Kanada ima v postavi sedmerico iz Lige NBA. Slovenija je na prvenstvu letos že ugnala Avstralijo, ki jih je imela celo devet, toda ne tako kakovostnih, kot so kanadski. Foto: Fiba
Kanada ima v postavi sedmerico iz Lige NBA. Slovenija je na prvenstvu letos že ugnala Avstralijo, ki jih je imela celo devet, toda ne tako kakovostnih, kot so kanadski. Foto: Fiba

To bo peti medsebojni dvoboj, Slovenija pa je dobila vse štiri do zdaj. Uradni je bil le eden, ko sta se reprezentanci srečali na olimpijskih kvalifikacijah leta 2008 v Atenah. Slovenci so slavili s 86:70, toda vseeno pozneje ostali brez Pekinga. Tri srečanja so bila prijateljska, zadnje leta 2014, ko se je Slovenija pripravljala na svetovno prvenstvo. Takrat sta izbrani vrsti igrali v Rogaški Slatini. Kanada je prišla z zelo mlado ekipo, v kateri sta bila tudi zdajšnja reprezentanta Kelly Olynyk in Dwight Powell, vodja delegacije pa je bil najboljši kanadski košarkar vseh časov Steve Nash.

Legendarni organizator igre, tudi dvakratni MVP Lige NBA, je igral na svetovnem prvenstvu 1994, ko je Kanada na domačem parketu v Torontu zasedla sedmo mesto. Predtem je bila dvakrat šesta, toda igralo se je po drugačnem sistemu, tako da jo letos čaka prvi četrtfinale. Slovenija je na tej stopnji izločilnih bojev že bila na svojih zadnjih dveh svetovnih prvenstvih leta 2010 in 2014. V zadnjem obdobju Kanada nima izstopajočih rezultatov, toda zdajšnja generacija je izvrstna, verjetno celo najboljša v zgodovini druge največje države na svetu.

Murray odpovedal tik pred prvenstvom

Blažič: Naša generacija je že dobila dve pomembni četrtfinalni tekmi

"Pogledali smo praktično vse njihove tekme. Maksimalno smo se pripravili. Vse položaje imajo dobro pokrite. Onemogočiti jim moramo lahke koše iz tranzicije. So zelo dobri v obrambi. Tekme se moramo lotiti kot proti Avstraliji, ko je bil popoln fokus vseh 40 minut. Igrali smo kot ekipa in potem je prišel uspeh. Zdaj je pred nami najpomembnejša tekma. Na prvenstvu smo že pokazali dobre igre. Poskrbeti moramo le, da bomo pravi in da pokažemo svoje dobre stvari, da ne bomo videti kot proti Nemčiji. Glavna odlika Kanade je predvsem protinapad. Hranijo se s temi lahkimi koši. Imajo dobre strelce, na štiri Olynyka in na ena Shaia. Veliko igrajo ena na ena, zato bomo morali stopiti skupaj in zapreti raketo ter tako malce tvegati met za tri preostalih igralcev," je povedal Zoran Dragić, ki je na tisti tekmi v Rogaški Slatini prispeval 13 točk.

Bodo Kanadčani poskusili z načrtom, ki se je obrestoval Nemcem?

Lani se je večina kanadskih košarkarjev zavezala, da bo tri leta igrala za reprezentanco. Jordi Fernandez, Katalonec, ki zadnja leta deluje v NBA-ju, predtem pa je bil tudi v strokovnem štabu španske izbrane vrste, je iz teh igralcev zgradil močno zasedbo, vseeno pa manjka nekaj zvenečih imen. V svoji postavi ima kar sedem NBA-jevcev. Med temi, ki so se zavezali k igranju, ni Andrewa Wigginsa, ki pa ni najkakovostnejši posameznik med manjkajočimi. Tik pred prvenstvom je nastop odpovedal Jamal Murray, drugi najboljši igralec aktualnega prvaka Lige NBA Denverja. S Shaijem Gilgeousom-Alexandrom bi tvorila brez konkurence najboljši branilski par na turnirju. Zdaj so vajeti kanadske igre povsem v rokah izvrstnega branilca Oklahome, četrtega strelca pretekle sezone NBA-ja in člana idealne peterke, ki blesti tudi na prvenstvu,. Ob ostri konkurenci je brez mesta v izbrani vrsti ostal Kevin Pangos, organizator igre milanske Olimpie, ki ima slovenske korenine.

Sedmerica Kanadčanov na tem prvenstvu igra po več kot 20 minut, vsi so v NBA-ju. SGA v povprečju daje 23,8 točke. Skoraj 13 jih dodaja krilni košarkar New Yorka RJ Barrett, ki ima za sabo tudi zelo dobro sezono. Dillon Brooks (Houston), obrambni specialist, jih daje nekaj več kot deset. Pod obročem sta ključna kapetan Olynk (Utah) s povprečjem 12 točk in soigralec Luke Dončića pri Dallasu Powell, zajetno minutažo pa ima tudi Shaijev bratranec Nickeil Alexander-Walker (Minnesota). Sedmi NBA-jevec Luguentz Dort (Oklahoma) je odigral le tri tekme, na katerih pa mu je Fernandez namenil veliko minut. Od preostalih košarkarjev najpomembnejša vloga pripada Melvinu Ejimu, zdajšnjemu članu Malage, ki pa je pred odhodom v Andaluzijo nosil dres Cedevite Olimpije. V Ljubljani je igral z Zoranom Dragićem, Jako Blažičem in kratek čas z Žigo Dimcem.

Postava Kanade

Kyle Alexandet (1996, 208 cm)
Nickeil Alexander-Walker (1998, 196 cm)
RJ Barrett (2000, 200 cm)
Trae Bell-Haynes (1995, 188 cm)
Dillon Brooks (1996, 201 cm)
Luguentz Dort (1999, 193 cm)
Zach Edey (2002, 224 cm)
Melvin Ejim (1991, 202 cm)
Shai Gilgeous-Alexander (1998, 198 cm)
Kwlly Olynyk (1991, 210 cm)
Dwight Powell (1991, 210 cm)
Philip Scrubb (1992, 193 cm)

Agresivna obramba in hiter protinapad

"Kanada je atletska ekipa, ki ima cel kup igralcev iz Lige NBA. In to vrhunskih. Za atletske ekipe je jasno, da igrajo hitro. Protinapad je glavno kanadsko orožje. Tu bomo morali znova ubrati tako konvencionalno taktiko, kot smo jo proti Avstraliji. Nevarni so v skoku v napadu. So atleti in skačejo visoko, so pa v nasprotju z Avstralci boljši strelci na položajih dve in tri, tako da tukaj bomo morali najti ravnotežje med tem, koliko bo Shai kreiral zase in koliko za soigralcev," je na kratko analizo povzel pomočnik v slovenski reprezentanci Luka Bassin, o obrambi Kanade pa dodal: "Igrajo zelo agresivno. Po vseh statističnih parametrih so med najboljšimi obrambnimi ekipami. Pomemben bo pretok žoge, ima pa tudi Kanada kot vsaka ekipa svoje šibke točke tako v obrambi kot v napadu. Smo se potrudili in jih našli."

V kanadskem taboru so pred srečanjem večkrat poudarili, da so ponosni na svojo obrambo na tem prvenstvu, predvsem zunanje linije, tako da verjamejo, da bodo našli rešitev tudi za Dončića. "Luka je vajen vsega. S temi branilci se vsak dan srečuje v NBA-ju. Barrett, Dort in Brooks so tisti, s katerimi se spopada v NBA-ju. Kot vedno ima rešitve za te igralce, kar dokazuje v dresu Dallasa. Ne dvomim, da jih ne bi skupaj s soigralci tudi na tej tekmi. Kanada do zdaj na prvenstvu še ni podvajala, res pa je, da še ni igrala proti tako kakovostnemu posamezniku. Ena možnost je, da bodo podvajali, druga pa prevzemali. Bomo videli, česa se bodo lotili," je še pristavil Bassin.