Roglič je v petek le nadzoroval Thomasa. Foto: EPA
Roglič je v petek le nadzoroval Thomasa. Foto: EPA

Vzrokov za malo akcije najboljših je več: od covida in številnih bolezni do zelo neugodnega vremena, dežja in padcev, ki so skupaj precej razredčili karavano. Zaradi prvega vzroka je med drugim že doma prvi favorit Remco Evenepoel, zaradi zadnjega je moral dirko zapustiti Tao Geoghegan Hart, ki je italijansko pentljo dobil leta 2020.

Sorodna novica Rubio preprečil slavje Pinotu, Roglič ni napadal rožnate majice

Roglič ima veliko izkušenj
Previden je tudi zdaj nesporni prvi favorit Primož Roglič, ki je padel hkrati kot Hart in si poškodoval nogo, dobil hematom, a vztraja naprej. Zmagovalec treh Vuelt je (tudi na podlagi izkušenj iz Gira 2019 in Toura 2020) večkrat poudaril, da bo najpomembnejša forma zadnji teden in mu pravzaprav ustreza, da majico vodilnega nosi Geraint Thomas, ki ima le dve sekundi prednosti.

Oba gorska petka razočarala
Na papirju sta se obetali vsaj dve eksplozivni gorski etapi, ki pa sta obe − vsaj v boju za rožnato majico − razočarali. Prejšnji petek je pri vzponu na Gran Sasso precej pihal veter, ki je omrtvičil favorite, ta petek je bila kraljevska etapa najprej precej skrajšana, nato pa so bili favoriti na Crans Montano spet zadovoljni z remijem. V zadnjem kilometru je poskušal sedmi Eddie Dunbar (Team Jayco AlUla), a ga je nekdanji sotekmovalec Thomas ujel, Roglič pa je taktično le sledil.

Thomas vodi ves drug teden. Foto: EPA
Thomas vodi ves drug teden. Foto: EPA

Thomas: Roglič nima protokolov po etapi
"Bilo je težko, a etapa se v resnici ni razživela, naši fantje so res dobro nadzorovali dirko. Na zadnjem vzponu je pihal veter, ki je morda preprečil kakšen napad. Morda pa je bil Roglič le zadovoljen, da sem jaz ostal v majici vodilnega in mu ni treba opravljati vseh protokolov po etapi, ki jih imam sam eno uro, on pa gre takoj v ekipni avtobus in zato raje nam prepusti nadzorovanje dirke," je razmišljal Thomas.

Dennis čuti, da raste v formi
To je ne nazadanje posredno potrdil tudi Roglič v izjavi za Val 202: "Majico vodilnega bi imel rad na koncu v Rimu, ta Giro je treba preživeti, treba je biti zbran in ohranjati fokus." Motor Jumba na ravnini Rohan Dennis pa je 13. etapo videl takole: "V tem vetru je bilo precej varneje, da si kolesaril v zavetrju in hranil moči in veliko energije. S tem je bil boj za rožnato majico nevtraliziran. Sam čutim, da prihajam v vse boljšo formo. Prvi del dirke je bil res zahteven." Avstralec je bil med tistimi, ki je bil zaradi covida pozneje vpoklican v ekipo za Giro.

Reef za zdaj zadovoljen
Marc Reef
, ki na tej dirki vodi Jumbo, pa je povzel: "Zadovoljni smo s trenutnim položajem. Zadnji hip smo v ekipo dobili kar nekaj kolesarjev in ti zdaj rastejo v formi. Dennis je bil med 25 kolesarji v zadnjem klancu, tudi Thomas Gloag je vse boljši. Mlad je, jutri bo morda drugače, a je spodbudno. Smo res samozavestni pred res zahtevnim zadnjim tednom."

Vodilni Thomas se prav tako ozira proti zadnjemu tednu: "Vse res napoveduje vrhunec dirke v zadnjem tednu. Do takrat pa gre za dirko preživetja."

Za zdaj res malo akcije
In res, prva dva tedna sta prinesla prav to − igro preživetja, v kateri si nihče ni nabral ključne prednosti, le izpadel je iz igre za končno zmago. Za zdaj smo v boju za skupno zmago dobili res malo – le oba kronometra in zadnji vzpon na Cuppuccini, kjer je Roglič prikazal najboljšo formo.

Čakajoč na spektakel zadnjega tedna.

Pri Jumbu so zadovoljni z mladim Thomasom Gloagom. Foto: EPA
Pri Jumbu so zadovoljni z mladim Thomasom Gloagom. Foto: EPA