Slovenija je na Okinavi štirikrat zanesljivo zmagala in visoko klonila pred Nemčijo. Foto: Fiba
Slovenija je na Okinavi štirikrat zanesljivo zmagala in visoko klonila pred Nemčijo. Foto: Fiba

"Res je, da je bila verjetno prva četrtina naša najboljša na prvenstvu, druga pa najslabša. Po nekih menjavah nam je padla koncentracija. Začeli so zadevati, mi pa smo se preveč obremenjevali z nekimi drugimi stvarmi. V tretjo četrtino smo vstopili čvrsto, a nismo zadeli nekih odprtih metov, oni pa so ujeli ritem. Našli so najboljše rešitve v napadu. Poskušali smo ustaviti nalet, a saj veste, kako je, ko loviš rezultat, si vedno bolj nervozen, trosiš energijo … Bili so res vroči," je po tekmi z Nemčijo, ki je slavila s kar 100:71, razlagal Zoran Dragić.

34-letni Ljubljančan je najizkušenejši v izbrani vrsti. Z izjemo EuroBasketa 2017, ko je manjkal zaradi poškodbe, je odigral vsa velika tekmovanja od leta 2011 dalje. Na pripravah je bil že pred svetovnim prvenstvom v Turčiji 2010, a bil tedaj črtan kot zadnji, leta 2014 pa je bil ob bratu Goranu tako drugi najučinkovitejši kot drugi najboljši strelec izbrane vrste, ki je takrat igrala v četrtfinalu SP-ja. V Barceloni je bila nemočna proti ZDA, zdaj pa jo čaka prav tako zelo visoka ovira, tudi z močnim jedrom NBA-jevcev, Kanada.

Ostajajo sproščeni in fokusirani

"Že pred zadnjo tekmo smo se uvrstili v četrtfinale. Želeli smo si zmage, a preprosto ni šlo. Smo razočarani predvsem zato, ker smo tako hitro izgubili prednost. To se ne sme dogajati. Ko začnemo z menjavami, se mora rezultat zadržati. Vsi znamo igrati. Ob tem se moramo čim manj ukvarjati s sodniki in ostati mirni. To je najpomembneje za naprej. Vsako tekmo jemljemo posebej in se osredotočamo eno za drugo. Zgodilo se je, kar se je. Dobro, da se je zdaj in ne kasneje. Upam, da se ne bo ponovilo in da smo se kaj naučili. Ostajamo sproščeni in fokusirani. Imamo dva dni za pripravo, ki bosta prišla zelo prav, saj je ritem zelo naporen," je dodal Dragić.

V ponedeljek se košarkarji selijo na Filipine, kjer jih v sredo torej čaka četrtfinale s Kanadčani, ki so iz Džakarte napredovali po dramatičnem preobratu proti aktualnim svetovnim prvakom Špancem. "V četrtfinalu ni lahkega nasprotnika," je že med skupinskim delom na Okinavi poudaril Dragić. Marsikdo se je na prvenstvu opekel, nekaj je presenečenj, dejstvo pa je, da Kanada z zasedbo, ki ima kar nekaj zvenečih imen, sodi v krog favoritov za kolajne. Toda tudi Avstralija je in Slovenija se je proti boomersom izkazala z zares dobro predstavo.

Šest evropskih reprezentanc za dve prosti mesti na OI

Četrtfinale, tabela

Torek ob 14.40:
ITALIJA - ZDA (1)

Sreda ob 10.45:
NEMČIJA - LATVIJA (2)

Torek ob 10.45:

LITVA - SRBIJA (3)

Sreda ob 14.30:

KANADA - SLOVENIJA (4)

"Korak za korakom, potem pa se zabava začne," je po tisti zmagi in potrditvi uvrstitve v izločilne boje dejal Zoran. Na Japonskem je bila najboljša Nemčija, ki se bo v četrtfinalu srečala z Latvijo. Ta je bila druga v Indoneziji. Dva para sta sestavljena iz reprezentanc, ki so že ves čas na Filipinih. Slovenija se bo v primeru uspeha v polfinalu srečala bodisi z Litvo, ki je na kolena spravila ZDA, bodisi s Srbijo. Američane bodo izzvali Italijani. Zanimivo je, da so izpadli prav vsi polfinalisti zadnjega svetovnega prvenstva. Zlata Španija po napeti končnici s Kanado, srebrne Argentine sploh ni bilo na prvenstvu, bronasta Francija je bila neuspešna že v skupini, Slovenija pa je domov poslala Avstralijo.

Drugič bo v Manili okronana najboljša košarkarska izbrana vrsta. Leta 1978 je bila to Jugoslavija s Petrom Vilfanom. Srbija in Slovenija sta zdaj torej še v igri za medaljo od republik nekdanje skupne države. Takrat je bila srebrna Sovjetska zveza, od nekdanjih njenih članic sta šli naprej Litva in Latvija, ki je končala prvenstvo Brazilije. Ta je bila pred 45 leti na Filipinih tretja. Turnir je bil takrat v Araneta Colliseumu, ki je zdaj gostil skupinski del prvenstva, letos pa se bodo izločilni boji igrali v SM Mall of Asia Areni, kjer sta tudi igrali dve skupini. Poleg obračunov za medalje se bodo reprezentance pomerile tudi za olimpijske vozovnice. V Pariz so poleg gostiteljice Francije že uvrščeni ZDA, Kanada, Avstralija, Južni Sudan in Japonska. Dve prosti mesti sta še za evropske izbrane vrste, poteguje pa se torej šest reprezentanc, tako da je za uvrstitev v Pariz nujna (vsaj) uvrstitev v polfinale. Druge bodo igrale prihodnje leto kvalifikacijske turnirje.