141 Pogačar suvereno vodi, drugi teden Gira prinaša vsaj tri pasti

Tri etapne zmage v devetih dneh dirkanja in skoraj tri minute prednosti pred prvima zasledovalcema. Tadej Pogačar si trdno lasti rožnato majico vodilnega, a do cilja v Rimu ga čakata še dva tedna dirkanja: nazaj po Apeninskem polotoku navzgor vse do Alp. Po koncu dolgega uvodnega tedna z devetimi etapami je prišel čas za 141. oddajo podkasta SOS odmev, tretjo v okviru pokrivanja letošnje Dirke po Italiji.

Vabljeni k poslušanju

Cilj ni v Rimu, temveč v Nici

"Tadej Pogačar ima zdaj res udobno prednost v boju za njegov tretji grand tour. Ta hip se zdi, da ima vse v svojih rokah in je izrazit favorit, da dirko čez dva tedna v večnem mestu konča v rožnati barvi," je Slavko Jerič na kratko povzel stanje in izhodišče na kolesarski Dirki po Italiji.

"Ima vse v nogah in predvsem v glavi, ciljna črta pa ni v Rimu, temveč v Nici 21. julija. S tem namenom se dirka, tako kot se je in kot se še bo. To ni presenečenje, bi pa rekel, da sta mogoče v zadnjih dneh on in njegova ekipa odgovorila na nekatere kritike, dvome, vprašanja, ki so si po eni strani zelo nasprotujoči," je nadaljeval Toni Gruden.

Sorodna novica Pogačar za MMC: Sem prvi favorit. Na žalost ali pa na srečo.

Po prvih dneh so se kljub prednosti tri četrt minute pojavljale ugotovitve, da Pogačar ni tako dominanten kot na letošnjih klasikah, da njegova ekipa UAE Emirates ni dovolj močna in ni prisotna v zaključkih etap.

Prekletstvo uspešnih, vedno se najdejo kritiki

Ali je Pogačar dolgočasen, ko zmaguje za minute in napada na desetine kilometrov pred ciljem, ali je dolgočasen, ko ne napade na etapi z njemu tako ljubim makadamom? Ali je dolgočasen, ko zanj ves dan dela celotna ekipa in gre nato na ciljnem vzponu na gorskem vrhu zgolj v zaključni sprint navkreber?

"Morda ni prava beseda, ampak prekletstvo res uspešnih. Kar koli se zgodi, bodo tisti, ki jim razplet ni všeč, našli kakšno kritiko. Premalo zmag, preveč pasivnosti, preveč napadalnosti, nikoli ni za vse prav. Ampak treba je gledati iz perspektive dvodelne dirke," Jerič poudarja, da šampioni težko zadovoljijo prav vse športne okuse.

Sorodna novica Uvodni načrt in sanje uresničene – zaokrožen trojček in "maglia rosa"

Začetek in konec z gorsko etapo ter drugi kronometer

Ob pregledu pestrega preteklega tedna sta voditelja SOS-odmeva pogled nenehno usmerjala v drugi teden dirke po Apeninskem polotoku.

"Če pogledava prihajajoči teden. Na papirju je videti, da bi se lahko razlike v skupni uvrstitvi delale v torek, soboto in nedeljo," je Jerič poudaril naslednje tri dneve, kjer bodo kapetani v središču pozornosti.

Drugi teden Gira 2024 se začne in zaključi z gorsko etapo, sobota pa prinaša drugi 31-km kronometer pri Gardskem jezeru.

Etapni cilji v gorah so mu pisani na kožo

"V letošnji sezoni je Pogačar dobil vseh pet etap, ki so se zaključile s ciljnim vzponom. Torej dve novi zmagi?" se je vprašal Gruden. Na marčni Dirki po Kataloniji je Pogačar namreč slavil na vseh treh gorskih etapah, ki so imele cilje na vrhovih. Običaj je nadaljeval tudi zdaj v Italiji: Oropa in Prati di Tivo.

Skupno je na tritedenskih dirkah zdaj dobil že 13 etap s tovrstnimi etapnimi cilji, ki so postavljeni na gorske vrhove, s čimer je v 21. stoletju za eno etapno zmago na ciljnih vzponih prehitel Alejandra Valverdeja in rojaka Primoža Rogliča.

Večino zmag v karieri je Tadej Pogačar dobil na etapah, ki se zaključujejo s ciljnimi vzponi. Tako je dobil kar 31 od svojih 38 etapnih zmag na večdnevnih dirkah. Drugi teden letošnjega Gira se začne in konča s tovrstno etapo. 15. s ciljem v Livignu je podčrtana, je priznal Pogi v pogovoru za SOS-odmev pred začetkom letošnjega boja za rožnato pentljo. Foto: EPA
Večino zmag v karieri je Tadej Pogačar dobil na etapah, ki se zaključujejo s ciljnimi vzponi. Tako je dobil kar 31 od svojih 38 etapnih zmag na večdnevnih dirkah. Drugi teden letošnjega Gira se začne in konča s tovrstno etapo. 15. s ciljem v Livignu je podčrtana, je priznal Pogi v pogovoru za SOS-odmev pred začetkom letošnjega boja za rožnato pentljo. Foto: EPA

Kakšen bo odziv, če dobi še dve ali tri etape?

Če bo Pogačar ostal zvest tradiciji in v Italiji zdaj ukoreninjeni primerjavi s Kanibalom Merckxom, bo ponujena nova kost za morebitne kritike.

"Že zdaj odpiram za razmislek polemično temo. Če bo recimo Pogačar osvojil še dve ali tri etape in bil preveč 'požrešen' – ali bi se mu znala karavana upreti, dirkati proti njemu?" se je začel spraševati voditelj SOS-odmeva in hitro dodal: "Ampak naj bo to izhodišče za naslednji podkast 142, po koncu 15. etape v Livignu."

Ali bomo Pogačarja v dresu državnega prvaka videli zgolj še na zmagovalnem odru ob vsakodnevnem preoblačenju majice vodilnega? Foto: Reuters
Ali bomo Pogačarja v dresu državnega prvaka videli zgolj še na zmagovalnem odru ob vsakodnevnem preoblačenju majice vodilnega? Foto: Reuters

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, kjer se voditelja dotakneta še naslednjih tem:
– v vožnji na čas ohranil letošnjo tradicijo zmag UAE Emirates;
– Pogačar dobil odgovor, kako hitra je nova "koza" na klancu;
– ali bo Ganna vseeno ostal prvi favorit za drugi ravninski kronometer;
– na Prati di Tivo šel po zmago v slogu Rogliča;
– razmišljanja in poskusi odgovorov na vprašanja bralcev in poslušalcev;
– ne preslišite izjav iz Neaplja, zahvaljujoč Valu 202: Pogačar, Mezgec in Tratnik;
– zanimivost številke 141.