Primož Roglič je za Jumbo Vismo pridirkal še drugo zmago na velikih tritedenskih dirkah. Ob tem pa je v letu in pol nanizal niz štirih uvrstitev na zmagovalni oder Grand Tourov. Foto: ASO/Luis Angel Gomez/Photogomezspo
Primož Roglič je za Jumbo Vismo pridirkal še drugo zmago na velikih tritedenskih dirkah. Ob tem pa je v letu in pol nanizal niz štirih uvrstitev na zmagovalni oder Grand Tourov. Foto: ASO/Luis Angel Gomez/Photogomezspo

Upam, da kot dobrega kolesarja v tem trenutku, predvsem pa kot prijazno osebo. To je najpomembnejša stvar. Da, to je to. Upam, da sem prijazen do vseh in sem všeč ljudem,

Primož Roglič

Po vzponu na Cole de la Loze v kolesarski karavani v Franciji ni bilo moč najti človeka, ki bi podvomil, da bo Tour de France 2020 pripadel zasavskemu orlu.

Francija in svetovna kolesarska javnost je skušala izvedeti kaj več o nekdanjem smučarskemu skakalcu, ki s svojo osredotočenostjo v obveznih izjavah ne izdaja veliko o sebi. "Še vedno vas ne poznamo kaj posebno dobro. Po čem si želite, da si vas ljudje zapomnijo?" se je glasilo združeno vprašanje večjega števila francoskih medijev, ki so želeli vsaj malce odgrniti tančico z vodilne rumene majice.

"Upam, da kot dobrega kolesarja v tem trenutku, predvsem pa kot prijazno osebo. To je najpomembnejša stvar. Da, to je to. Upam, da sem prijazen do vseh in sem všeč ljudem," je z nekaj premisleka odgovoril Roglič, ki pa ga je drama še čakala.

Dokumentarni film: Primož Roglič, moja pot na dirko po Franciji
Sorodna novica Rogličeve zmagovite lekcije
Prizor, ki je prinesel cmok v grlo, a čez nekaj trenutkov je Roglič že čestital Pogačarju za zmago na največji kolesarski dirki, nato pa se je Zasavec zapodil v nove dirke in zmage. Foto: ASO
Prizor, ki je prinesel cmok v grlo, a čez nekaj trenutkov je Roglič že čestital Pogačarju za zmago na največji kolesarski dirki, nato pa se je Zasavec zapodil v nove dirke in zmage. Foto: ASO

Od skrušenosti do iskrene čestitke in novih zmag

V spominu ljubiteljev kolesarstva, ne samo slovenskih, temveč vseh po svetu, bo leto 2020 ponazarjal prizor z La Planche des Belles Filles. Skrušeni Primož Roglič, potem ko je nenadejano na kronometru na zadnji odločilni etapi izgubil rumeno majico. V boju z uro ga je slekel mlajši rojak Tadej Pogačar. Dostojanstvene in takojšnje čestitke s strani poraženega Rogliča, objem dveh slovenskih šampionov je obkrožil športni svet.

Poraz na največji kolesarski dirki na svetu ga ni iztiril, temveč je bil to kot lani neuspeh na Giru temelj novih podvigov. Kot prvi Slovenec je osvojil kolesarski spomenik in zdaj še drugič zapored Dirko po Španiji. "Moral sem sprejeti izid. Bil sem drugi na Touru, kar je čudovit dosežek. Prihod v Španijo je bil drugačen. Zmagal sem spomenik Liege-Bastogne-Liege, nato pa sem se znašel na Vuelti. Vsak dan sem začel, kot bi bila klasika. Vsaka etapa zase in zdaj smo prišli do cilja – čudovito."

Carapaz: Nisem mogel osvojiti več bonifikacij

Sorodna novica Najslajša nagrada za Carapaza bo morski prašiček na krožniku

Ravno pristop Jumbo Visme in njihovega kapetana, da je vsak dan dirkanja v Španiji kot enodnevna dirka, je bil zmagoviti recept. Na koncu je namreč slovenski šampion s kar 4 etapnimi zmagami in 3 drugimi mesti osvojil 48 odbitnih sekund, drugouvrščeni Richard Carapaz pa le 16 sekund. Razlika 32 sekund, v skupnem seštevku pa je Ekvadorec za Slovencem zaostal za 24 sekund.

Od Nešpancev so večkrat La Vuelto osvojili le Tony Rominger (3-krat) in po dvakrat Gustaaf Deloor, Bernard Hinault, Alex Zülle in Chris Froome. Foto: EPA
Od Nešpancev so večkrat La Vuelto osvojili le Tony Rominger (3-krat) in po dvakrat Gustaaf Deloor, Bernard Hinault, Alex Zülle in Chris Froome. Foto: EPA

"Ničesar ne obžalujem. Da nisem osvojil več bonifikacijskih sekund, je to zaradi tega, ker jih nisem mogel. Tako to je. Dirkal sem tako močno, kot sem mogel," je sam Carapaz jasno povedal, da se vsi kandidati za skupno zmago zavedajo, da uvrstitev med najboljše tri na etapi pač prinašajo bonifikacije. Tokrat je bil v Španiji v šprintih razredčenih skupin ali v šprintih v klanec Roglič prepričljivo boljši od Carapaza, ki je lani sicer prekosil Zasavca in osvojil Dirko po Italiji.

"Ko zmagaš, ne gledaš nazaj, kako si uspel. Sem samo presrečen, da mi je uspelo. Vsi smo imeli enake priložnosti za odbitne sekunde in če jih lahko vzameš, jih bom vzel," je po Covatilli v soboto in potrditvi osvojitve rdeče majice pojasnjeval Roglič.

Chris Froome je zaključil karierno etapo pri Sky/Ineosu s sedmimi zmagami na Grand Tourih. Ravno na zadnji dan nastopanja za britansko ekipo je še uradno prejel lovoriko za osvojitev Vuelte 2011. Foto: Twitter/@lavuelta
Chris Froome je zaključil karierno etapo pri Sky/Ineosu s sedmimi zmagami na Grand Tourih. Ravno na zadnji dan nastopanja za britansko ekipo je še uradno prejel lovoriko za osvojitev Vuelte 2011. Foto: Twitter/@lavuelta

Drugič odbitne sekunde dale zmagovalca

Bonifikacije oziroma časovni odbitki so sicer uradno šele drugič odločili eno izmed tritedenskih dirk. Na Giru 1983 je z osvojenimi bonusi Giuseppe Saronni ugnal Roberta Visentinija, a takrat so bile bonifikacije še velikodušnejše in se ni odštevalo samo 10, 6 ali 4 sekunde, kot se zdaj, tako da je končna razlika med Italijanoma znašala 67 sekund.

Sorodna novica Lahko zmagate na Tour de France? "Prav, zakaj pa ne."

A na cesti je bila to druga z bonusi odločena Vuelta – leta 2011 je namreč Juan Jose Cobo za 13 sekund prekosil Chrisa Frooma. Takrat senzacionalni Španec je lani uradno ostal brez zmage zaradi dopinških prestopkov, medtem ko je do takrat malo znani Britanec iz Kenije postal najuspešnejši kolesar Grand Tourov v zadnjem desetletju. Prav uradno so Froomu lovoriko za Vuelto 2011 izročili ravno v nedeljo, pred štartom zadnje, 18., etape La Vuelte 20.

Šprintal zaman – prizori iz zaodrja

Sorodna novica Rogličeva pot med zvezde: ko je naredil napako, je ni ponovil

Ekipa Jumbo Visma je že sinoči objavila prvi del od tridelnega dokumentarca izza ozadja 75. Dirke po Španiji, kjer se razkrivajo nekatere podrobnosti. Zlasti kako so načrtovali juriš v 5. etapi, na koncu pa je Roglič ostal brez časovnega dobička za podjetni skok na zaključnem vzponu v mestu Sabiñanigo. Komisarji UCI-ja so sprejeli salomonsko rešitev, da so izničili zaostanek glavnine, ker je Roglič zakrivil padec JJ Rojasa, zaradi česar je Movistar zahteval tudi degradiranje Slovenca na zadnje mesto skupine, do česar pa ni prišlo.

Sorodna novica "Nekaterih dirk še nisem osvojil, tako da me čaka še nekaj izzivov"

Španci od tekmecev do zaveznikov?
A na koncu dirke se je ravno Movistar znašel pod valom kritik iz Južne Amerike in tudi domače Španije, da sta Marc Soler in Enric Mas v zadnjih dveh kilometrih vzpona na Covatillo pomagala Rogliču, da ni izgubil rdeče majice proti Carapazu. Ni skrivnost, da se je španska ekipa in Ekvadorec razšla z zamerami, ne nazadnje se je kot prvak Gira poškodoval tik pred štartom lanske Vuelte na kriteriju v Belgiji, za katerega sploh ni povedal ekipi.

Kapetan najboljše ekipe svetovne serije

Na koncu se je po drami vse razpletlo sanjsko za Rogliča in nizozemsko ekipo, ki zdaj velja za najmočnejšo v svetovni seriji. Dvoma o prvem kapetanu in kolesarju rumeno-črnih ni.

"Drugo leto zapored je številka ena. Lahko zmaguje na različnih dirkah, na različne načine in vedno je na voljo ekipi. To vse pove o njem. Absolutni zmagovalec in odličen fant za sodelovanje," je jasen vodilni športni direktor Jumbo Visme na Vuelti Grischa Niermann.

Robert Gesink o razpletu

"V zadnjih kilometrih smo bili vsi na radiozvezah. Ko je Carapaz vzel 20 sekund, je bilo "Ne že spet", očitno je bila rana s Toura še živa. A sem verjel v Primoža, ki je v zadnjem kilometru razblinil vse dvome. Izredno močan je, že od prve dirke po koroni pa vse do zadnje je zmagoval."

Nemec je spremljal Rogliča že ob vnovičnem zagonu tekmovalnega kolesarjenja na obeh dirkah državnega prvenstva konec junija. "Pokazali smo, da smo najboljša ekipa. Fantje, kot so Paul Martens, Lennard Hofstede in Jonas Vingegard, so presegli sebe. Ko je Primož imel težave, smo ga lahko vedno podprli. Kot ekipa smo naredili velik korak." Dva osvojena spomenika in še dve drugi mesti na njih, zmaga na Vuelti in 2. mesto na Touru, predvsem pa priznavanje tekmecev.

Roglič izjemno sezono kronal z zmago na Vuelti

Ob koncu 75. Dirke po Španiji, s čimer se je tudi iztekla pandemska kolesarksa sezona 2020, je bil Novozelandec v ekipi Jumbo Visme George Bennett prepričan, da kljub pohodu mladcev v kolesarski vrh čaka Rogliča še veliko uspehov: "V sebi ima sposobnost, da osvoji še kar nekaj Grand Tourov."

Naslednji veliki izziv za 31-letnega šampiona ni skrivnost – vrniti se v Francijo in na Tour de France 2021 dokončati delo in se v rumeni majici pripeljati v Pariz.

42 na vsa vprašanja – Primož Roglič