Nov mejnik za Pogačarja. Četrta etapna zmaga na letošnji Dirki po Italiji in prva zmaga kariere na etapi/dirki z več kot 5000 višinskimi metri in s ciljem krepko prek meje 2000 metrov nadmorske višine v Alpah. Foto: AP
Nov mejnik za Pogačarja. Četrta etapna zmaga na letošnji Dirki po Italiji in prva zmaga kariere na etapi/dirki z več kot 5000 višinskimi metri in s ciljem krepko prek meje 2000 metrov nadmorske višine v Alpah. Foto: AP

15 km pred ciljem in 5 km pod vrhom prelaza Foscagno je kot vihar krenil slovenski Rožnati Panter. V prvih osmih minutah napada si je privozil minuto prednosti pred glavnimi tekmeci. Boj za rožnato majico je odločen, samo višja sila lahko prepreči, da Primoža Rogliča na mestu zmagovalca kolesarske Dirke po Italiji ne bo nasledil rojak.

SOS-odmev po dveh tretjinah Gira z Bogdanom Finkom

142 Bogdan Fink o Pogačarju: Po eni strani ZF, po drugi pa je tak šampion

Tekmeci se ne ukvarjajo več z lovom nanj

"Dirka v svojem svetu. Preprosto je na drugi ravni. Še vedno sem najboljši med preostalimi. Lahko bi Pogi zmagal za pet ali pa eno minuto. Naša skupina se ni več ukvarjala z njim, ampak smo dirkali drug proti drugemu," je Geraint Thomas odkrito priznal, da je končna zmaga oddana Slovencu, če ga ne doleti smola ali bolezen.

Sorodna novica Pogačar z noro zmago ubil še zadnje upanje tekmecev

15. etapo s ciljem v Livignu si je Tadej Pogačar z ekipo podčrtal že decembra, javno pa je to ponovil v pogovoru za SOS-odmev tik pred začetkom letošnjega Gira. Zakaj je Livigno tako pomemben za Pogija?

"Tukaj sem bil že velikokrat. Ko sem bil dijak prvega letnika, smo imeli z reprezentanco pripravljalni tabor v St. Moritzu, v Livigno pa smo prišli z napol pokvarjenim kombijem, da bi napolnili rezervoar s cenejšim bencinom. V Livigno sem se nato vračal skoraj vsako leto. Tu imam tudi enega najlepših spominov v svojem življenju. Lahko povem: to je bil moj prvi zmenek z zaročenko Urško," je na novinarski konferenci etapnega zmagovalca razkril slovenski šampion.

"Današnji dan je skoraj pri vrhu mojih največjih dosežkov, vendar še vedno daleč od prvega mesta. Zelo sem vesel, da sem tukaj zmagal na kraljevski etapi," je Pogačar opisal zadovoljstvo, da je ob stran potisnil pomisleke, da mu najtežje etape tritedenskih dirk vendarle niso pisane na kožo.

Osvojil etapo z največ višinskih metrov v obdobju Strave

Še je živ spomin na lanski Col de la Loze in predlanski Granon, ko je kapituliral v dvoboju z Jonasom Vingegaardom v boju za zmago na Dirki po Franciji. Danec je prvič nakazal šampionske ambicije na kraljevski etapi Dirke po Franciji 2021 ob dvojnem vzponu na Mont Ventoux. Na Col de la Loze 2020 je izgubil prgišče sekund, tudi na Dirki po Španiji 2019 pa je na najzahtevnejši 15. etapi na Acebo izgubil dobre pol minute proti Rogliču.

Do izteka drugega tedna Dirke po Italiji 2024 je Pogačar v karieri nabral 73 zmag, pri čemer je z največ višinskimi metri opravil ob treh zaporednih zmagah na spomeniku Po Lombardiji (med 4600 in 4800 višincev). V karieri je gorenjski volk dirkal na sedmih etapah z več kot 4500 višinskimi metri, zmagal pa je le enkrat: v 20. etapi Dirke po Španiji 2019, pri čemer mu je šel na roko dež, v gorovju nad Madridom pa se ni šlo prek magične meje 2000 metrov nadmorske višine.

Izpustil sem nekaj menjav, ko sem slišal, da je Pogi minuto za nami. Lahko sem se nadihal in pripravil, da bi mu sledil nekaj sto metrov, da vidim, kako je to. Nisem dvomil, da bom odpadel, a želel sem si poskusiti mu slediti. Noro. Prebral sem na družbenih omrežjih, da moramo videti, kako mu bo šlo v visokogorju in na etapi z veliko vzpenjanja. Zlahka je držal stalno moč več kot 400 vatov.

Attila Valter

Z vsem tem je Pogačar opravil z noro etapno zmago v Livignu. Z 222 kilometri tudi najdaljša etapa letošnje Dirke po Italiji je na koncu imela realno 5607 višinskih metrov, kar je največ med vsemi etapami/dirkami v obdobju aplikacije Strava. (Pogačarjeva vožnja na omenjenem omrežju za kolesarje in tekače, kjer je za bonus dodal fotografijo z omenjenega prvega zmenka z Urško Žigart).

Največja prednost v zadnjih 70 letih, zdaj lovi Merckxov rekord

Pred desetimi leti je kot navijač v Trstu pospremil skupno zmago Naira Quintane, zdaj pa je Kolumbijcu speljal prestižno zmago na njegovem terenu in vmes razmišljal, zakaj Kolumbijec ni tako od daleč napadal Frooma v njunih dvobojih na grand tourih. Foto: AP
Pred desetimi leti je kot navijač v Trstu pospremil skupno zmago Naira Quintane, zdaj pa je Kolumbijcu speljal prestižno zmago na njegovem terenu in vmes razmišljal, zakaj Kolumbijec ni tako od daleč napadal Frooma v njunih dvobojih na grand tourih. Foto: AP

Prednost pred najbližjimi zasledovalci je skorajda podvojil. 6 minut in 41 sekund pred drugouvrščenim Geraintom Thomasom po 15 etapah oziroma dveh tednih je največja razlika po Dirki po Italiji 1954. Takrat je imel kasnejši zmagovalec Gianni Clerici po uspešnem velikem begu kar 14:18 naskoka pred Gerritom Voortingom.

Boljša je primerjava s stanjem z Dirke po Italiji 1973, ko je po dveh tednih dirkanja Eddy Merckx vodil za 6:39 pred Felicejem Gimondijem. Na koncu takratne Dirke po Italiji v Trstu je Belgijec slavil za 7:42 pred italijanskim šampionom. Na tistem Giru pred 51 leti je Merckx s petimi etapnimi zmagami tudi izenačil rekord Laearca Guerre iz leta 1934. Bo Pogačar v tretjem tednu skušal izenačiti tovrstni dosežek prvotnega kanibala?

Sledi gorat zadnji teden, zabeljen z dežjem

"Vsak Giro ima svojo zgodbo. Poglejmo, kaj bo prinesel naslednji teden, vendar sem zadovoljen s prednostjo, ki jo imam, in z ekipo, ki jo imam ob sebi. Na prosti dan bomo naredili načrt za zadnji teden," je zaključil Pogačar, ki se mu v zadnjem tednu ponujajo štiri gorske etape, obenem pa je za Alpe in Dolomite napovedan še njemu ljubi dež.

Pogačar na kraljevski etapi Gira potolkel tekmece
Podrl rekord Valjavca iz Gira 2005

Prelaz Foscagno je redko na trasi Dirke po Italiji. Nazadnje je bil v vsej dolžini na trasi leta 2005 in tudi takrat je bil na klancu najhitrejši Slovenec po imenu Tadej. Valjavec je takrat prevozil 15,1 km vzpona s povprečnim naklonom 6,3 odstotka v času 40:30. Pogačar je ta čas popravil za 4:40 na zgolj 35:50.

Pojavile so se analize njegovega napada v zadnjih 6 oziroma 5 km vzpona, ki kažejo, da je prikazal eno najboljših svojih predstav kariere.

Pomemben dejavnik kraljevskih etap je poraba izrednih količin energije, zaradi česar je hranjenje ključni dejavnik. Na razvpiti etapi na Granon je Pogačar po težkem dnevu zgrešil oskrbo in ostal brez zadnjega obroka hrane in pijače, kar je plačal z izgubo skoraj treh minut proti Vingegaardu. Tokrat napake ni bilo in zdaj je Pogi pridobil tri minute. In kakšna je bila poraba energije? Larry Warbase je za The Cycling Podcast razkril, da je v dobrih šestih urah kolesarjenja porabil 6630 kcal, Pogačarjev pomočnik Rui Oliveira pa je navedel, da je do Foscagna porabil 6000 kcal.