Andrej Hauptman na daljavo spremlja veličastne predstave Tadeja Pogačarja, na Dirki po Franciji pa bo na prizorišču in kot športni direktor zelo pomemben del Pogačarjevega boja za rumeno majico. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Andrej Hauptman na daljavo spremlja veličastne predstave Tadeja Pogačarja, na Dirki po Franciji pa bo na prizorišču in kot športni direktor zelo pomemben del Pogačarjevega boja za rumeno majico. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Z Andrejem Hauptmanom, športnim direktorjem Pogačarjeve ekipe UAE, smo se pogovarjali dan po izjemni Pogačarjevi etapni zmagi v Livignu, po kateri je jasno, da je na letošnji dirki daleč najmočnejši kolesar in da mu lahko le še nesreča prepreči končno zmagoslavje.


Tadej Pogačar ima v dveh tednih dirkanja že štiri etapne zmage in je na Giru trdno v rožnatem sedlu. Vas je njegova nedeljska predstava na kraljevski etapi presenetila?
Ne. Res je, da je imel veliko prednost, je pa tudi res, da ko se je odlepil in si priboril minuto prednosti pred kapetani, so ti bolj gledali drug na drugega, kot pa se ukvarjali s Tadejem. Zmagati na takšen način je nekaj izjemnega. Tadej prihaja v najboljša kolesarska leta. Že na zimskih pripravah se je videlo, da je naredil korak naprej.

Sorodna novica Na kraju prvega zmenka do prve zmage na kraljevski etapi grand toura

Vsi se sprašujejo, ali bo Pogačar prišel tudi na Dirko po Franciji v takšni formi.
Ni te bojazni. Vse bomo naredili, da pride tja čim bolje pripravljen. Mora pa najprej dobiti Giro.

No, ob takšni prevladi to ne bi smela biti težava. Izogibati se mora le še padcem ...
Ni čisto tako. Moramo se zavedati, da Tadeju zadnji teden ne bo tako lahko. Njegova prednost je resda visoka, a lahko pride slab dan in kakšna etapa, ko ne bo stoodstoten. Prednost dobrih šestih minut tako lahko hitro zbledi.

Lani, ko je imel na kraljevski etapi Dirke po Franciji najslabši dan v karieri in je izjavil, da je mrtev, je proti Vingegaardu izgubil manj kot šest minut. Brez zamere, ampak – da bi ga kar tako zmanjkalo na kakšni etapi v zadnjem tednu letošnjega Gira, je nemogoče.
V kolesarstvu se lahko hitro vse obrne na glavo. Ničesar še ne bi napovedoval. Trditi, da je dirka dobljena. Treba je biti fokusiran in paziti na vsako malenkost.

Pogačar upa, da bo lahko zadnji teden Gira privarčeval moči za Tour

Pred začetkom Dirke po Italiji ste zatrjevali, da bo Pogačar dirkal tudi z mislijo na Tour. Ker ima tako visoko prednost, bi pričakovali, da bo v zadnjem tednu zgolj ohranjal prednost. Bo res bolj defenziven, ali pa bo vendarle šel v svojem slogu še po kakšno etapno zmago?
Gotovo imamo vsi v strokovnem štabu in seveda tudi Tadej v glavi, da sezone po Giru ne bo konec in da nas čaka Dirka po Franciji. A tudi to je res, da pričakujemo še nekatere trenutke na Giru, ko bo treba pozabiti kalkulacije in dirkati na polno. Včasih je nekaj lažje reči kot narediti.

Od drugega dne 107. Dirke po Italiji je Pogačar v rožnati majici, prednost pa samo povečuje. Prvi zasledovalec Geraint Thomas zaostaja šest minut in 41 sekund. Foto: EPA
Od drugega dne 107. Dirke po Italiji je Pogačar v rožnati majici, prednost pa samo povečuje. Prvi zasledovalec Geraint Thomas zaostaja šest minut in 41 sekund. Foto: EPA

Menite, da mi je kaj žal, ker ni dobil uvodne etape, s čimer bi lahko ponovil dosežek Giannija Bugna, ki je leta 1990 v rožnati majici vozil od prve do zadnje etape?
Prav nič, saj je naredil vse, da bi tisto etapo dobil. Ko je bila etapa spremenjena, je bilo v našem načrtu, da bi se Tadej potegoval za zmago, to, da bi jo držal vse tri tedne, pa ne.

Kako ocenjujete delo celotne ekipe UAE-ja?
Do zdaj so vse naredili brez napak, vse gre kot po maslu. A tu je zadnji teden, ki je najpomembnejši. Vemo, da je lahko kdaj usodna tudi etapa, ki je na papirju najlažja za tiste, ki merijo na skupno uvrstitev. En padec v skupini, pa je sanj o rožnati majici konec. Do konca bo treba biti skoncentriran.

Sorodna novica Andrej Hauptman: Slovenska kolesarska šola je res vrhunska

Koliko fantov iz ekipe UAE-ja, ki so trenutno na Dirki po Italiji, bo šlo še na Dirko po Franciji? Majka, Novak ...?
Ne bi govoril o tem. Tadej bo verjetno šel (smeh). Bo pa ekipa zagotovo drugačna. Pravzaprav je bolj kot ne že znana, a jo bomo medijem predstavili pozneje. Program dirkanja je tako in tako sestavljen že pred sezono, da se lahko kolesarji primerno pripravijo na svoje naloge.

Traso letošnje Dirke po Franciji ste si ogledali že na začetku sezone. Kje je bil poudarek?
Pogledali smo si oba kronometra in etapo na makadamu. Gorske etape Tadej večinoma že pozna iz prejšnjih let.

Velika neznanka je Jonas Vingegaard. Po hudem padcu v Baskiji je spet na kolesu, a vprašanje, v kakšni formi bo 29. junija prišel na start v Firencah. Kaj menite?
Ukvarjamo se le s tem, da mi pridemo tja maksimalno pripravljeni, saj je le to tisto, na kar lahko vplivamo.

142 Bogdan Fink o Pogačarju: Po eni strani ZF, po drugi pa je tak šampion