Robert Gesink – vsi so mu včeraj privoščili rdečo opravo. Foto: EPA
Robert Gesink – vsi so mu včeraj privoščili rdečo opravo. Foto: EPA
Sorodna novica Jumbo Visma takoj pokazala svojo moč, Gesink v rdeči majici

Jumbo Visma je bila na petkovem ekipnem kronometru zelo uglašena in predvsem močna. Povprečna hitrost je bila 56,7 km/h. Prvi zasledovalci, ekipa Ineos Grenadiers, so v Utrechtu po 23,3 km dolgi trasi zaostali za 13 sekund. Rdečo majico je oblekel veteran Robert Gesink. Primož Roglič je bil včeraj drugi. "Vemo, da vam je to všeč: FROGlic se je vrnil," so na Twitterju zapisali pri Jumbo Vismi. Roglič bo namreč danes dirkal v zeleni majici (angl. frog = žaba) najboljšega po etapnih uvrstitvah. Zelo verjetno je, da bo slej ko prej oblekel tudi rdečo majico, ki jo je na Vuelti nosil že 36 dni. Nič se ne mudi, do Madrida, kjer bo 11. septembra končni cilj, je še dolga pot, rdeča majica pa prinaša številne obveznosti in jemlje energijo.

Danes verjetno sprint glavnine, prvi favorit Merlier
Predvsem je pomembno, da se je Roglič včeraj odlično počutil. Videti je, da nima več nobenih težav po hudem padcu na Dirki po Franciji, na kateri si je neuradno poškodoval dve vretenci. Na preostalih dveh nizozemskih etapah bo le pazil, da se izogne padcem, v naslednjem tednu pa bodo hitro na meniju prvi klanci, na katerih se bo že pokazalo, kdo od favoritov ima močne noge. Današnja etapa (Hertogenbosch–Utrecht; 175 km) je pretežno ravninska. Po dobri polovici etape kolesarje čaka 2,1-kilometrski vzpon 4. kategorije, kar pa gotovo ne bo prevelik zalogaj za sprinterje. Možnosti, da bi uspel beg, so skoraj ničelne. Pričakovati je torej ciljni sprint glavnine v Utrechtu. Glavni favoriti za etapno zmago so Tim Merlier, Sam Bennett, Pascal Ackermann in Mads Pedersen. Sprinterske vrste bi lahko razredčil kakšen padec, saj je nekaj kilometrov pred ciljem trasa tehnično precej zahtevna.

Richard Carapaz, ki je tik pred začetkom Vuelte podpisal triletno pogodbo z ekipo EF Education-EasyPost, želi zgodbo pri Ineosu končati s kakšno odmevno zmago. Na Dirki po Španiji spada med glavne izzivalce Primoža Rogliča. Foto: EPA
Richard Carapaz, ki je tik pred začetkom Vuelte podpisal triletno pogodbo z ekipo EF Education-EasyPost, želi zgodbo pri Ineosu končati s kakšno odmevno zmago. Na Dirki po Španiji spada med glavne izzivalce Primoža Rogliča. Foto: EPA

Carapazu ustreza trasa letošnje dirke
Etapa se bo začela ob 13.15, predviden konec bo okrog 17.30. V rdeči majici bo kolesaril Robert Gesink, kar je nagrada za požrtvovalno delo pomočnika v zadnjih letih. "Gesink je kolesar, ki si še kako zasluži rdečo majico, v veselje mi je vsa ta leta dirkati z njim. Veliko me je naučil, zelo lepo je, da bo lahko na domačih cestah v rdeči majici," je včeraj povedal Roglič, ki mu je Gesink pomagal do vseh treh zmagoslavij na Vuelti. Po uvodnem dnevu so bili zadovoljni tudi pri Ineosu. "S startom Vuelte smo lahko zadovoljni. Vedeli smo, da gre za težak začetek, etapo smo dobro prestali. Letošnjo Vuelto imam v mislih že od lanskega poletja, saj s številnimi ciljnimi vzponi ponuja veliko priložnosti," je povedal Richard Carapaz, ki je, če gledamo le favorite za skupno zmago, s 13 sekundami zaostanka najbližje Rogliču.

Jumbo Visma z zmago na ekipnem kronometru začela Vuelto
Vrstni red po 1. etapi:                          
  1. R. GESINK         NIZ       24:40
  2. P. ROGLIC         SLO            
  3. C. HARPER         AVS         vsi
  4. S. KUSS           ZDA            
  5. R. DENNIS         AVS        isti
  6. E. AFFINI         ITA            
  7. S. OOMEN          NIZ         cas
  8. M. TEUNISSEN      NIZ            
  9. E. HAYTER          VB       +0:13
 10. R. CARAPAZ        EKV    isti cas
Profil 2. etape. Foto: La Vuelta
Profil 2. etape. Foto: La Vuelta