Bolje se ne bi moglo začeti - Primož Roglič je v Bologni deklasiral konkurenco in oblekel čislano rožnato majico, ki pripada vodilnemu na kolesarski Dirki po Italiji. Foto: EPA
Bolje se ne bi moglo začeti - Primož Roglič je v Bologni deklasiral konkurenco in oblekel čislano rožnato majico, ki pripada vodilnemu na kolesarski Dirki po Italiji. Foto: EPA

Odličen štart. Kronometer ni bil tehnično zahteven, tako da ni bilo treba nobene taktike, ampak samo pritiskati pedale na vso moč. Na koncu je bil klanec precej zahteven.

Primož Roglič

Še začelo se ni dobro, pa ima Roglič pred nekaterimi velikimi kolesarskimi imeni že pol minute ali več prednosti. Na osemkilometrskem prologu je dva kilometra zahtevnega zaključnega vzpona opravil s strašljivim ritmom in s povprečno hitrostjo več kot 37 km/h za 23 sekund prehitel tedaj vodilnega Vincenza Nibalija, dvakratnega junaka Gira, ki je bil presenetljivo hiter. Na koncu se je pred Nibalija vrinil še Simon Yates, ki je za Rogličem zaostal 19 sekund. Kronometer je v sončnem vremenu odprl Tom Dumoulin in osvojil peto mesto.

Roglič je imel prestavo več od Dumoulina
Pred tremi leti je Dumoulin, ki letos velja za največjega Rogličevega konkurenta v boju za končno zmago, na uvodnem kronometru Rogliča ugnal le za nekaj stotink, tokrat pa je po le osmih kilometrih zaostal 28 sekund, kar je dokaz več, v kako izjemni formi je na Giro prišel 29-letni Roglič, kapetan ekipe Jumbo Visma. Na vzponu (niti Roglič niti Dumoulin nista menjala kolesa) je imel povprečno hitrost 17,9 km/h, Dumoulin pa 17,2. Slovenski ljubitelji kolesarstva s(m)o lahko upravičeno vzhičeni, samo upamo pa lahko, da bo Roglič tako izjemen tudi zadnji teden dirkanja, ko se bo odločalo o končnem zmagovalcu.


1. etapa, 8,2 km
1.Primož ROGLIČ SLO12:54
2. Simon YATESVB+0:19
3.Vincenzo NIBALI ITA+0:23
4.Miguel Angel LOPEZ KOL+0:28
5.Tom DUMOULIN NIZ+0:28
6.Rafal MAJKAPOL+0:33
7.Tao GEOGHEGAN HART VB+0:35
8.Laurens DE PLUS BEL+0:35
9.Bauke MOLLEMANIZ+0:39
10.Damiano CARUSOITA+0:40
...


41.Kristijan KORENSLO+1:13
44.Jan POLANCSLO+1:16
120.Grega BOLESLO+1:58

Simon Yates najbližje Rogličevemu času
Roglič je po nepozabni predstavi več kot dve uri in pol čakal na konec etape. Med zadnjimi je šel na progo lanski osmoljenec Gira Simon Yates. Bil je zelo motiviran, da zablesti že prvi dan in uspel mu je izvrsten kronometer, a to je bilo vendarle premalo za rožnato majico. Zmanjkalo mu je 19 sekund. Roglič si je vidno oddahnil, psihološko gotovo ne bi bilo dobro, če bi bil tako kot pred tremi leti za las ob zmago. Preostali Slovenci Kristijan Koren, Jan Polanc in Grega Bole so kronometer opravili v skladu s svojimi zmožnostmi.

Roglič dve uri in pol čakal na rožnato majico

Edina misel: čim prej v cilj
"Odličen štart. Kronometer ni bil tehnično zahteven, tako da ni bilo treba nobene taktike, ampak samo pritiskati pedale na vso moč. Na koncu je bil klanec precej zahteven," je povedal Roglič, ki so mu dodatno moč vlili številni gledalci ob progi. Predvsem na klancu je bilo vzdušje strastno in je popolnoma spominjalo na legendarne gorske etape. A v cilju se je seveda najbolj razveselil svoje partnerice Lore, s katero po Giru pričakujeta otroka. Na vprašanje, kako komentira, da je Dumoulin zaostal kar 28 sekund, je Roglič odvrnil: "Prednosti ni nikoli dovolj."

Roglič je kronometer odpeljal na začetku štartne liste in razplet nato več kot dve uri in pol zadovoljno spremljal na zmagovalnem sedežu. Foto: Twitter Team Jumbo-Visla
Roglič je kronometer odpeljal na začetku štartne liste in razplet nato več kot dve uri in pol zadovoljno spremljal na zmagovalnem sedežu. Foto: Twitter Team Jumbo-Visla

Braniti rožnato majico za vsako ceno?
V intervjuju za MMC je Roglič napovedal, da gre že prvi dan Gira po rožnato majico. Pred današnjo etapo je bil na stavnicah prvi favorit in svojo nalogo je opravil briljantno. Kot da bi se že za uvod tritedenskega maratona odločil, da pomete s konkurenco. Zdaj bo zanimivo videti, ali bo Rogličeva ekipa Jumbo Visma za vsako ceno branila rožnato majico, saj se je dirka šele začela in je treba znati tudi varčevati z močmi. Roglič nam je povedal, da se ne boji ničesar in da je vse mogoče, če seveda ne bo kakšnega padca ali bolezni.

Vreme ni nagajalo
Na ulicah Bologne so kolesarji po uvodni ravnini zavili polkrožno in sledil je vzpon na svetega Luko. 2,1 kilometra dolg klanec ima povprečen naklon 9,7 odstotka, na najtežjem delu je naklon 16-odstoten. Kolesarji so se v dveh kilometrih povzpeli za 204 metre. Strah, da bi lahko dež zmotil kolesarje, je bil odveč, saj so favoriti dirkali v sončnem vremenu pri 20 stopinjah. Tudi pozneje ni bilo padavin. V nedeljo bo Roglič rožnato majico branil na 205 kilometrov dolgi etapi od Bologne do Fucecchia. Nekaj manjših vzponov bi lahko izkoristili ubežniki, če bodo pri Jumbo Vismi seveda dopustili uspešen beg.

Neverjetni Roglič takoj do rožnate majice