Proti Grčiji bosta imela Luka Dončić in Vlatko Čančar verjetno še malce omejeno minutažo. Foto: www.alesfevzer.com
Proti Grčiji bosta imela Luka Dončić in Vlatko Čančar verjetno še malce omejeno minutažo. Foto: www.alesfevzer.com

Izbrana vrsta pred svetovnim prvenstvom, ki se bo v treh azijskih otoških državah začelo 25. avgusta, trenutno v Ljubljani trenira s 15 košarkarji. 7. avgusta naj bi se pridružil še Mike Tobey, ki se bo z Jordanom Morganom boril za mesto naturaliziranega igralca, sicer pa bo po tekmah z Grčijo, ki bosta v sredo v Stožicah in v petek v Atenah, počasi že znana ekipa za svetovno prvenstvo. "Obrisi reprezentance so že jasni. Minutažo bomo še porazdelili iz več razlogov. Eden je tudi, da še preizkusimo čim več igralcev in vidimo, kaj nam ustreza, kaj pa ne. Mogoče se bomo po prvi tekmi zahvalili enemu ali dvema, po drugi pa bomo poskusili nadaljevati z 12. Odvisno, kako bo vse skupaj videti, če bodo kakšne manjše poškodbe. Želimo pa imeti 12 oziroma 13 igralcev," je dejal Sekulić.

Slovenci so v prvem delu priprav v Celju tesno premagali Kitajsko, zdaj pa se bodo pripravljalni preizkusi sledili v bolj zgoščenem urniku. Po dveh obračunih z Grki sledi dvoboj s Črnogorci v Stožicah, potem pa kmalu tik pred potjo na Japonsko tudi še prestižni turnir v Malagi, kjer bodo tekmeci ZDA in Španija: "Mislim, da gre vse po načrtih. Videli pa bomo, kako bo na tekmi. Stvari tečejo precej tekoče. Kot sem že poudaril na začetku priprav za vse igralce, velja tudi za Dončića in Čančar, ki sta prišla dobro fizično pripravljena. Proti Grčiji bodo spektakel pripravili gledalci. Pričakujemo polno dvorano, mi pa gledamo naprej in se skušamo čim bolje pripraviti na prvenstvo. Poskušali bomo udejanjiti stvari s treningov. Igramo proti Grčiji, ki ima precej visoko zasedbo. Tu prednjači Papajanis. Brata Andetokumbo sta zelo atletska. Skok bo zagotovo ena stvar, na katero bomo morali biti pozorni."

Dončić soigralcem vlila samozavest in zmagovalno miselnost

Konec minulega tedna sta se reprezentanci, takoj ko sta se po pravilih Lige NBA tudi lahko, pridružila Luka Dončić in Vlatko Čančar, ki bosta glavna nosilca moštva. Aktualni prvak z Denverjem je nezamenljiv na položaju štiri, zvezdnik Dallasa pa je tako ali tako prva violina. S prevzemom kapetanskega traku pa je njegova vloga pomembnejša tudi v garderobi: "Pri tej izbiri smo bili enotni. Veliko jih je pričakovalo, da bo že prej kapetan. Zdaj se je odločil, da bo. To je novost oziroma sprememba v reprezentanci. Je bil pa že ves ta čas Luka podaljšana trenerjeva roka. Mogoče ima zdaj malce drugačne odgovornosti. Kot pravim, nihče ga ni prisilil v to, ampak je zavestno prevzel brez kakršnih koli dvomov in zadržkov. Je vodja ekipa na igrišču in dobro, da je tudi zunaj njega. Zdaj ima torej še malce več odgovornosti in pooblastil. Verjamem, da je tudi zanj to korak naprej."

Tekmo proti Kitajski je Aleksej Nikolić izpustil preventivno zaradi lažje poškodbe, ki pa je zdaj že uspešno sanirana. Foto: www.alesfevzer.com
Tekmo proti Kitajski je Aleksej Nikolić izpustil preventivno zaradi lažje poškodbe, ki pa je zdaj že uspešno sanirana. Foto: www.alesfevzer.com

"Luka je Luka. Tako bo vedno ostal. Je bil že prej vodja, tako da ni nič novega. Ne čutimo, da bi bilo kaj drugače. Svoje delo odlično opravlja. Mi mu sledimo in ga spremljamo. Vsak opravlja svojo nalogo. Kot vedno nam on vpliva to samozavest in zmagovalno miselnost, kar je edino pravilno. Apetiti morajo biti najvišji, gremo pa počasi. Zdaj so najprej na vrsti Grki. Ekipa je zdaj skoraj popolna in kockice se počasi sestavljajo. Smo samozavestni in prepričani v svoje delo. Treniramo dobro, se bo pa prava slika pokazala na igrišču. Grčija je pravi nasprotnik, da pokaže, kje smo," je o Lukovi novi vlogi spregovoril Aleksej Nikolić, ki je bil kapetan na zadnjem reprezentančnem zboru februarja v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.

Grke krasi visok košarkarski IQ

Pripravljalne tekme Slovenije

Ljubljana sreda ob 20.30:
SLOVENIJA – GRČIJA

Atene, petek ob 18.00:
GRČIJA – SLOVENIJA

Ljubljana, torek, 8. avgusta, ob 18.00:
SLOVENIJA – ČRNA GORA

Malaga, petek, 11. avgusta, ob 21.30:
ŠPANIJA – SLOVENIJA

Malaga, sobota, 12. avgusta, ob 21.30:
ZDA – SLOVENIJA

Tokio, sobota, 19. avgusta, ob 8.00:
JAPONSKA – SLOVENIJA

Srečanje z dvakratnimi evropskimi prvaki bo v sredo ob 20.00, Stožice pa so razprodane: "Že kar tradicija je, da ko igramo v Stožicah, je tekma dobra in lepa za gledalce. Nekakšen spektakel. Pripravljeni smo dobro, se pa ne smemo obremenjevati z rezultatom in nasprotnikom. Moramo gledati nase in tekmo izkoristiti za dobro pripravo, da vidimo, kje smo dobri in kaj je treba popraviti. Grčija je podobno kot Kitajska z Đorđevićem z Itudisom dobro vodena. Vedno je Grke krasilo, da imajo visok košarkarski IQ in da znajo igrati dobro košarko. Mogoče niso tako atletski ali hitri, znajo pa kaznovati vsako manjšo napako. Pomembno bo, da bomo zbrani predvsem v obrambi, pa tudi v napadu, da bomo znali kaznovati njihove napake."

Sekulić je sicer izpostavil brata Andetokumbo, toda Dimitris Itudis lahko računa le na Tanasisa in Kostasa, najboljšega iz bratskega kvarteta Janisa (najmlajšega Alexa selektor ni vpoklical, op. a.) pa ni v reprezentanci, saj še okreva po operaciji kolena in je njegov nastop na prvenstvu zelo vprašljiv. "Seveda nam je žal, da ne bo igral proti nam. Vsi bi si želeli igrati, da tudi v živo vidimo, česa je sposoben. Saj vemo, kaj vse zna, a enkrat, ko zaigraš proti takemu igralcu, je čisto druga zgodba. Škoda, da ga ne bo, so pa vseeno Grki zelo močni in maksimalno motivirani. Zagotovo bo tekma odlična za obe ekipi in se veselimo tega preizkusa. Nasploh je dobro, da imamo toliko močnih tekmecev. Močnejši so, bolje je za nas. Takrat se namreč najbolj vidijo pomanjkljivost. Ponavljam se že kot pokvarjena plošča, ampak je to res. Če hočemo priti na prvenstvo najbolje pripravljeni, moramo vedeti za vsako svojo pomanjkljivost," je še dodal Nikolić, eden izmed treh slovenskih organizatorjev igre.

Vsi košarkarji verjamejo v Dončića