Luka Dončić se od petka z reprezentanco pripravlja na svetovno prvenstvo, ki ga bo Slovenija začela na Japonskem, v primeru uspešnosti pa bo izločilne boje igrala na Filipinih. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Dončić se od petka z reprezentanco pripravlja na svetovno prvenstvo, ki ga bo Slovenija začela na Japonskem, v primeru uspešnosti pa bo izločilne boje igrala na Filipinih. Foto: www.alesfevzer.com

Leta 2006, ko je Slovenija prvič zaigrala na svetovnem prvenstvu, je bil kapetan Rašo Nesterović. Štiri leta pozneje je trak nosil Jaka Lakovič, leta 2014 pa Goran Dragić, ki je v tej vlogi – kot tudi na parketu – navduševal na omenjenem evropskem prvenstvu 2017, ko je Slovenija osvojila zlato. Zdaj reprezentanco čaka četrto sodelovanje na košarkarskem mundialu, na katerega se podaja z novopečenim kapetanom, Luko Dončićem.

"Počaščen sem, da sem lahko kapetan. Pogovarjali smo se malo z igralci in odločili s trenerjem, da postanem," je dejal 24-letni Ljubljančan, ki se je v petek pridružil soigralcem v izbrani vrsti. Sezono je končal že na začetku aprila, na reprezentančno akcijo po dolgem premoru prišel lačen košarke in tekem, hkrati pa tudi dobro pripravljen, saj je kar nekaj časa (trdo) vadil pod budnim očesom Anžeta Mačka, ki skrbi za fizično pripravljenost tudi v reprezentanci.

"Za mano je kar dolg premor. Vesel sem, da sem znova v reprezentanci. Čaka nas zdaj eno lepo poletje. Veliko bo tekem in treningov, kar me veseli," je povedal najboljši slovenski košarkar, ki znova brez zadržkov govori o visokih ciljih. Ko je ob dopolnjeni polnoletnosti prvič spregovoril za slovenske medije in tedaj si sploh še ni nikoli oblekel reprezentančnega dresa, je govoril o zlati medalji z izbrano vrsto. Takrat se je vse skupaj zdelo malce utopično, toda že pol leta pozneje je Slovenija stala na vrhu Evrope.

Cilj je vedno enak

Na krilih Dončića se je leta 2021 prvič uvrstila na olimpijske igre in pod petimi krogi igrala odlično ter bila na pragu finala. Po tesnem porazu v polfinalu je nato izgubila obračun za bron, takoj po tekmi pa je Luka že govoril o novih (reprezentančnih) ciljih. Misli je usmeril na EuroBasket 2022 in namen, da se evropska krona ubrani. Sicer se potem Sloveniji na turnirju najboljših reprezentanc stare celine v Nemčiji ni izšlo, po četrtfinalnem porazu pa je Dončić ob tem, ko je izrekel številne kritike na svojo igro, napovedal, da bo vedno, ko bo zdrav, igral za reprezentanco. Dodal je, da že na svetovnem prvenstvu: "Kot vedno pravim, je igranje za reprezentanco užitek. Zato tudi pridem. S fanti se dobro razumemo in res uživam v vsem tem. Lepo je igrati za reprezentanco."

Dončić je s Slovenijo nastopil na treh velikih tekmovanjih, letos bo prvič še na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
Dončić je s Slovenijo nastopil na treh velikih tekmovanjih, letos bo prvič še na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA

In nanj se superzvezdnik Dallasa podaja z velikimi pričakovanji: "Cilj je vedno enak. Na vsako prvenstvo, ko gremo, je cilj, da se ga osvoji. Kaj se potem zgodi, je drugo." Od prve tekme, ki jo je zaigral v članski konkurenci, dalje navdušuje s postavljanjem mejnikov, mojstrovinami na parketu in statističnimi presežki. Statistično je bil najboljši posameznik olimpijskih iger, tako kot na vseh velikih tekmovanjih pa je bil zelo učinkovit tudi na lanskem evropskem prvenstvu, ki ga je torej Slovenija po nenadejanem porazu proti Poljski razočarana končala v četrtfinalu.

"Se zgodi. Ni bil ne prvi in ne zadnji naš poraz. Gledati je treba naprej. Ekipa je zdaj druga. Nekaterih igralcev ni, nekateri so isti, nekateri novi, novi so tudi pomočniki … Osredotočamo se na letos, ne, kaj je bilo prejšnje leto," je razmišljal Dončić. Sicer je kar nekaj njegovih reprezentančnih kolegov predtem dejalo, da se zaradi lanske izkušnje čuti še neka dodatna motivacija, da dokažejo, kam Slovenija sodi. Luko pa žene tudi klubski rezultat. Sicer ima za sabo iz individualne perspektive novo dobro sezono, ki pa jo je končal razočaran, saj se z Dallasom ni prebil v končnico: "Bolj kot motivacijo čutim jezo. Mogoče pa s tem potem tudi dodatno motivacijo."

Težko bo nadomestiti Dragića in Murića

Košarkarji za kapetana izbrali Dončića

Košarkarski virtuoz je v vsaki ekipi do zdaj nemudoma prevzel vodilno vlogo na parketu. Leta 2017 je sicer ta pripadla Dragiću, je pa bil takoj drugi glavni slovenski nosilec ljubljanski najstnik. Saša Zagorac je lani v intervjuju za MMC povedal, da je bil ob prihodu v reprezentanco Luka sramežljiv in nekoliko tih, ko pa je prvič prijel na treningu v roke žogo, je nemudoma začel razporejati in voditi soigralce. Bil je še najstnik, ko je poveljeval na igrišču plejadi uveljavljenih veteranov najuspešnejšega evropskega kluba madridskega Reala, ki ga je potem vodil do naslova v Evroligi. Zgodba se je nadaljevala tudi v NBA-ju, kjer so Mavericksi hitro videli, kdo je novi šerif v Teksasu.

Nesporni vodja na terenu je jasno tudi v reprezentanci, s prevzemom kapetanske vloge pa mora biti tudi prvi glas garderobe. Klemen Prepelič je že ob zboru in začetku priprav dejal, da je čas, da spregovori tudi Dončić. "Ta vloga ni povsem nova. Tako je že v Dallasu, podobno tudi v reprezentanci. Pride pa sproti. Ne da se tega naučiti. Če imaš, imaš, kdaj je treba povzdigniti glas in kaj povedati," je prepričan Luka, ki je na tem mestu nadomestil Dragića in Eda Murića, ki letos manjkata. Kot pravi, sta bila oba dober zgled, ko se vesti v tej vlogi, z obema pa je tudi sicer razvil zelo dober odnos: "Zelo težko ju bo nadomestiti. Gre za dva izjemna igralca. Gogi je bil praktično vedno zraven v reprezentanci. Prinesel je evropski naslov. Edo pa je bil najboljši za garderobo. Poleg tega se je vedno boril do konca."