepreči zgolj še kakšna nesreča. Popolno prevlado je Pogačar potrdil z včerajšnjo odmevno zmago na kraljevski etapi, po kateri znaša skupna prednost pred Geraintom Thomasom in Danielom Martinezom že skoraj sedem minut. 73. zmaga v profesionalni karieri ni bila njegova največja, kot pravi, a vendarle bo še dolgo ostala v spominu. Predvsem zato, ker jo je dosegel v njemu ljubem Livignu.

SOS-odmev po 2. tednu Gira: Analiza z Bogdanom Finkom

142 Bogdan Fink o Pogačarju: Po eni strani ZF, po drugi pa je tak šampion

Pogačar razvnel navijače, vzdušje noro
"To je bila ena mojih treh največjih zmag na etapah visoko v gorah. Odlično sem se počutil na zelo dolgi etapi z veliko višinskimi metri. Če dobiš kraljevsko etapo na grand touru, je to ena največjih stvari v karieri. Na takšnih etapah zmagujejo največji kolesarji," je v pogovoru z novinarji povedal Pogačar, ki je imel na vzponu do Livigna številne navijače. "Kjer je bilo najstrmejše, sta dva navijača tekla ob meni, mislil sem, da me bosta že prehitela. Številne slovenske zastave, vpitje, ki gre skozi ušesa, navijanje – vse to ti da dodatno energijo. Lahko rečem le: noro."

To je bila ena mojih treh največjih zmag na etapah visoko v gorah. Če dobiš kraljevsko etapo na grand touru, je to ena največjih stvari v karieri. Na takšnih etapah zmagujejo največji kolesarji.

Po zmagi na 15. etapi Gira 2024

V soboto vabi na šov
Vročica se bo še stopnjevala. Predvsem v soboto je na gorski etapi Alpago–Bassano del Grappa pričakovati veliko Slovencev. "Ker je bližje Sloveniji, bo tam še več navijačev. Upam, da se jih nabere čim več, da naredimo šov. Sem v dobrem položaju, prednost v skupnem seštevku je visoka. Forma je odlična. Dva tedna je bilo napeto, a sem imel vsak dan dobre noge. Upam, da zdržim še ta teden, naj bo vreme lepo, potem pa se bom dobro odpočil za Tour in verjamem, da bo tam občutje podobno ali še boljše." Bo v tem tednu spustil ritem in se odpovedal svojemu napadalnemu slogu? "Bomo videli tudi, kako se bo počutila ekipa. Drži, lahko bi bili bolj konservativni, ampak – nikoli ne veš."

Obeta se eden največjih Tourov v zgodovini
Tadej Pogačar bo po Giru misli takoj po končanem Giru usmeril k Dirki po Franciji, kjer bo glavni kandidat za osvojitev rumene majice, ga pa že zdaj številni novinarji sprašujejo, kako bi primerjal obe dirki, kaj pričakuje in kaj lahko pove o treh največjih konkurentih na Dirki po Franciji: "Še nikoli nisem šel na Giro-Tour. A kot pravijo tisti, ki so že dirkali ta dvojček, če končaš dobro in se regeneriraš, imaš lahko dobre noge za Tour. Upam, da bo tudi pri meni tako. Pričakujem drugačno raven dirkanja. S Primožem (Rogličem), Remcom (Evenepoelom) in Jonasom (Vingegaardom) bo to, kot kaže, eden največjih Tourov v zgodovini."

Sorodna novica Na kraju prvega zmenka do prve zmage na kraljevski etapi grand toura

Thomas je dirkal pametno
Zdaj mora torej še šest dni braniti rožnato majico, pri čemer se konkurenca z njim sploh ne ukvarja več, saj se favoriti zavedajo, da je prvo mesto nedosegljivo. Kako pa Pogačar vidi konkurenco na Dirki po Italiji? "Zdaj se bodo potegovali bolj za drugo mesto. Včeraj bi lahko nekateri dirkali boljše. Če bi bil Daniel Martinez v ključnih trenutkih tam, kjer bi moral biti, bi šla morda skupaj do cilja. Pametno je odvozil Geraint Thomas. Precej se je skrival in so preostali narekovali ritem."

In še Pogačarjev odgovor na vprašanje, ali je bolj podoben Messiju ali Ronaldu? "Zagotovo bi bila nekaterim mojim portugalskim sotekmovalcem ljubša primerjava z Ronaldom, ampak – z nikomer se ne bi rad primerjal, to je drug svet."

Pogačar upa, da bo lahko zadnji teden Gira privarčeval moči za Tour