Veselje Danske, ki je slavila tretjič zapored, potem ko je začela Euro z dvema porazoma. Foto: Reuters
Veselje Danske, ki je slavila tretjič zapored, potem ko je začela Euro z dvema porazoma. Foto: Reuters

Danska se je tretjič prebila med najboljše štiri. Ob naslovu prvaka leta 1992 je v polfinalu zaigrala še leta 1984. Na 12. medsebojni tekmi je tretjič premagala Češko, prav tolikokrat pa je tudi izgubila. V četrtfinalu Eura sta se reprezentanci srečali tudi leta 2004 na Portugalskem, ko so s 3:0 slavili Čehi.

Danci so na panevropskem prvenstvu začeli z dvema porazoma. Najprej so na obračunu, ki ga je zaznamovala nesreča Christiana Eriksena, klonili pred Finsko. Zatem so morali premoč priznati še Belgiji, zdaj pa so vse samozavestnejši, potem ko so na kolena s 4:1 in 4:0 spravili Rusijo in Wales. Po dvoboju s Češko se njihova pravljica nadaljuje.

Zadetki s tekme Češka - Danska
Kasper Dolberg je bil junak Danske v osmini finala, zadel pa je torej tudi v četrtfinalu. Foto: Reuters
Kasper Dolberg je bil junak Danske v osmini finala, zadel pa je torej tudi v četrtfinalu. Foto: Reuters

Delaney zadel že v peti minuti

Imenitno so Danci odprli srečanje. Povedli so že v peti minuti, ko je kot izvedel Jens Stryger Larsen. Češka obramba si je privoščila veliko napako. Popolnoma samega je pustila Delaneyja, ki je z glavo zatresel mrežo. Vezist dortmundske Borussie je šestič zadel v reprezentančnem dresu. Že osem minut pozneje je bilo znova zelo vroče pred češkimi vrati, ko je v protinapadu pobegnil Mikkel Damsgaard. Žogo je že spravil mimo Tomaša Vaclika, a se je pravočasno vrnil Vladimir Coufal, ki je preprečil povišanje danske prednosti.

16. minuta je tekla, ko sta znova lepo kombinirala Stryger Larsen, ki je poslal predložek z desne strani, in Delaney, ki je utekel v kazenski prostor, toda žogo je zadel s kolenom in jo poslal mimo vrat. Najlepšo priložnost v prvem delu si je Češka pripravila v 22. minuti, ko je Kasper Schmeichel slabo podal. Lukaš Masopust je lepo žogo v prostor poslal Tomaša Holešu, a je danski čuvaj mreže dobro zaprl prostor in preprečil zadetek. V 35. minuti je Holeš streljal s približno 12 metrov, toda naravnost v Schmeichelovo naročje.

Tri minute zatem je z diagonalnim strelom z desne strani zapretil Damsgaard, vendar je Vaclik dobro posredoval. Bil pa je nemočen štiri minute pozneje, ko ga je premagal Dolberg. Akcijo je začel Jannik Vestergaard, ki je zaposlil Joakima Maehleja. Ta je pobegnil po levi strani in z zunanjim delom nogometnega čevlja poslal mojstrski predložek v kazenski prostor. Martin Braithwaite je bil v skoku prenizek, toda na drugi vratnici je bil na pravem mestu Dolberg, ki je dosegel svoj deseti reprezentančni zadetek.

Patrik Schick se je s petim zadetkom na vrhu lestvice strelcev izenačil s Cristianom Ronaldom. Foto: Reuters
Patrik Schick se je s petim zadetkom na vrhu lestvice strelcev izenačil s Cristianom Ronaldom. Foto: Reuters

Schick znižal na začetku drugega polčasa

Odlično so Čehi začeli drugi polčas. Silovito so napadli. Najprej je streljal rezervist Michael Krmenčik, potem še Antonin Barak, obakrat pa je uspešno posredoval Schmeichel. V 49. minuti se jim je pritisk obrestoval. Po podaji Coufala se je odlično znašel Patrik Schick, ki je žogo spravil med nogama Vestergaarda v mrežo. To je bil njegov peti zadetek na Euru.

Zatem so bili bližje zadetku Danci. Yussuf Poulsen je v 69. minuti poskusil v protinapadu, a je bil na mestu Vaclik, ki se je še enkrat izkazal v 82. minuti, ko je streljal Maehle. Zadnjo priložnost na tekmi je globoko v sodnikovem dodatku zapravil Barak, ki je z volejem poskusil z velike razdalje.


Evropsko prvenstvo, četrtfinale, Baku:
Češka – DANSKA 1:2 (0:2)
16.306; Schick 49.; Delaney 5., Dolberg 42.

Češka: Vaclik, Coufal, Čelustka (65./Brabec), Kalas, Boril, Holeš (46./Jank-
to), Souček, Masopust (46./Krmenčik), Barak, Ševčik (80./Darida), Schick (80./Vydra).

Danska: Schmeichel, Christensen (81./Andersen), Kjaer, Vestergaard, Stryger Larsen (71. /Wass), Höjbjerg, Delaney (81./Jensen), Maehle, Braithwaite, Damsgaard (60./Noergaard), Dolberg (60./Poulsen).

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)


Rim:
Ukrajina – ANGLIJA 0:4 (0:1)


Odigrano v petek:
Švica – ŠPANIJA 2:4 (0:1, 1:1) – po enajstmetrovkah

Belgija – ITALIJA 1:2 (1:2)