Roglič je bil v petek tako dominanten, da je imel dovolj časa za proslavljanje zmage. Foto: EPA
Roglič je bil v petek tako dominanten, da je imel dovolj časa za proslavljanje zmage. Foto: EPA

V času Dirke po Španiji na portalu Športni SOS odgovarjamo na vaša kolesarska vprašanja. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki naročite se na podkast SOS-odmev!

Cavendish in Greipel sta zdaj dobila družbo. Foto: Reuters
Cavendish in Greipel sta zdaj dobila družbo. Foto: Reuters

1633. Pisali ste, da ima Primož Roglič na vseh tritedenskih dirkah po tri zmage. Koliko kolesarjev se lahko pohvali s tem?
Luka K.

Takih kolesarjev je 22, zanimivo pa je, da so le trije aktivni. Ob Primožu Rogliču (ki ima zdaj 4 etapne zmage na Vuelti ter po tri na preostalih dveh dirkah) pedale vrtita le še Mark Cavendish (30 zmag na Touru, 15 na Giru in 3 na Vuelti) ter Nemec Andre Greipel (11 Tour, 7 Giro in 4 Vuelta). Nemec je sicer zadnjo etapno zmago slavil leta 2017, Anglež pa še leto prej.

Sorodna novica Razmišljanje prvaka − izkoristiti prav vsako priložnost

1634. Primož Roglič je v strašni formi, saj je na letošnji Vuelti dobil že tri etape. Koliko je največje število osvojenih etap na tej dirki v tem stoletju?
Luka K.

To je pet, dosežek pa je uspel dvema sprinterskima asoma. Leta 2003 je bil tako dominanten Italijan Alessandro Petacchi, dve leti pozneje mu je uspel svojo petico ponoviti. Prav toliko etapnih zmag se je leta 2012 veselil Nemec John Degenkolb.

1635. Kaj pa končni zmagovalci dirk? Vemo, da ti vozijo bolj taktično in ne osvajajo vedno veliko etap. Kateri zmagovalec Vuelte je v tem stoletju dobil največ etapnih zmag?
Luka K.

Tako je, v zadnjih 20 letih je končni zmagovalec v povprečju dobil 1,3 etape. Blizu temu povprečju je bil tudi edini slovenski zmagovalec te dirke Primož Roglič, ki je lani dobil eno etapo. Če bo na koncu tudi dobil dirko, bo gotovo vsaj izenačil najboljši dosežek v zadnjih 20 letih, Aitor Gonzalez je leta 2002 ob svoji zmagi pod streho spravil še tri etape. Leta 2006 je enako uspelo tudi Aleksandru Vinokurovu.