Navijači Slovenije se počasi že pripravljajo na pot v München. Foto: Reuters
Navijači Slovenije se počasi že pripravljajo na pot v München. Foto: Reuters

Izbrana vrsta se je takoj po srečanju v Stuttgartu vrnila v pripravljalno središče v Wuppertalu, kjer jo je v ponedeljek obiskal predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. Igralci, ki so igrali več, so opravili le lažji trening, tisti z manj igralnimi minutami oziroma brez njih pa normalno vadbo.

"Navijači v Stuttgartu so bili fantastični. Seveda smo vsi čustveni, ko to gledamo. V Münchnu jih pričakujem še več, ker je bližje in verjetno bi vsi radi na ta dvoboj. Srbi so zelo dobra ekipa. Če mislimo, da jih bomo z lahkoto premagali ali računamo na tri točke, smo malo naivni. Enako so naivni oni, če mislijo, da jim bo lahko proti Slovencem. Pričakujem velik spektakel," je povedal Čeferin.

Čeferin s Kekom in Mijatovićem igral po treningu v Wuppertalu

Drkušić: Zadetek Dancev v poduk, da je treba biti vseskozi zbran

Navijači še vedno veliko razglabljajo tudi o predstavi proti Dancem. Branilec Vanja Drkušić, ki je v začetni postavi dobil prednost pred Miho Blažičem (ta se je med pripravami ukvarjal z manjšo poškodbo) in Davidom Brekalom, je bil v osmem nastopu za reprezentanco pred velikim izzivom.

"Že skozi treninge sem videl, da obstaja možnost, da bom začel tekmo. Nisem pa bil prepričan, selektor nam je to povedal na sestanku pred srečanjem. Najprej sem čutil določen strah oziroma tremo, v slačilnici in na ogrevanju pa je to skopnelo. Celotno dogajanje me je prevzelo in bilo je v redu," je razložil član Sočija.

V prvem polčasu je bil neposredno udeležen v akcijo Dancev za vodilni zadetek. Stal je poleg Jonasa Winda, ki je po hitrem izvajanju avta s peto mojstrsko podaljšal žogo do strelca Christiana Eriksena. "To je bil trenutek nezbranosti v naši ekipi. Mogoče je bil odraz tega, da smo mlada ekipa in prvič na velikem tekmovanju. Naj nam bo v poduk, da moramo biti zbrani vseh 90 minut."

Slovenija je tako kot na Euru 2000 začela z remijem. Vendar je bilo pred 24 leti po izidu 3:3 proti ZR Jugoslaviji razpoloženje zelo drugačno kot v nedeljo. V Charleroiju je bila delitev točk bolj podobna porazu, tokrat pa bolj podobna zmagi.

"Zelo pomembno je, da na začetku takšnega turnirja ne izgubiš. V drugi polčas smo šli z miselnostjo, da moramo biti še kompaktnejši in agresivnejši ter si še več upati, kot smo si v prvem. V nadaljevanje tekme smo vstopili z neko novo energijo. Kuhalo se je pred danskimi vrati in naposled smo izenačili," je opisal Drkušić.

Gotovo je bil to najtežji izziv v moji karieri, proti takšnemu igralcu še nisem igral. Všeč so mi izzivi, veliko sem se naučil.

Vanja Drkušić o boju z napadalcem Manchester Uniteda Rasmusom Højlundom

Karničnik: Proti Srbiji po zmago

Žan Karničnik, ki se je sijajno kosal s tekmeci na desnem boku, je dodal: "V prvem polčasu je bilo v nekaterih trenutkih res zelo težko, ko so imeli dominanco. Eriksen nam je povzročal težave v medprostoru. Ko začne on igrati, je Danska veliko boljša. V drugem polčasu smo se postavili malo višje, dobivali več t. i. drugih žog in Danci so imeli ogromno težav z našimi napadalci. Imamo izjemne napadalce in smo lahko zelo nevarni s hitrimi protinapadi. Tudi zmago bi si zaslužili, vsekakor pa bo to naš cilj proti Srbiji."

Kaj je bilo drugače v primerjavi z novembrsko tekmo v Københavnu, ko je Slovenija proti "danskemu dinamitu" delovala nemočno? "Danci niso krenili v tekmo s takšno silo kot takrat, ko so igrali pred domačimi navijači. Tedaj tudi nista igrala Šporar in Stojanović. Vemo, kaj pomenita za to reprezentanco."

Kek: Tudi po izenačenju smo iskali drugi gol

Mlakar: Skoraj nemogoče je bilo, da nas ne bi nagradilo

Podobnega mnenja je bil Jan Mlakar: "V drugem polčasu smo popravili nekaj taktičnih stvari in stopili malo bližje njihovim vezistom in branilcem. Mislim, da smo si ustvarili celo več lepih priložnosti kot Danci, zadetek je visel v zraku. Ko sem po menjavi odšel na klop, smo se pogovarjali, da ena žoga mora v gol. Skoraj nemogoče je bilo, da nas ne bi nagradilo. Ni pa bilo po tekmi evforije, da bi skakali v zrak zaradi osvojene točke. Bil je samo dober občutek, da smo, čeprav nismo odigrali idealne tekme, vseeno osvojili točko proti reprezentanci, ki je zelo visoko na Fifini lestvici (na 21. mestu, op. a.)."

Tudi Srbija je na tej lestvici višje kot Slovenija. Zaseda 33. mesto, medtem ko je Kekova izbrana vrsta 57. Tekma na Allianz Areni bo v četrtek ob 15.00.

Oče Jože Janža jokal po zadetku sina za remi v Stuttgartu
Erik Janža: Očitno mi Danci ustrezajo