Mike Tobey je s povprečnim statističnim indeksom 21 za Luko Dončićem, prvim igralcem prvenstva, drugi najboljši v reprezentanci. Foto: Fiba
Mike Tobey je s povprečnim statističnim indeksom 21 za Luko Dončićem, prvim igralcem prvenstva, drugi najboljši v reprezentanci. Foto: Fiba

"Res sem ponosen na vse fante. Vsak je pristavil nekaj k tej zmagi. Lepo je bilo videti, da smo preostali stopili v ospredje. Njihov načrt je bil zaustaviti in omejiti Luko, a smo drugi dali svoje," je s priznanjem za igralca obračuna v rokah razlagal Američan s slovenskim potnim listom, ki je ob zmagi, s katero si je vrsta Aleksandra Sekulića že priborila četrtfinale, ob odličnem metu iz igre (8/10) prispeval 18 točk. Kot je poudaril tudi avstralski selektor Brian Goorjian, je dominiral v skoku in bil najbolj zaslužen, da je Slovenija dobila boj za odbite žoge. Tobey jih je ujel 12, dokaz ekipne igre, ko so si Slovenci lepo delili žogo, pa je število podaj (22), 213 centimetrov visoki center jih je dodal pet.

Na Okinavi hitro potrdil, da se je selektor odločil pravilno

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Zaradi osebnih zadev se je pozno pridružil izbrani vrsti, le dober teden pred odhodom na Japonsko. Pojavila se je velika dilema, saj je bil tokrat na pripravah tudi Jordan Morgan, ki je pustil dober vtis, prostora v ekipi pa je le za enega naturaliziranega košarkarja: "Dobro je, da sva bila oba z Jordanom zraven. Vsaka konkurenca je dobrodošla. On je odličen košarkar in velik profesionalec. Kdor koli bi šel na prvenstvo, bi dal vse od sebe. Oba želiva le na najboljši način pomagati Sloveniji."

28-letnik, ki se po sezoni v Barceloni zdaj seli k Crveni zvezdi, je potreboval nekaj časa, da je ujel tekmovalni ritem in pravo fizično pripravljenost, takoj ko se je začel turnir, pa je potrdil, da se je selektor pravilno odločil. Proti Venezueli se je izkazal z 21 točkami in s stoodstotnim metom. Na preostalih dveh tekmah skupinskega dela je bila njegova primarna naloga obrambna, najprej proti močni gruzijski liniji pod obročema, zatem pa še proti Zelenortskim otokom, ki imajo najboljšega centra Evrolige Edyja Tavaresa.

Svojo nalogo je na teh dveh tekmah opravil odlično, proti Avstraliji pa je bil Tobey gospodar pod košema. Takoj se je razigral v napadu. Soigralci so ga nekajkrat lepo našli, tako da je brez težav zaključeval pod obročema. Boomersom, ki so pred prvenstvom ostali brez Jocka Landala in tako niso imeli v postavi dominantne petice, se ni obrestoval poskus z nizko peterko, ko je Slovenija znala izkoristiti Mika. Ta je na začetku drugega polčasa zadel še zelo pomembno trojko, da je znova stekel napad. Čeprav je imel Luka Dončić težave z osebnimi napakami, pa so nekdanji evropski prvaki na kolena spravili močno avstralsko reprezentanco.

Spominja na Tobeyja iz olimpijskega Tokia

"Vedeli smo, kako bodo igrali proti Luki. Zavedal sem se, da moram prevzeti večje breme. Luka nas vleče naprej, to je jasno, ampak smo ekipa. Ko tako pokrijejo enega, mora nekdo drug prevzeti odgovornost. Luka je naš superzvezdnik, toda ve, da ima ob sebi ekipo. In ji zaupa. Tudi drugi smo pokazali svojo vrednost. Morda so bili Avstralci presenečeni, kako smo reagirali po težavah z osebnimi napakami najboljšega igralca. Toda niti za trenutek se nismo ustrašili. Ni nas strah nobenega nasprotnika. Pokazali smo, da smo proti tako močni ekipi sposobni zadržati vodstvo tudi, ko Luke ni. Ko je malce zavrelo in so bile glave vroče, nam je selektor govoril, naj se umirimo. V drugem polčasu se nismo več obremenjevali s sodniki, kar je zelo pomembno. Če se ukvarjamo z njimi, se ne s sabo. Luka je ostal miren in nas ves čas spodbujal," je dejal Tobey.

Če marsikdo letos po težavah s poškodbami in neprepričljivimi igrami v pripravljalnem obdobju Slovenije ni uvrščal med favorite, zdaj njene delnice kotirajo vse višje. Hkrati je vse večja tudi samozavest košarkarjev, ki imajo znova pravo zmagovalno miselnost, znotraj moštva pa vlada odlično vzdušje, kakršno je, ko je bila izbrana vrsta najmočnejša: "Takšna zmaga je velika stvar za samozavest. Avstralija je izjemno kakovostna. Sem je prišla z visokimi ambicijami. Želela je medaljo. Vsi vedo, kdo je Luka Dončić, mi pa smo pokazali, kaj pomeni Slovenija. Okoli njega smo zbrani dobri igralci, kar nas lahko pelje daleč."

Lani, ko je imel težave s poškodovanim gležnjem, Tobey na EuroBasketu ni deloval najbolje, zdaj pa spominja na svojo verzijo iz Tokia, ko je bil ob Dončiću drugi najboljši slovenski posameznik, hkrati pa celo prvi skakalec turnirja pod petimi krogi: "Zdaj je na vrsti Nemčija in potem Manila. Veseli smo, da smo se uvrstili naprej, ampak želimo biti prvi v skupini. Naši cilji so dolgoročni. Pokazali smo svojo vrednost proti Avstraliji. Zdaj moramo samo tako nadaljevati."

Košarkarji ne bodo kalkulirali, sproščeno pričakujejo obračun z Nemci