"Rotirati želimo čim več igralcev. Cilj je, da gremo na svetovno prvenstvo z najboljšo mogočo postavo," je dejal Aleksander Sekulić. Foto: www.alesfevzer.com

Azijski zmaji, ki jih zdaj vodi velikan srbske košarke Aleksandar Đorđević, so se izkazali za trdoživega tekmeca, ki je vse do zadnje četrtine vodil in imel pobudo. Kitajci so bili dober test na uvodu priprav, ki je pokazal, kje so glavne slovenske pomanjkljivosti oziroma čemu bodo morali varovanci Aleksandra Sekulića še dodatno posvečati pozornosti v nadaljevanju treningov. "Tudi če bi se razpletlo drugače, ne bi bilo nič tragičnega," je slovenski selektor ponovil misel z začetka priprav, ko je poudaril, da ni nič narobe, če na teh obračunih pridejo tudi porazi, saj se ravno iz njih ekipa lahko veliko nauči. Lani je na primer Slovenija nizala zmage v pripravljalnem obdobju, pred šestimi leti pa je bila recimo pred EuroBasketom 2017 na pripravljalnih srečanjih vse prej kot prepričljiva. Prava forma bo morala biti čez mesec dni.

Na peti medsebojni tekmi je Slovenija četrtič premagala Kitajsko. Foto: www.alesfevzer.com
Na peti medsebojni tekmi je Slovenija četrtič premagala Kitajsko. Foto: www.alesfevzer.com

"Bistveno je, da smo prebili led. Za igralci je težak teden. Videlo se je, da imajo nekateri težke noge in malo manj zdržijo na terenu. Tudi met nam ni stekel, kot bi si želeli. Zelo pomembno je, da smo imeli lepo podporo s tribuno, kar me veseli in nam je res pomagalo, da smo se bolj sprostili in potem tudi bolje zaigrali tako v obrambi kot v napadu. Med polčasom smo se dogovorili, da stvari, ki jih delamo, ne bomo spreminjali, ampak jih bomo izvajali bolje. Res smo jih izboljšali. Kitajska nima slabe ekipe. Igralci so kakovostni. Igrajo CBA ligo, ki je zelo močna in zahtevna. Videli ste, da igrajo zelo fizično in na meji osebne napake. Morali smo se prilagoditi, in ko smo se, je bilo veliko lažje," je dejal selektor.

V iskanju menjave Eda Murića

Sekulić je zelo zadovoljen s prvim delom priprav v Laškem in Celju, dal mu je celo oceno odlično, prva tekma pa je služila kot preizkus nekaterih posameznikov – zato so tudi obsedeli "v civilu" Zoran Dragić, Gregor Hrovat, Aleksej Nikolić, ki je imel lažjo poškodbo, in Jakob Čebašek, ki jih štab dobro pozna – in prvi pregled pripravljenosti, ki pa jasno še ni na vrhunski ravni. Slovenija bo prvo tekmo na svetovnem prvenstvu igrala natanko čez mesec dni, za reprezentanti je šele teden priprav, tako da jih čaka še ogromno dela in tudi še šest pripravljalnih dvobojev, skozi katere se bo gradila ekipa in pilila forma. Naslednja preizkusa bosta prihodnji teden, ko se bo v Ljubljani in zatem še v Atenah pomerila z Grčijo.

Veseli me ta moštvenih duh, da fantje igrajo eden za drugega. Nesebičnost. Konec koncev smo imeli kar nekaj igralcev s po štirimi osebnimi napakami, kar pokaže, da so v ospredje postavili reprezentanco, ne pa sebe in minutažo.

Aleksander Sekulić

Tedaj bo Sekulić, ki z varovanci priprave nadaljuje v Ljubljani, lahko računal tudi že na Luko Dončića in Vlatka Čančarja, Mike Tobey pa se bo pridružil šele 7. avgusta. Novopečeni član Crvene zvezde ima letos resno konkurenco v boju za mesto naturaliziranega igralca, saj je na pripravah tudi Jordan Morgan, ki je v svojem slogu igral zelo borbeno in nepopustljivo. Prispeval je osem točk in ujel osem odbitih žog. Bil je prvi skakalec Slovenije, ki pa je boj za odbite žoge proti visoki Kitajski, ki ima v svoji vrsti zelo visoke košarkarje, kar šest pa jih je višjih od 206 cm, izgubila z 32:41. V zadnji četrtini je skok Slovenija dobila in tedaj tudi nagnila tehtnico v svojo korist. Sicer so ji pod košem tekmeci delali kar precej težav, še posebej orjak Žou Či, ki ima tudi izkušnje iz Lige NBA. Sekulić je, kot je dejal, hotel preizkusiti Morgana in Žigo Dimca, ki ga želijo dvigniti na višjo raven. Tako je zmanjkalo minut za mladega Sašo Cianija, da bi le stopil na parket za eno ali dve, pa ne bi bilo nobene koristi, je prepričan selektor.

"Če smo nižji, moramo biti pa hitrejši, močnejši, borbenejši in imeti več želje. Vsaka stvar ima prednosti in slabosti. Višina ima prednosti, a tudi slabosti, ki jih poskušamo izkoristiti," je povedal Sekulić, ki ga čaka težka naloga pri izbiri krilnega centra. Prvi bo jasno Čančar, ob poškodbi Eda Murića pa je nastala vrzel pri menjavi aktualnega prvaka Lige NBA. Proti Kitajski je na tem položaju preizkusil tri košarkarje, Bineta Prepeliča, Aljaža Kunca in Blaža Mahkovica, ki pa se mu je medtem že zahvalil za sodelovanje: "Zame in za igralce je kar nehvaležno. Na nek način se morajo dokazovati, kot da so na nekem preizkusu. Poskušam jih spodbujati. Moram reči, da so pustili dober vtis. Predvsem sem želel videti Kunca v živo, ker ga predtem nismo dobro poznali. Vsak je prinesel nekaj svojega. Moramo malce analizirati in bomo videli, kako naprej."

Prepeličeva prepoznavna igra še vedno tu

"Za sabo imamo šele teden dni treningov. Nekateri fantje so novi. Vsak ima veliko željo, še posebej pod košem, kjer se je odprla nekaj priložnost, ki jo fantje seveda želijo izkoristiti. Temu primerno je bilo ogromno napak. Predvsem v prvem polčasu, v drugem pa je bilo videti že malo bolje. Vseeno je to le nek obris, ki je daleč od celote. Manjkali so nekateri nosilci, nekatere glavne pa še čakamo. Želja in energija pa sta bili prisotni, a daleč je vse skupaj še od želenega," je razmišljal Prepelič in nadaljeval: "Ne le, da so Kitajci zelo visoki, imajo tudi dobre atletske sposobnosti. Na vseh položajih so hitri, skočni in dobro pripravljeni. Kot sem slišal, skupaj trenirajo že dva meseca in so nedvomno trenutno bolje pripravljeni od nas. Toda to ne sme biti izgovor. Skok je posledica koncentracije in želje in te stvari se ne smejo dogajati. Proti na papirju boljšim reprezentancam nas to lahko drago stane."

Izkušeni branilec je bil z 20 točkami prvi strelec tekme. Zadel je štiri trojke iz devetih poskusov, izsilil kar 12 osebnih napak, ob tem pa še podelil devet podaj in srečanje končal s statističnim indeksom 24: "Iskreno bom rekel, da treniram najdlje v zadnjih petih letih. Sredi marca sem se poškodoval in manjkal dva meseca. Klubska sezona se je končala, kot se je. Imel sem neko željo po novem dokazovanju. Imam 30 let in sem v najboljših letih. Treniram že od 12. junija, tako da sem v polnem pogonu že dober mesec in pol. Željan sem bil te tekme. Tudi pri meni je bilo prisotnih nekaj napak – pri zapiranju in rotaciji v obrambi na primer. Ampak časa je še veliko. Sem pa vesel, da je neka prepoznavna igra še vedno tu."

Proti Kitajcem uspešen preizkus mlajših igralcev

Opazno je bilo, da so bile, kot je to na začetku priprav tudi pričakovano, noge še težke. V igri ni bilo neke mehkobe in preciznosti, tudi še ne prave uigranosti tako v napadu kot v obrambi, ki so jo Kitajci nekajkrat prelahko izigrali. Dolgo met ni stekel, toda v ključnih trenutkih so najnevarnejši slovenski strelci z razdalje le natančni. Miha Lapornik je dosegel ključni trojki, uspešna sta bila izza črte tudi Jaka Blažič in Gregor Glas. "Prvih 30 minut z igro nikakor ne moremo biti zadovoljni. Igrali smo premehko in dovolili ogromno skokov v napadu, v obrambi pa se nismo držali svojih pravil. V zadnji četrtini smo le stopili skupaj, stisnili v obrambi in dali nekaj lahkih košev. "Šuterji" moramo imeti kratek spomin. Vedno sem pripravljen, da vržem. Na srečo sem tisti dve trojki zadel," je pristavil Lapornik, ki se mu je ob Mahkovicu in Urbanu Klavžarju selektor po tekmi prvemu zahvalil za sodelovanje.