Bo po evropskem prvenstvu in olimpijskih igrah Mike Tobey slovenski dres nosil še na svetovnem prvenstvu, ali bo tokrat prednost dobil Jordan Morgan? Foto: www.alesfevzer.com
Bo po evropskem prvenstvu in olimpijskih igrah Mike Tobey slovenski dres nosil še na svetovnem prvenstvu, ali bo tokrat prednost dobil Jordan Morgan? Foto: www.alesfevzer.com

Medtem ko se je selektor Aleksander Sekulić zahvalil štirim košarkarjem za sodelovanje na pripravah, Vlatka Čančarja pa je moral prečrtati zaradi poškodbe, je Tobey v izbrano vrsto prišel le 19 dni pred prvo tekmo Slovenije na svetovnem prvenstvu, ko se bo 26. avgusta na Okinavi srečala z Venezuelo. Ko so Slovenci zadnjič igrali s to južnoameriško reprezentanco, je bil najboljši igralec tekme prav 213 centimetrov visoki Američan, saj je bil v Kaunasu v polfinalu kvalifikacijskega turnirja za uvrstitev na olimpijske igre ob zanesljivi zmagi s 27 točkami prvi strelec, z 12 skoki prvi skakalec in z indeksom 35 najučinkovitejši posameznik.

Sorodna novica Morgan z vrhunskimi "playi" vedno igral odlično, zato komaj čaka prihod Dončića

Tobey je le dobra dva tedna pred tem obračunom prejel slovenski potni list. KZS je košarkarja iz zvezne države New York, ki je tedaj igral še za Valencio, naturalizirala po tem, ko si je koleno poškodoval Jordan Morgan. Tobey se je imenitno znašel v slovenskem dresu, se zelo dobro ujel z Luko Dončićem in bil ključen mož olimpijske poti, ko je bil celo prvi skakalec turnirja pod petimi krogi v Tokiu. Lani je nato zaigral tudi na evropskem prvenstvu, kjer pa je bil v slogu celotne reprezentance tudi sam dolžnik. Pri igranju ga je na evropskem prvenstvu ovirala tudi poškodba gležnja, ko je ob uvodnem skoku za žogo nesrečno priletel na nogo nerodnega sodnika.

Kar je najboljše za ekipo

Če je bilo lani samoumevno, da bo Tobey zastopal Slovenijo na velikem tekmovanju, letos z Morganom oba kandidirata za eno mesto naturaliziranega igralca. "Odločitev, ki bo sprejeta, bo najboljša za ekipo. Oba sva tu, da dava vse od sebe in na najboljši možni način pomagati reprezentanci. Najbolj pomembno je, da je Slovenija uspešna. Trenerski štab bo moral sprejeti odločitev. Konkurenca je, toda ne gre za rivalstvo. Oba bova dala vse od sebe, si pa oba želiva tisto, kar je najboljše za moštvo," je dejal Tobey.

Tobey je bil odličen na olimpijskih igrah, kjer je bil za Luko Dončićem drugi najboljši slovenski igralec. Foto: EPA
Tobey je bil odličen na olimpijskih igrah, kjer je bil za Luko Dončićem drugi najboljši slovenski igralec. Foto: EPA

Že dan po prihodu v Slovenijo, ko praktično s soigralci sploh še ni treniral, je že oblekel dres in zaigral na pripravljalni tekmi. Sekulićevi varovanci so v Stožicah s 104:100 premagali Črno goro, s tem pa so se tudi poslovili od domačih navijačev. Tobey je igral 11 minut in prispeval tri točke: "Moram priti v pravo formo. Fizično še nisem na pravi ravni, ampak je bilo dobro. Lepo je priti nazaj in znova zaigrati s temi fanti. To je bila moja prva prava tekma po lanski sezoni. Vedno je lepo zmagati in igrati pred temi gledalci. Verjamem, da bom hitro ujel ritem pred svetovnim prvenstvom. Nekaj časa je še, se pa tekmovanje hitro bliža. Noge so bile še malce težke, toda verjamem, da bom že po nekaj tekmah ujel tekmovalni ritem."

Verjame, da bo hitro pravi

Minulo sezono je preživel pri Barceloni, zdaj pa se seli v Beograd k Zvezdi. Foto: EPA
Minulo sezono je preživel pri Barceloni, zdaj pa se seli v Beograd k Zvezdi. Foto: EPA

"Sem se pripravljal individualno. Za mano je delovno poletje. Moral sem urediti nekaj osebnih stvari. Verjamem, da bom hitro pravi. Košarko igram vse življenje in me ne skrbi, da ne bi bilo tako. Naj vsi ostanejo mirni. Seveda to ni bila moja najboljša tekma, a bo kmalu v redu," je z značilnim nasmehom na obrazu nadaljeval Američan v slovenskem dresu, ki je na minulih dveh velikih tekmovanjih pod obročem tvoril navezo s Čančarjem, zdaj pa se je v reprezentanci pojavila velika vrzel na krilnem centru, saj se je tako kot košarkar Denverja že predtem hudo poškodoval Edo Murić: "Nedvomno je to velik minus za nas. Oba sta zelo pomembna igralca. Velika nesreča, kar se je zgodilo. Najprej z Edom ob koncu sezone in zdaj pred kratkim še z Vlatkom. Žalostno, toda upam, da bomo našli način, kako nadomestiti njuno odsotnost, borbenost in učinek."

Po uspešno zaključenem študiju zgodovine na Virginii se je za kratek čas preizkusil v NBA pri Charlottu in njegovi razvojni ekipi, pred šestimi leti pa je sledila selitev v Španijo, kjer je zaigral za Valencio, Tenerife in Barcelono. V dresu katalonskega velikana je igral minulo sezono, se z njim veselil naslova državnega prvaka, zdaj pa se je dogovoril za selitev k Crveni zvezdi. "Veselim se izziva. Slišal sem same dobre stvari o klubu. Atmosfera na tekmah je izjemna in res se veselim. Bom bližje 'domu'," je v šali dejal 28-letni center, ki pa se bo zdaj pomeril z reprezentanco svoje domovine. Namreč Slovenija bo zaigrala na turnirju v Malagi, kjer se bo poleg Španije srečala tudi z ZDA, Sekulić pa je že napovedal, da bosta v Andaluziji igrala tako Tobey kot Morgan. "Bo zabavno. Drugače in nekaj posebnega. Toda Slovenija je zdaj moja država."

Slovenija bo formo za SP pilila na močnem turnirju