Mikel Iturria se je veselil uspeha kariere. Foto: EPA
Mikel Iturria se je veselil uspeha kariere. Foto: EPA

Kmalu po začetku so se začeli prvi poskusi pobega. Izoblikovala se je ubežna skupina s 14 kolesarji, ki si je po slabih 30 kilometrih pred glavnino priborila sedem minut naskoka. Ko je do konca ostalo še 100 kilometrov, pa je bil zaostanek glavnine že več kot osem minut.

Primož Roglič je brez težav zadržal rdečo majico. Foto: EPA
Primož Roglič je brez težav zadržal rdečo majico. Foto: EPA

V begu dneva je bilo 14 kolesarjev, Iturria pa je junaško napadel 25 kilometrov pred ciljem. Čeprav so ga do zadnjega metra lovili preostali ubežniki, je zdržal in se veselil prve zmage med profesionalci.

Drugi je bil Španec Jonathan Lastra, tretji je bil Američan Lawson Craddock. Oba sta zaostala šest sekund, toliko kot četrti Avstralec Damien Howson in peti Francois Bidard. Drugi so zaostali več.

Iturria: Nisem zmagovalec, ampak delavec
"Ko smo se pred začetkom Vuelte pogovarjali o tem, kdaj bi lahko napadel, sem takoj povedal, da imam v mislih 11. etapo, saj tu živi moja družina. Vedno sem sanjal o etapni zmagi na Vuelti, veljam za delavca, ne za zmagovalca. Podrobno sem si ogledal traso te etape in posvečam jo vsem, ki so bili tisti dan z mano. Zavedal sem se, da nimam nobene možnosti v šprintu. Tudi ko sem spočit, sem slab šprinter, zato sploh nisem gledal nazaj, vse sem stavil na pobeg," je bil navdušen 27-letni Iturria.

Miren dan za ekipo Jumbo Visma
Rogliču in njegovi ekipi Jumbo Visma se za uspeh bega ni bilo treba bati, saj spredaj ni bil nihče izmed kolesarjev, ki bi ga lahko ogrozil v skupnem vodstvu. Zasavec je prišel čez cilj kot 19. Tudi preostali Slovenci so prišli v cilj v času glavnine.

Roglič je obdržal prednost, ki si jo je prikolesaril z veličastno zmago v torkovem kronometru. Pred Alejandrom Valverdejem ima minuto in 52 sekund prednosti, pred Kolumbijcema Miguelom Angelom Lopezom in Nairom Quintano 2:11 oziroma tri minute, pred Pogačarjem na petem mestu pa tri minute in pet sekund.

Roglič: Dokazali smo, da smo velika ekipa
"Štart je bil kar težek, a za tem je bil dan lep in moja ekipa je opravila dobro delo. Tony Martin je na Vuelti moj sostanovalec in zelo močan fant. Z Lennardom sta na dirki, da vlečeta glavnino na ravninah, Sepp Kuss in George Bennett sta fanta za vzpone. Neilson Powless je vsestranski, Robert Gesink pa je prav tako močan kolesar za gore. Dokazali smo, da smo velika ekipa. Ne menim, da je jutrišnja etapa nevarnejša kot katera v visokogorju. S kratkimi vzponi nimam težav. Moramo biti osredotočeni in dati vse od sebe," je povedal Roglič.

Na 180 km dolgi etapi po španskem in tudi po francoskem delu Baskije so kolesarji prevozili tri kategorizirane vzpone, dva tretje in enega druge kategorije. Zadnji Col d'Osquich ima bogato zgodovino. Ta klanec so leta 1910 prevozili na Dirki po Franciji, ko je Tour prvič zavil v visoke gore.

Napadi na Rogliča se obetajo v petek
Tudi četrtkova etapa verjetno ne bo spremenila vrstnega reda. V petek nato sledi izjemno zahtevna preizkušnja s t. i. "rampas inhumanas" (nečloveški klanec), kot so Španci poimenovali zadnji ciljni klanec ekstra kategorije, ko bo brez dvoma tarča napadov tudi Rogličeva rdeča majica.

11. etapa, Saint Palais-Urdax, 180 km:           
  1. M. ITURRIA         ŠPA    4:36:44
  2. J. LASTRA          ŠPA      +0:06
  3. L. CRADDOCK        ZDA        vsi
  4. D. HAWSON          AVS       isti
  5. F. BIDARD          FRA        čas
  6. A. GHEBREIGZABHIER ERI       0:09
  7. B. THOMAS          FRA       0:12
  8. M. FABBRO          ITA        vsi
  9. G. IZAGIRRE        ŠPA       isti
 10. R. CAVAGNA         FRA        čas
 ...                                  
 19. P. ROGLIČ          SLO      18:35
 26. A. VALVERDE        ŠPA        vsi
 47. T. POGAČAR         SLO           
144. L. PIBERNIK        SLO       isti
149. L. MEZGEC          SLO           
154. D. NOVAK           SLO        čas
Skupni vrstni red po 11. etapi:       
  1. P. ROGLIČ          SLO   41:00:48
  2. A. VALVERDE        ŠPA      +1:52
  3. M. A. LOPEZ        KOL       2:11
  4. N. QUINTANA        KOL       3:00
  5. T. POGAČAR         SLO       3:05
  6. C. F. HAGEN        NOR       4:59
  7. R. MAJKA           POL       5:42
  8. N. EDET            FRA       5:49
  9. D. TEUNS           BEL       6:07
 10. W. KELDERMANN      NIZ       6:25
 ...                                  
114. L. PIBERNIK        SLO    1:36:47
119. L. MEZGEC          SLO    1:40:49
141. D. NOVAK           SLO    1:52:33
Lep dan za Rogliča v rdeči majici
Profil 11. etape Dirke po Španiji. Foto: La Vuelta
Profil 11. etape Dirke po Španiji. Foto: La Vuelta