139 Odličen začetek Gira, Pogačar že v rožnatem

Razburljiv in razgiban začetek 107. Dirke po Italiji v Torinu in okolici ni razočaral. Čeprav veliki favorit že vodi in ima tri četrt minute prednosti pred najbližjima zasledovalcema, pa vsaj prva dneva nikakor nista bila dolgočasna. Slavko Jerič in Toni Gruden sta v 139. oddaji podkasta SOS-odmev pokomentirala in povzela prvi dve etapi Gira 2024.

Vabljeni k poslušanju

"V najini prejšnji oddaji se je Pogačar izkazal za Nostradamusa. Napovedal je, da se v prvi etapi lahko zgodi presenetljiv razplet z nepričakovanim nosilcem rožnate majice, kar Narvaez brez dvoma je. Druga etapa, da bo razkrila karte, kdo je v dobri formi in kdo ne. Tudi to se je razpletlo po njegovi napovedi," se je Jerič spomnil Pogačarjevih besed v pogovoru pred začetkom letošnjega boja za rožnato majico.

Pogačarjeva zmaga na Oropi v številkah

– 71. profesionalna zmaga kariere
– 51. zmaga v okviru svetovne serije
– 27. slavil po uspešnem solonapadu
– tretji Slovenec z etapnimi zmagami na Touru, Giru in Vuelti
– 108. kolesar v zgodovini s trojčkom (Roglič 98., Mohorič 103.)
– šesti Slovenec z etapno zmago na Dirki po Italiji (Mezgec, Polanc, Mohorič, Roglič, Tratnik)
– tretji Slovenec z rožnato majico (Roglič, Polanc)

Pridružil se je Rogliču in Mohoriču

Četudi se je Tadej Pogačar na vsak način otepal namigovanja o nošnji majice vodilnega od prvega do zadnjega dne, pa se je na velikem startu zagnal po etapno zmago in prevzem skupnega vodstva. Cilj je bil jasen: dopolniti trojček etapnih zmag na vseh treh tritedenskih dirkah.

"Tretji Slovenec, ki je dopolnil ta čislani hat-trick. Pred njim ga je prvi izpolnil Primož Roglič kot 98. v svetovni karavani, sledil je Matej Mohorič kot 103. in zdaj je to nadaljeval Tadej Pogačar kot 108. kolesar v zgodovini. A gre za 3 + 3, kjer je povezana druga trojica z rožnato majico: Jan Polanc, Primož Roglič in Pogačar. Pogačar je postal šesti Slovenec z etapno zmago na Giru," je Jerič povedal nekaj številk ob novem Pogačarjevem mejniku.

Sorodna novica Pogačar brez števca poslušal svoje srce in oblekel rožnato majico

Kot navijač videl prvo, zdaj sam poskrbel za deseto

"Hkrati je to jubilejna deseta slovenska etapna zmaga na Giru. Prvi je leta 2014 zmagal Luka Mezgec v Trstu, kjer je bil Tadej gledalec, navijač. Torej deset zmag v desetih letih. Res zlati časi," je Gruden podčrtal sklenitev kroga, ko je nekdanji navijač in mladi kolesar zdaj kot prvi kolesar sveta že drugi dan krstnega nastopa prišel do zmage in čislane rožnate majice.

Prva dirkalna dneva sta prinesla veliko ugibanj o moči ekipe UAE Emirates, kjer po lastnem priznanju prvi dan ni šlo vse po načrtu. Drugi dan je Pogačar po defektu padel, ker je sledil navodilu iz avtomobila, namesto da bi se ustavil pred ovinkom in prej menjal kolo, kot mu je velel dirkalni nagon.

Valižan in Kolumbijec izstopata med tekmeci

A pod črto je po prvih 300 kilometrih od skupno 3400 km in po skoraj desetini vseh višinskih metrov so razmerja v skupnem seštevku že precej jasna. Na vrhu je Pogačar s tričetrtminutno prednostjo pred dvojcem Geraint Thomas – Dani Martinez.

Bomo Pogačarja še videli v dresu slovenskega državnega prvaka? Po prvih dveh etapah za vodilnim Slovencem le 30 kolesarjev zaostaja manj kot štiri minute. Foto: EPA
Bomo Pogačarja še videli v dresu slovenskega državnega prvaka? Po prvih dveh etapah za vodilnim Slovencem le 30 kolesarjev zaostaja manj kot štiri minute. Foto: EPA

"Geraint Thomas bo ob koncu Toura star 38 let. Letos ni vozil nič posebnega, ampak tako kot že lani stopnjuje formo za en sam vrhunec. Ni eksploziven, ampak je kot turbodizelski motor, ki vzdržuje hitrost na klancih. Ob tem ima še svoj kronometer. Ne bom rekel, da bo zmagal, ampak s tako formo je prav gotovo zrel za oder za zmagovalce," se je Jerič razgovoril o Valižanu, ki je lani za pičlih 14 sekund izgubil končno rožnato majico v epskem dvoboju s Primožem Rogličem.

"Dani Martinez je kot vodja nemške ekipe pripravljen, da gre na oder. Pri njem se postavlja vprašanje, ali je zmožen brez nihanja oziroma res slabega dneva odpeljati vse tri tedne. V trenutni skupni razvrstitvi imamo prvih osem kolesarjev, ki so bili na 2. etapi med prvo deseterico. Vse do Jana Hirta so trenutno kandidati za oder," se je Gruden ozrl na zasledovalce in izzivalce Pogačarja. Ob tem gre na papirju med vodilno osmerico vožnja na čas najbolje ravno že zdaj vodilni trojici.

Sorodna novica Etape

O'Conner kot Ikar poletel preblizu sonca

Posebno omembo si zasluži Ben O'Connor, ki je na lastni koži občutil in potrdil besede Mattiasa Skjelmoseja iz letošnjega Liegea, ko je Danec postal takratni Ikarus. "Kdor preblizu sledi soncu, se opeče." Avstralec se je ob Pogačarjevem napadu pogumno zagnal za Slovencem, po dvesto metrih pa popustil, nato nekaj časa vlekel Thomasa, na koncu pa občutno popustil in plačal ceno.

"Po vožnji na čas v petek bo slika še bolj jasna," nekaj dni zatišja v boju za skupno razvrstitev predvideva Gruden, četudi ni podcenjevati četrtkovega izleta na makadam. Mogoče pa se uresniči tudi Pogačarjeva šaljiva opazka iz zakulisja predstavitve, da gredo emirati v napad v 6. etapi.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, kjer se voditelja dotakneta še naslednjih tem:
– Oropa in Pantani
– defekt in padec ter (ne)upoštevanje navodil
– Narvaez in Schachmann ohranila mirno kri
– ali je ekipa UAE Emirates dovolj močna?
– razočaranje prvih dveh dnevov Romain Bardet
– Arensmanov oče kritizira na X-u
– kdo je praznoval rojstni dan 5. maja?
– kdaj Pogačar na Roubaixu?
– sledi podkast o NBA-košarki in končnici Luke Dončića
– zanimivost številke 139