V zahtevnem šprintu sedme etape je bil Caleb Ewan neprekosljiv. Slavil je 49. zmago v karieri, drugo na letošnjem Giru. Foto: EPA
V zahtevnem šprintu sedme etape je bil Caleb Ewan neprekosljiv. Slavil je 49. zmago v karieri, drugo na letošnjem Giru. Foto: EPA
Skupni vrstni red (7/21):        
  1. A. VALTER     MAD   26:59:18
  2. R. EVENEPOEL  BEL      +0:11
  3. E. BERNAL     KOL       0:16
  4. A. VLASOV     RUS       0:24
  5. L. VERVAEKE   BEL       0:25
  6. H. CARTHY     VB        0:38
  7. D. CARUSO     ITA       0:39
  8. G. CICCONE    ITA       0:41
  9. D. MARTIN     IRS       0:47
 10. S. YATES      VB        0:49
 ...                             
 46. M. MOHORIČ    SLO      20:15
 92. J. TRATNIK    SLO      42:25

Zaključek etape – minila je v precej sončnem vremenu – je bil tehnično zahteven, slaba dva kilometra pred ciljem je namreč kolesarje čakal 200 metrov dolg strm odsek z do 12-odstotnim naklonom (klanec ni naredil selekcije med šprinterji), nato pa še nekaj ostrih ovinkov.

Ewan z izjemnim pospeškom
Prvi je šprint začel Fernando Gaviria, a to je bilo še prezgodaj. Zato pa je Ewan na polno krenil v pravem trenutku, imel je izjemen pospešek in je zmagal s prednostjo dveh koles pred Davidom Cimolaiem. Tretji je bil Tim Merlier, medtem ko je imel favorizirani Peter Sagan (14. mesto) v zaključku težave in bi kmalu padel. Matej Mohorič je bil dan po tem, ko se je nagaral za zmago moštvenega kolega Gina Mädra, 16.

Gaviria ga ni vrgel iz tira
"Noge so na koncu že pekle, saj sem začel šprintati 450 metrov pred ciljem, šprint pa je bil zahteven, rahlo navzgor. Če bi kdo drug kot Gaviria krenil na polno, bi še čakal, toda on ima moč in hitrost, da bi zdržal do konca. Taktično sem nekoliko počakal in mu pustil nekaj prednosti, 200 metrov pred ciljem pa sem šel na polno," je povedal Ewan, ki ni mogel prehvaliti tudi dela svoje ekipe, ki ga je varno pripeljala skozi zahtevna zadnja dva kilometra.

Valter zadržal rožnato majico
To je peta zmaga za 26-letnega Ewana na Dirki po Italiji (druga letošnja, najmočnejši je bil tudi v sredo), na kateri nastopa četrtič. Favoriti za skupno zmago so imeli večinoma miren dan (skoraj dve minuti je v zaključku zaradi prazne gume izgubil Hugh Carthy, a so mu pripisali čas zmagovalca), Madžar Attila Valter je zadržal rožnato majico.

Danes so kolesarji skupno prevozili že več kot 1000 kilometrov letošnjega Gira, kar je slaba tretjina celotne poti od Torina do Milana. A ključne etape še prihajajo, predvsem zadnji teden bo naporen. Dirka se bo končala 30. maja. Foto: EPA
Danes so kolesarji skupno prevozili že več kot 1000 kilometrov letošnjega Gira, kar je slaba tretjina celotne poti od Torina do Milana. A ključne etape še prihajajo, predvsem zadnji teden bo naporen. Dirka se bo končala 30. maja. Foto: EPA
Sorodna novica Štangelj po etapnem uspehu: Po gorsko majico in ekipno zmago Gira

Trojica ubežnikov brez možnosti za uspeh
Sedma etapa 104. Dirke po Italiji je večji del potekala ob obali Jadranskega morja, začela se je v mestu Notaresco in po 181 km končala v letoviškem Termoliju. Trojica ubežnikov Umberto Marengo (Bardiani-CSF), Simon Pellaud (Androni Giocattoli) in Mark Christian (Eolo Kometa) je kmalu po štartu poskusila srečo in si (v prvi polovici je bilo nekaj krajših klancev) priborila največ pet minut prednosti, toda glavnina je imela vse pod nadzorom in 17 km pred ciljem je bilo bega konec.

Pozzovivo končal dirko
Sobotna etapa (Foggia–Guardia Sanframondi) prinaša ciljni vzpon četrte kategorije, 50 km pred ciljem pa bo vrh najvišje točke dneva, 1392 m visoke Bocce della Selve. Zaradi posledic padca se je Giro 2021 končal še za enega izmed kapetanov – odstopil je 38-letni Italijan Domenico Pozzovivo (Qhubeka Assos).

Notaresco - Termoli, 181 km:          
  1. C. EWAN           AVS     4:42:12
  2. D. CIMOLAI        ITA         vsi
  3. T. MERLIER        BEL            
  4. M. MOSCHETTI      ITA            
  5. A. PASQUALON      ITA            
  6. F. GAVIRIA        KOL            
  7. D. GRÖNEWEGEN     NIZ        isti
  8. M. KANTER         NEM            
  9. F. FIORELLI       ITA            
 10. J. S. MOLANO      KOL            
 ...                                  
 16. M. MOHORIČ        SLO         čas
149. J. TRATNIK        SLO       +1:48