"Za zdaj še nimava v načrtu nobenega novega otroka. Tukaj smo, da se poveselimo po zmagi na Giru in da najdemo nove izzive," je začel Primož Roglič, saj se je v dneh pred novinarsko konferenco, ki jo je ob 17.00 v Rdeči dvorani v Mestni hiši gostila Ljubljana, razširilo, da bo oznanil veliko novico.

"Ne grem na Tour, a grem najverjetneje na Vuelto. Najverjetneje bo moja naslednja Dirka po Španiji. Res nisem letos načrtoval Dirke po Franciji," je Roglič takoj, da ga 1. julija v Bilbau res ne bo na startu francoske velike pentlje.

Brez dirke po četrto rdečo majico v Španiji

"Ne, žal me tudi ne bo na dirkah državnega prvenstva," je zasavski orel še razkril, da ga letos ne bomo videli dirkati na slovenskih cestah. V četrtek Gorje in Pokljuka gostita vožnjo na čas, v nedeljo v neposredni okolici Radovljice poteka cestna vožnja (prenos na MMC TV).

Meni je glavno doseči cilje, ki mi še manjkajo. Do zdaj sem dobival vso podporo, ki sem jo želel. Zato ne vidim težav za naprej. Ko pa teh ciljev ne bomo mogli več dosegati …

Ali bi moral zamenjati ekipo, če želi zmagati Tour?

"Ne, tudi ne. Ne bom v položaju, da bi šel na svetovno prvenstvo," je Roglič naredil križ tudi čez nastop na SP-ju, ki ga v začetku avgusta gosti Glasgow na Škotskem. Trasa kronometra za SP je sicer kar valovita in se zaključi s strmim klančkom na grad Sterling, kar bi bilo pisano na kožo olimpijskega prvaka. "Trenutno sem preveč izklopljen," je dodal.

Letošnja Dirka po Španiji se sicer zaradi SP-ja v Glasgowu začenja nekaj pozneje, šele 26. avgusta. Uvod gosti Barcelona, kjer se bo Vuelta 23 začela z ekipnim kronometrom, zaključila pa se bo v Madridu, 17. septembra. Glavni izzivi bodo posamični kronometer v Valladolidu (10. etapa) in gorski etapi s ciljnim vzponom na legendarni Tourmalet (13. etapa) in mitski Angliru (17. etapa).

En kup sladkih obveznosti

"Tudi jaz imam rad ljudi, ki navijajo zame," je Roglič odgovoril na vprašanje, kako sprejema in vidi svoj nesporni položaj ljubljenca športnih src Slovencev.

"Uživam. En kup sladkih obveznosti. Niti ne vem, koliko sprejemov bom imel. Skušam uživati v tem. Dati nekaj malega nazaj ljudem," je Zasavec z nasmehom dejal, da mu sprejemi niso odveč in res uživa v trenutkih slavja in proslavljanja po osvojitvi Gira 2023.

Zelo pozno zvečer dan prej, ko smo prišli v hotel v Kranjsko Goro. Direktor je rekel, da morava ob 8.30 na ogled trase. Že zjutraj sem imel solzne oči ob vseh Slovencih in naših zastavah.

O ogledu trase kronometra na Višarje

Nepozabne Višarje

Z dramatično vožnjo na čas na Svetih Višarjah je Primož Roglič v soboto, 27. maja, osvojil skupno zmago na Dirki po Italiji. S tem je slovensko kolesarstvo osvojilo še zadnjo od treh tritedenskih dirk, hkrati je zasavski orel že izpolnil glavni cilj sezone.

"Vedno se bomo spominjali Višarij. Teh občutkov. Vsi, ki so bili tam, moji fantje so dejali, da je bilo res nekaj posebnega. To je to, ni važno, ali si star 24 ali 34. Nepozabno!" se je Roglič ozrl na zmagovito gorsko vožnjo na čas, kjer se je zgodilo največje kolesarsko romanje v zgodovini slovenskega kolesarstva. "Da in si jo bom še velikokrat," je dejal, da si z največjim veseljem pogleda zmagovito vožnjo na čas, ki mu je na Svetih Višarjah prinesla tako želeno rožnato majico in oddolžitev za vse rane z Gira 2019.

"Koža ni bila največja težava, temveč udarec v bok. Bolečine, ki jih sicer na startu ali prvo uro dirkanja ni bilo, a potem so se pojavile. A vsak dan je bilo boljše in boljše, kar je bilo dovolj, da sem lahko na koncu zmagal," je Roglič pojasnil, da v 11. etapi še zdaleč ni šlo za nedolžen padec, ki je resno ogrozil njegovo kandidaturo za skupno zmago.

Da, res je bil radio. Zaradi teže! V ekipi študiramo za 5 ali 10 gramov, pa sem se ga znebil. Že prej sem razmišljal, nato pa sem ga odvrgel. Mogoče je bila ravno to razlika na koncu.

Na Višarje odvrgel tudi radio

Neverjetna zgodba z Mitjo Mežnarjem

Na 40-minutni novinarski konferenci se je dotaknil številnih vprašanj, povezanih z zmago na Giru. "Veriga? Vprašanje za šefe, zakaj se je to zgodilo. Slaba cesta, zapeljal sem in mi je vrglo ven. Na srečo je bil Mitja (Mežnar) tam zgoraj in je videl položaj. Neverjetno ..." se je Roglič spomnil svojega nekdanjega sostanovalca iz skakalnih časov, s katerim je ravno na mladinskem svetovnem prvenstvu v Trbižu 2007 (tekma je sicer bila v Planici) osvojil ekipno zlato, zdaj pa mu je pomagal reševati kronometer in dirko. "Ne, nisva se še videla, sva se pa slišala. Karkoli lahko dobi od mene," je z nasmeškom o Mežnarju pripovedoval nekdanji smučarski skakalec.

Zaradi teže odvrgel tudi radio

"Da, res je bil radio. Zaradi teže! V ekipi študiramo za 5 ali 10 gramov, pa sem se ga znebil. Že prej sem razmišljal, nato pa sem ga odvrgel. Mogoče je bila ravno to razlika na koncu. Mislim, da ima tam okoli 200 gramov," je Roglič potrdil, da je pred zaključnimi kilometri in le nekaj trenutkov pred razvpito sneto verigo s sebe odlepil in odvrgel radijsko zvezo. "Kaj bi mi lahko povedali? Vedel sem, kako moram iti. V 'špalirju' ljudi nisem slišal ničesar," je na MMC-jevo poizvedovanje pojasnil Rogla.

"Janez Knap" rekorder Katarine s časom 9:21

V soboto zvečer, ko je karavana Dirke po Sloveniji med 4. etapo Ljubljana-Kobarid podirala rekordne čase na legendarni ljubljanski klanec Sveto Katarino (uradno Topol, 3 km; 10 %), se je zvečer pokazal nov rekordni čas, ki ga je postavil Primož Roglič.

"Dobil sem nov garmin in sem nekaj pritiskal ter sem nehote naložil vse vožnje. So me hitro klicali, da sem objavil vse in sem potem zakril," je 33-letnik iz Strahovelj pri Kisovcu potrdil, da je prejšnjo sredo med treningom postavil nov rekordni čas na Katarino: 9:21, kar je 25 sekund hitreje od Lorenza Fortunata, ki je med kolesarji Dirke po Sloveniji najhitreje preplezal zid.

"Malo sem skušal prikriti," je Roglič z nasmeškom še potrdil, da se je ob objavi vseh voženj na kolesarskem družbenem omrežju Strava res najprej preimenoval v Janeza Knapa, preden je uspel spremeniti vse svoje vožnje v zasebne in s tem skriti ključne kolesarske podatke (moč, utrip, kadenca, poraba energije).

Ni več veliko dirk, ki bi me še pritegnile. Potem so še vse mogoče kombinacije. Še kakšna zanimiva stvar? Švica.

Izzivi za prihodnost

Drugo leto slovenski in francoski Tour?

"Dobra ideja," je športni šef kolesarske ekipe Merijn Zeeman odgovoril na vprašanje, ali bi Jumbo Visma drugo leto pripeljala Rogliča na Dirko po Sloveniji, ki bo drugo leto izvedla jubilejno 30. slovensko pentljo.

"Ni več veliko dirk, ki bi me še pritegnile. Potem so še vse mogoče kombinacije. Še kakšna zanimiva stvar? Švica. Zanimivo bi bilo iti in poskusiti. Ni tako preprosto, da si rečeš, še to bi zmagal. Vsi trenirajo. Hudičevo težko," se je Roglič ozrl proti ciljem, ki mu še manjkajo v karieri in pri tem je glavni cilj Dirka po Franciji 2024.

Razpleta letošnjega Toura, kjer se bosta za zmago borila njegov ekipni kolega Jonas Vingegaard in rojak Tadej Pogačar, ni želel komentirati. "Ne upam, ne bom nič rekel. Bomo pa zagotovo uživali," je bil kratek komentar z nasmehom in dejal, da bo sam takrat že na višinskih pripravah nekje v francoskih Alpah, torej blizu krajev, kjer se bo odločalo o rumeni majici.

Sprejem na Kongresnem trgu

Po novinarski konferenci je sledil slavnostni sprejem na Kongresnem trgu v središču Ljubljane, kjer je Roglič pozdravil svoje navijače, privržence kolesarstva v Sloveniji ter mimoidoče. Za zabavni del programa je na odru poskrbela glasbena skupina Big Foot Mama.

Roglič dobre volje pred novinarji: prizori z Višarij bodo ostali za vedno
Sorodna novica Rogliču se je na odru pridružil tudi Mitja Mežnar: Nepozabno za oba!