To je bila osebna in premišljena odločitev. Moral sem sprejeti zahtevno odločitev glede na zastavljene cilje v zadnjem delu sezone. S ponosom bom oblekel francoski dres na svetovnem prvenstvu. Seveda želim vse najboljše ekipi, ki bo ob tej priložnosti na terenu.

Pretežka proga za svetovnega prvaka
Svetovni kolesarski prvak v cestni vožnji Julian Alaphilippe se je odpovedal sodelovanju na olimpijskih igrah v Tokiu. Odločitev Loulouja ni presenetljiva, saj velja olimpijska proga med dirkališčem in sveto goro Fudži za preveč gorsko obarvano, da bi na njej na medalje lahko računal eden najboljših eksplozivnih kolesarjev oziroma tako imenovanih puncheurjev. V dolžini 234 km čaka kolesarje kar 4825 višinskih metrov, zaradi česar med glavna favorita za odličja spadata oba slovenska šampiona, Primož Roglič in Tadej Pogačar.

V ozadju tudi rojstvo prvega otroka
Za nameček 28-letni Francoz junija pričakuje rojstvo prvega otroka z nekdanjo kolesarko in zdajšnjo strokovno TV-komentatorko Marion Rousse. Po besedah šefa belgijske ekipe Patricka Lefévèrja, za katero dirka Alaphilippe, je svetovni prvak resno razmišljal, da bi ravno zaradi rojstva otroka izpustil letošnjo Dirko po Franciji in se raje udeležil Dirke po Italiji, ki ravnokar poteka.

A po drugi strani se Alaphilippu in Deceuninck QuickStepu na samem štartu Toura v Bretanji znova ponuja priložnost, da Loulou še tretje leto zapored obleče rumeno majico vodilnega. V Franciji od poletja 2019 uživa Alaphilippe superzvezdniški status, ki ga je utrdil tako z mavrično majico s SP-ja v Imoli kot tudi z zvezo z Marion Rousse, nekdanjo ženo Tonyja Galopina.

Četrti v Riu 2016
Pred petimi leti je bil Alaphilippe na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru že glavni adut Francije, a se je moral zadovoljiti s četrtim mestom. Francoski selektor Thomas Voeckler je tako ostal brez močnega pomočnika za dirko v Tokiu, kjer ne bo niti Thibauta Pinota, ki zdravi svoj lani poškodovani hrbet. OI so glavni cilj sezone za Romaina Bardeta, drugi francoski adut pa bo predvidoma Guillaume Martin.

Na obzorju Pariz 2024
Alaphilippe se ob tem tudi nadeja nastopa na domačih olimpijskih igrah v Parizu 2024, za katere prireditelji načrtujejo progo v slogu klasik, pri čemer naj bi za klance in vzpone poskrbeli griči v dolini Chevreuse, južno od znamenitega Versaillesa.kol