Pascal Ackermann je potrdil odlično formo, saj je 1. maja zmagal že na dirki svetovne serije Eschborn-Frankfurt. Foto: EPA
Pascal Ackermann je potrdil odlično formo, saj je 1. maja zmagal že na dirki svetovne serije Eschborn-Frankfurt. Foto: EPA

Giro se je v soboto za slovenske ljubitelje začel z velikim pokom, saj je Roglič v suverenem slogu zmagal na uvodnem prologu v Bologni. Druga etapa se je začela prav tam, končala pa v 205 kilometrov oddaljenem Fucecchiu v Toskani.

Etapa je bila večji del ravninska, kolesarje je sicer čakalo nekaj manjših vzponov, najzahtevnejši na Montalbano je spadal v tretjo kategorijo. Prvi del etape je potekal v dežju, nato je kolesarje obsijalo sonce.

Profil etape je seveda ponujal priložnost za pobege, kmalu po štartu se je zbrala skupina osmih kolesarjev, ki je imela po polovici etape pred glavnino z Rogličem približno tri minute prednosti. Četverica Francois Bidard, Marco Frapporti, Lukasz Owsian in Giulio Ciccone je bežala vse do dobrih sedem kilometrov pred ciljem, ko jih je glavnina ujela.

Ackermann izbral pravi trenutek za šprint
Zadnje štiri kilometre so kolesarji prekolesarili v Fucecchiu, kjer so se spopadli tudi z nekaj zavoji, na vhodu v ciljno ravnino je prišlo tudi do padca posameznih kolesarjev. V zaključek so najbolje vstopili kolesarji moštva UAE Team Emirates, a to 25-letnega Ackermanna, člana ekipe Bora Hansgrohe, na poti do prve zmage na svojem premiernem Giru ni ustavilo. Ekipa UAE se je morala zadovoljiti s četrtim mestom Kolumbijca Fernanda Gavirie.

"Zelo sem vesel. To je bila moja prva priložnost za etapno zmago in takoj mi je uspelo. To je dobro za prihodnje tri tedne. Izbral sem pravi trenutek za šprint, ko sem se za napad odločil 250 metrov pred ciljem. Čudovito je dobiti prvo etapo na svoji prvi tritedenski dirki," je povedal Ackermann.

"Ni bil lahek dan"
Roglič je zasedel 27. mesto, za zmagovalcem je zaostal pet sekund, v cilju pa dejal: "Ni bil lahek dan. Od štarta je bil dež, ni bilo vročine, potem sončno vreme. Teren je bil razgiban, ves čas smo hitro kolesarili. Smo pa imeli vse pod nadzorom in lahko uživamo še en dan več v rožnatem. Ekipa je trdo delala za to. V čast mi je, da sem obdržal majico. Najpomembneje pa je, kdo jo bo nosil na koncu dirke v Veroni." Povprečna hitrost kolesarjenja je bila sicer 43,2 kilometra na uro.

Roglič je sicer priznal, da so naporne vse obveznosti, ki pridejo s takšnim statusom, tako do slovenskih medijev kot tujih, navijačev in vsega drugega, kar sodi zraven. "Me kar močno 'matrate' z vsemi vprašanji. Se bom poskušal tudi temu čim bolj ogniti," je bil odkrit 29-letni zvezdnik Jumbo-Visme.

Rogliča morebiten veter ne skrbi
Tudi prihodnji teden ne bo pretirano zahteven, cilj pretendentov za končno zmago je predvsem ta, da v prvi polovici dirke ne izgubijo preveč. Dilemo ima seveda tudi Rogličeva ekipa – koliko moči zapraviti v teh dneh, da bi za vsako ceno ohranili majico vodilnega. V ponedeljek bo 220 km dolga - po večini ravninska - etapa od Vincija do Orbetella.

Trasa je speljana po odprtem terenu, zato bo ena največjih nevarnosti veter. A se Roglič tega ne boji. "Smo nizozemska ekipa, za fante ne bo prvič, če zapiha veter. Me ne skrbi," pravi slovenski kolesarski junak, ki bo v naslednjih dneh v prvi vrsti skrbel, da se ne znajde v težavah.

Roglič: V prihodnjih dneh je treba imeti čim manj nepotrebnih težav
Primož Roglič je drugi dan zapored poziral v rožnati majici. Foto: EPA
Primož Roglič je drugi dan zapored poziral v rožnati majici. Foto: EPA
Bologna-Fucecchio, 205 km:            
  1. P. ACKERMANN      NEM     4:44:43
  2. E. VIVIANI        ITA         vsi
  3. C. EWAN           AVS            
  4. F. GAVIRIA        KOL            
  5. A. DEMARE         FRA            
  6. D. CIMOLAI        ITA        isti
  7. V. KUZNECOV       RUS            
  8. J. DE BUYST       BEL            
  9. K. SBARAGLI       ITA            
 10. R. SELIG          NEM         čas
 ...                                  
 22. J. POLANC         SLO        0:05
 27. P. ROGLIČ         SLO         oba
 58. K. KOREN          SLO    isti čas
110. G. BOLE           SLO        1:07
Skupni vrstni red po 2. etapi:        
  1. P. ROGLIČ         SLO     4:47:42
  2. S. YATES           VB       +0:19
  3. V. NIBALI         ITA        0:23
  4. M. A. LOPEZ       KOL        0:28
  5. T. DUMOULIN       NIZ    isti čas
  6. R. MAJKA          POL        0:33
  7. T. GEOGHEAN HART   VB        0:35
  8. B. MOLLEMA        NIZ        0:39
  9. D. CARUSO         ITA        0:40
 10. P. BILBAO         ŠPA        0:42
 ...                                  
 34. K. KOREN          SLO        1:13
 36. J. POLANC         SLO        1:16
124. G. BOLE           SLO        3:00
Tudi v ponedeljek bo Roglič v rožnatem vrtel pedala
Prerez druge etape. Foto: Reuters
Prerez druge etape. Foto: Reuters