Jordan Morgan je odigral šest tekem za Slovenijo, vse so bile kvalifikacijske. Foto: www.alesfevzer.com
Jordan Morgan je odigral šest tekem za Slovenijo, vse so bile kvalifikacijske. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski košarkarji se že teden dni pripravljajo na svetovno prvenstvo. Aleksander Sekulić ima na spisku 19 imen, čaka pa še tri igralce. V petek se bosta pridružila NBA-jevca Luka Dončić in Vlatko Čančar, šele 7. avgusta pa pričakujejo Mika Tobeyja, Američana, ki je barve Slovenije branil na zadnjih dveh velikih tekmovanjih. Centra, ki je letos iz Barcelone prestopil k Crveni zvezdi, je KZS angažiral pred olimpijsko akcijo pred dvema letoma, potem ko si je koleno poškodoval Morgan.

Sekulić je lani na EuroBasketu znova dal priložnost Tobeyju, letos pa je na seznam uvrstil oba Američana. "Iskreno, ne razmišljam o tem. Jemljem vsak dan posebej. Na koncu ne bom jaz tisti, ki bo sprejel odločitev. Na srečo to ni moje delo. Vsak dan skušam dati vse od sebe, potem pa bomo videli, kaj bo. Sem tekmovalen, na vsakem treningu želim dati maksimum in se boriti za svoje mesto. Ne glede na to, kdo je tu, je moj pristop vedno enak," je o boju za eno mesto naturaliziranega košarkarja dejal Morgan.

Vedno dobro sodeloval z vrhunskimi organizatorji igre

Pot ga bo v karieri znova vodila v Rusijo, še prej pa si bo skušal zagotoviti mesto med potniki na Japonsko, kjer bo Slovenija igrala v skupinskem delu svetovnega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Pot ga bo v karieri znova vodila v Rusijo, še prej pa si bo skušal zagotoviti mesto med potniki na Japonsko, kjer bo Slovenija igrala v skupinskem delu svetovnega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com

"Govorila sva s selektorjem. To je vse, kar lahko za zdaj povem. Bomo videli … " je o svoji vlogi dodal 31-letni center. Američana se razlikujeta po slogu igre. Tobey je višji, lahko raztegne igro, saj zna zadevati z razdalje, Morgan pa je fizično močnejši, igra z veliko energije in je boljši v obrambi. Oba sta se v preteklosti izkazala kot dobra v igri "pick and roll", kar je ključno z vidika slovenske reprezentance, v kateri ima vajeti napada v svojih rokah Luka Dončić.

Jordan, ki je do zdaj sodeloval le v kvalifikacijah in odigral pomembno vlogo pri uvrstitvi Slovenije na svetovno prvenstvo, bo tako prvič igral skupaj s superzvezdnikom Dallasa: "Jasno je, da je Luka eden najboljših košarkarjev na svetu. V karieri sem se vedno odlično znašel, če sem igral z vrhunskimi organizatorji igre. Tako je bilo že na kolidžu (Michigan, op. a.), kjer sem se dobro ujel z Dariusom Morrisom, Treyem Burkom in Derrickom Waltonom. Enako je bilo potem tudi v profesionalni karieri z drugimi 'playi'. V osnovi sem 'pick and roll' igralec. Vedno sem razvil dobro povezavo z organizatorjem igre in res se veselim, kako bo z Dončićem."

V Ljubljani že dva tedna pred zborom

V pretekli sezoni je v turškem prvenstvu v povprečju dosegal 17,8 točke in 7,6 skoka na tekmo. Foto: www.alesfevzer.com
V pretekli sezoni je v turškem prvenstvu v povprečju dosegal 17,8 točke in 7,6 skoka na tekmo. Foto: www.alesfevzer.com

203 centimetre visoki košarkar je eden tistih, ki na vsaki tekmi da od sebe vse in navdušuje z borbenostjo iter nepopustljivostjo. Zelo motiviran je prišel tudi na zbor reprezentance, potem ko je že dva tedna predtem pripotoval v Ljubljano in se začel pripravljati na akcijo izbrane vrste: "Zavedam se, kako pomembno je to poletje zame in za reprezentanco. Hotel sem priti čim prej in čim bolje pripraviti svoje telo, misli in igro na vse, kar prinaša poletje. Kot pravim, sem osredotočen, da dam vsak dan od sebe vse in se čim bolje pripravil. Prišel sem prej, da sem delal s trenerji za fizično pripravo in videl, kaj nas čaka oziroma kaj zahtevajo od nas."

S Sekulićem bo moči družil tudi v klubu, saj se po sezoni v Konyasporju seli v Krasnodar k Lokomotivu. Sicer je že podpisal za Zaragozo, a se je dogovoril za prekinitev sodelovanja, da je lahko sklenil dogovor z ruskim klubom, špansko moštvo pa je medtem v svoje vrste pripeljalo nekdanji tretji izbor drafta, Jahlila Okaforja: "Veselim se novega izziva, ponovnega igranja v VTB-ligi in biti znova v velikem klubu. Pozanimal sem se, kakšne so razmere v Rusiji, ko je vse zaprto. Govoril sem s trenerjem in igralci. Iskreno povem, da sem sprva dvomil, a potem po pogovorih tudi z nekaterimi košarkarji iz drugih klubov smo z družino sklenili, da gremo. Ko se je sezona končala, Lokomotiv sprva ni podpisoval z novimi igralci. Potem se je situacija spremenila, vmes pa sem podpisal za Zaragozo. Veselil sem se igranja v ligi ACB, toda potem, kot pravim, se je spremenilo in odločil sem se za Lokomotiv, saj je bil to klub, v katerega sem najprej želel iti in je bil moja prva izbira."

Klica iz Olimpije ni bilo

Sorodna novica Čuti se dodatna motivacija, da (znova) dokažejo, česa je sposobna Slovenija

Zelo dobro je igral v Rusiji pred dvema letoma za Unics iz Kazana, a se je v sklepnem delu Evropskega pokala poškodoval, s tem pa je bilo konec sanj o olimpijskih igrah. Po dolgotrajni sanaciji se je uspešno vrnil na parket, za sabo ima dobro sezono v Turčiji, zdaj pa ima priložnost, da prvič zaigra tudi na velikem reprezentančnem tekmovanju: "Igranje za reprezentanco je nekaj drugega kot za klub. Vsi se v klubih borimo za domače lovorike in v evropskih tekmovanjih. S tem služimo denar, z reprezentanco pa je drugače. Nekaj posebnega. Svetovno prvenstvo je poleg olimpijskih iger največji turnir. Res je to velik dogodek in velika priložnost zame. Neki vrhunec kariere in res bo nekaj posebnega, če bom lahko zaigral."

Ko se je sprva vrnil na parket, se v dresu beneškega Reyerja še ni znašel najbolje, potem pa je v Turčiji že ujel pravi ritem. Z italijanskim klubom je gostoval tudi v Ljubljani in tedaj v pogovoru za MMC o Sloveniji in Ljubljani govoril s samimi superlativi. V prestolnici je igral sicer le eno sezono, a pustil velik pečat, s tem pa tudi prišel na radar KZS-ja. Preden je podpisal za Unics, je bil v stiku s Cedevito Olimpijo glede morebitne vrnitve. Kot je večkrat dejal, ne bi imel nič proti, če bi še kdaj zaigral v zmajevem gnezdu, toda letos klica ni bilo. "Rekel bom samo to, niso me poklicali," je ob tem pristavil Američan.