Potem ko na prvi gorski etapi italijanskega kroga ni bilo nobenih napadov v skupini favoritov, je Primož Roglič dan pozneje pošteno pretegnil noge glavnih kandidatov za skupno zmago.
Potem ko na prvi gorski etapi italijanskega kroga ni bilo nobenih napadov v skupini favoritov, je Primož Roglič dan pozneje pošteno pretegnil noge glavnih kandidatov za skupno zmago. "Traso smo spoznali že med dirko od Tirenskega do Jadranskega morja leta 2019. Divje bo, morda nam uspe," je v petek pravilno napovedal športni direktor Jumba Visme Arthur van Dongen. Foto: Reuters

Slovenski as je napadel na zadnjem vzponu slabih 10 kilometrov pred ciljem in razbil skupino s kapetani. Nosilec rožnate majice Andreas Leknessund (Team DSM) in Remco Evenepoel (Soudal Quick Step) sta najprej s težavo uspela držati stik, nato pa si je zasavski orel prikolesaril nekaj deset metrov prednosti.

Primož Roglič, Tao Geoghegan Hart in Geraint Thomas. Foto: Reuters
Primož Roglič, Tao Geoghegan Hart in Geraint Thomas. Foto: Reuters

Na začetku spusta sta se mu pridružila kolesarja Ineosa Tao Geoghegan Hart in Geraint Thomas, ki sta pospešila proti vrhu skoraj 3 km dolgega klanca, z njima pa je nato šel proti cilju štiri minute in pol za Healyjem. Britanca dolgo nista menjala, ampak samo vozila za Rogličem. Ta je zasedel 11. mesto 14 sekund pred Evenepoelom, ki je bil po prečkanju ciljne črte vidno živčen in z roko nakazal snemalcu, naj ga ne snema. Spomnimo: po četrtkovi etapi je Remco dejal, da se mu zdi nekoliko živčen Primož in njegovi ekipni kolegi pri Jumbu Vismi ...

Vodilni v skupnem seštevku je še naprej Leknessund, ki je danes zaostal 34 sekund za Rogličem. Belgijec v boju za rožnato majico zaostaja osem sekund za Norvežanom, Kisovčan pa na tretjem mestu 38.

Roglič zjutraj spil dva kapučina, popoldne pa blestel na vzponu I Cappuccini

Že od starta načrtovali agresivnejše dirkanje

"Bil je malce lažji start, ko so prišli na vrsto vzponi, pa smo z ekipo poskušali narekovati malo težji ritem. Potem sem sam napadel. Dobro sem se počutil, ne bom se pritoževal. Lepo, da sta mi Tao in Geraint malce pomagala v zadnjih 200 metrih (smeh). Že od starta smo načrtovali agresivnejše dirkanje. Ponudila se je priložnost in smo jo izkoristili. Če ne poskusiš, nikoli ne veš. Uspelo je in lahko smo zadovoljni. Upam samo, da se nisem pregrel za jutrišnji kronometer (smeh)," je za Val 202 povedal dobro razpoloženi Roglič.

Leknessund je bil presrečen, da je ostal v rožnatem: "Ko je Primož napadel, sem vedel, da moram čim hitreje čez vrh klanca. Res sem vesel in ponosen, kako smo dirkali kot ekipa. Prav tako pa, da sem dobil priložnost za takšen pravi boj, kot je bil danes. Pričakujemo lahko, da bom jutri izgubil majico, zato je izjemno lepo končati tako."

Healy sam bežal več kot 50 km

Pred ključnim delom 207 km dolge etape je imela ubežna skupina 13 kolesarjev pet minut prednosti pred glavnino. Med ubežniki so bili Paret-Peintre (AG2R Citroën), Healy (EF Education Easy Post), Verona (Movistar), Gee (Israel Premier Tech), Skujinš (Trek Segafredo), Battistella (Astana), Bidard (Cofidis), M. Bais (Eolo Kometa), Tonelli (Green Project Bardiani CSF Faizane), Iacchi (Team Corratec SelleItalia), Zana (Jayco AlUla), Barguil (Arkea Samsic) in Riesebeek (Alpecin Deceuninck).

Pestro je postalo po 150 kilometrih dirkanja. Najprej je bil na vrsti vzpon četrte kategorije na I Cappuccini (kratek klanec, a na trenutke zelo strm – do 19 %), na katerem je v ospredju napadel 22-letni Irec Ben Healy ter si na klancu in spustu prikolesaril dobro minuto prednosti. Glavnina, v kateri je ritem narekovala ekipa Ineosa, je v ozadju ostala skupaj. Njen zaostanek za Healyjem je bil pet minut.

Ben Healy (EF Education EasyPost) je slavil peto zmago v karieri in tretjo letos. To sezono je že večkrat opozoril nase. Na dirki Amstel Gold Race je prejšnji mesec zaostal le za Tadejem Pogačarjem, na spomeniku Liege–Bastogne–Liege teden pozneje pa je bil četrti. Foto: EPA
Ben Healy (EF Education EasyPost) je slavil peto zmago v karieri in tretjo letos. To sezono je že večkrat opozoril nase. Na dirki Amstel Gold Race je prejšnji mesec zaostal le za Tadejem Pogačarjem, na spomeniku Liege–Bastogne–Liege teden pozneje pa je bil četrti. Foto: EPA

Jumbo Visma nekaj časa na čelu glavnine

Kolesarji so nato "plezali" na Monte Cessane (vzpon druge kategorije) z dobrimi 500 metri višinske razlike. Klanec je bil dolg 7,8 km, povprečen naklon pa 6,5-odstoten (maksimalen 18-odstoten). Healy je še naprej povečeval prednost, na vrh je prišel minuto in 45 sekund pred najbližjimi zasledovalci. Na čelu glavnine s približno 35 kolesarji, ki je še naprej zaostajala več kot pet minut, so bili nekaj časa tudi člani Jumba Visme, nato se je tja znova postavil Ineos.

Nato je bil na vrsti še en vzpon na I Cappuccini in spust v Fossombrone, za Healyjem je bila najbližje peterica Zana, Verona, Gee, M. Bais in Paret-Peintre. V ciljnem sprintu je boj za drugo mesto dobil Kanadčan Derek Gee pred Filippom Zano in Warrenom Barguilom. Zaostali so 1:49 za Healyjem.

"Čutil sem, da imam močne noge. Ko sem se na prvem strmem delu oddaljil od zasledovalcev, sem le še pritiskal pedale do konca. Nihče mi ni sledil in bil sem prepričan, da mi bo uspelo," je dejal v osrednji Angliji rojeni kolesar.

Prijateljski stisk rok Rogliča in Thomasa v cilju. Foto: Reuters
Prijateljski stisk rok Rogliča in Thomasa v cilju. Foto: Reuters

Roglič bo kronometer začel ob 16.22

V nedeljo sledi 35 kilometrov dolg ravninski kronometer s ciljem v Ceseni. Filippo Ganna, eden od favoritov vožnje na čas, je moral zaradi covida danes končati Dirko po Italiji in je četrta "koronska žrtev" letošnje dirke.

Prvi favorit bo Evenepoel, ki je dobil prvi kronometer na uvodni dan dirke prejšnjo soboto, za visoko uvrstitev pa se bo bojeval tudi Roglič. Prvi kolesar se bo s startne rampe pognal nekaj čez 13. uro, zadnji Leknessund pa ob 16.28. "Rogla" bo preizkušnjo začel šest minut prej.

Andreas Leknessund. Foto: EPA
Andreas Leknessund. Foto: EPA
Prerez osme etape. Foto: giroditalia.it
Prerez osme etape. Foto: giroditalia.it