Petič se bodo Španci in Nemci soočili na svetovnih prvenstvih, nazadnje pa sta reprezentanci igrali v isti skupini Lige narodov 2020 in po 1:1 v Stuttgartu je bilo nato 17. novembra v Sevilli kar 6:0 za
Petič se bodo Španci in Nemci soočili na svetovnih prvenstvih, nazadnje pa sta reprezentanci igrali v isti skupini Lige narodov 2020 in po 1:1 v Stuttgartu je bilo nato 17. novembra v Sevilli kar 6:0 za "La Furio Rojo". Foto: EPA

Koliko tekem svetovnega prvenstva si lahko sploh ogledaš? Katar 2022 je še zadnje svetovno prvenstvo z 32 udeleženci, že naslednji nogometni svetovni festival v Severni Ameriki bo imel kar 48 reprezentanc in skupno 80 tekem. Za obsedence z nogometom se ponuja zadnji izziv, kako pogledati vseh 64 tekem, pri čemer se je treba osemkrat zateči k podvojenim zaslonom zaradi dvojnega programa v zadnjem, 3., krogu skupinskega dela.

Večina najzanimivejših tekem predtekmovanja bo na sporedu ob idealni večerni uri: ob 20.00. Vabljeni k prenosom na TV SLO 2/MMC-ju! Foto: Reuters
Večina najzanimivejših tekem predtekmovanja bo na sporedu ob idealni večerni uri: ob 20.00. Vabljeni k prenosom na TV SLO 2/MMC-ju! Foto: Reuters

Tekma vseh predtekmovalnih tekem je že izpostavljena: Španija – Nemčija. Opomnike si vsekakor nastavite za nedeljo, 27. novembra, ob 20.00, sočasno prestavite obveznosti ali si pripravite prijeten nogometni večer v izbrani družbi. A gremo po časovnici izbranih tekem od prve do zadnje, 48., tekme, ki se bodo odigrale v skupinskem delu 22. svetovnega prvenstva v nogometu med nedeljo, 20. novembra, in petkom, 2. decembra.

Nato se bo – brez dneva premora – zares začelo z izločilnimi boji in prvima tekmama osmine finala v soboto, 3. decembra, s paroma A1 – B2 in C1 – D2.

1.) Nedelja, 20. novembra, ob 17.00: KATAR – EKVADOR (skupina A)

Uvodna tekma svetovnega prvenstva zdaj že od Nemčije 2006 pomeni otvoritveni večer za gostitelje turnirja, ne pa prvi nastop branilca naslova, kot je bilo v navadi predtem. Na papirju eden najmanj zvenečih parov, a vseeno prva od 48 tekem predtekmovanja. Igrajo gostitelji, azijski prvaki iz leta 2019, ki so hkrati debitanti na SP-ju in zanimiva južnoameriška vrsta (četrti v kvalifikacijah), ki bi že prvi večer lahko pokvarila Katarcem najdražji mundial vseh časov.

Četrto medsebojno soočenje, prvo tekmovalno, trenutni izkupiček je poravnan na 1-1-1.

Prvi dnevi svetovnega prvenstva so bolj umirjeni, brez parov, ki bi izstopali na prvi pogled. Brez dejavnika poškodb in izgub bi bila v izboru sicer prva tekma afriškega prvaka Senegala, ki se bo v ponedeljek ob 17.00 v skupini A pomeril z Nizozemsko, suvereno zmagovalke svoje skupine in finalistko Lige narodov.

Sorodna novica Paulinho in Thiago Silva Brazilce popeljala do zmage v skupini E

2.) Četrtek, 24. novembra, ob 20.00: BRAZILIJA – SRBIJA (skupina G)

Prvi papirnati favoriti proti reprezentanci, ki je ponagajala njihovim evropskim bratrancem. Brazilija se je brez poraza sprehodila skozi južnoameriške kvalifikacije in se ponaša s presežkom zlasti napadalne kakovosti. Na drugi strani ima Srbija dozorelo generacijo, ki je osvojila svetovni naslov med mladinci. Kot južnoameriški podprvaki so Brazilci v uteho osvojili močne celinske kvalifikacije. Srbi so pred Portugalci slavili v skupini A.

Kot samostojna država se bo Srbija tretjič pomerila z Brazilijo, drugič na svetovnem prvenstvu. Pred štirimi leti v Rusiji je bilo 2:0 za Brazilce, ki so dobili tudi prijateljsko tekmo leta 2014 z 1:0.

Sorodna novica Angležem račune prekrižal lastni vratar Green

3.) Petek, 25. novembra, ob 20.00: ZDA – ANGLIJA (skupina B)

Obračun Angloameričanov. ZDA so nazadnje manjkale na SP-ju, zdaj pa prihajajo s kopico mladcev in talenta ter uspeha v Severni Ameriki, kjer so osvojili tako zadnji Zlati pokal kot Ligo narodov, obakrat na račun Mehike. Anglija je po polfinalu pred štirimi leti in travmatičnem porazu po 11-m v finalu evropskega prvenstva lačna prve lovorike po zdaj že mitskem domačem SP-ju 1966. Kot običajno so se trije levi sprehodili skozi kvalifikacije v skupini I, a kaj ko so si sami največji nasprotnik.

Dvanajsto srečanje bratrancev, z izkupičkom 8-1-2 prevladujejo Angleži, a so Američani na SP-jih še neporaženi. Leta 1950 so senzacionalno premagali domovino nogometa z 1:0, v slovenski skupini v Južni Afriki 2010 pa so si z remijem 1:1 oboji tlakovali pot do napredovanja.

4.) sobota, 26. novembra, ob 17.00: FRANCIJA – DANSKA (skupina D)

Branilka naslova proti ekipi, ki jih je letos že porazila dvakrat. Francija si želi ubraniti naziv svetovnih prvakov, kar ni uspelo še nobenemu po Braziliji v Čilu 1962. Zmagovalci zadnje Lige narodov, ki pa so pregoreli na lanskem Euru, sočasno pa manjkata na sredini dva temelja uspeha v Rusiji: Pogba in Kanté. Danska je polfinalistka zadnjega Eura, v kvalifikacijah v skupini F so slavili na devetih od 10 tekem, Christian Eriksen je nazaj v reprezentanci, predvsem pa je bil "danski dinamit" v nedavni Ligi narodov premočan za "galske peteline" (2:1 v Parizu in 2:0 v Københavnu).

17. dvoboj evropskih znancev, tretji v letu 2022, četrti na SP-jih, pred štirimi leti je bilo v skupini v Rusiji le dolgočasnih 0:0. S skupnim izkupičkom 8-2-6 vodijo Francozi.

Sorodna novica "Gavči" izkoristili sodniško in mehiško darilo

5.) sobota, 26. novembra, ob 20.00: ARGENTINA – MEHIKA (skupina C)

Klasični dvoboj latinskoameriških velesil, a z različnih celin. Argentina je lani po 28 letih suše končno osvojila novo veliko lovoriko (če odštejemo olimpijska naslova). Lionel Messi je skupaj z druščino osvojil Copo Americo, v Katar pa La Albiceleste prihaja z nizom 34 tekem brez poraza. Mehika ima raznovrstno reprezentanco, a še vedno je prepričana o moči lastnega prvenstva, čeprav je izgubila oba zadnja lokalna finala proti ZDA. Muči jih sindrom četrte tekme na svetovnih prvenstvih, kar mora razrešiti Argentinec Tata Martino.

Že kar 36. srečanje, prvo je bilo na premiernem SP-ju v Urugvaju 1930, zdaj pa bo to četrto soočenje na SP-jih. V osmini finala 2006 in 2010 so napredovali Argentinci. Tehtnica je jasno na strani Argentincev z izkupičkom 16 zmag, 14 remijev in le pet porazov.

Sorodna novica Nemci so na spisek svojih rabljev dodali še enega Španca

6.) nedelja, 27. novembra, ob 20.00: ŠPANIJA – NEMČIJA (skupina E)

Drugo mundialsko nedeljo zvečer se bo v Al Khorju začel obračun dveh nogometnih velesil in skorajda nedavnih svetovnih prvakov. Prvaki iz Južne Afrike 2010 proti prvakom Brazilije 2014 za čast in slavo ter predvsem za najboljše izhodišče v skupini E. Španci so v kvalifikacijah osvojili skupino B, Nemci pa skupino J, a precej drugačno je bilo zanje evropsko prvenstvo. Nemčija je izpadla že v osmini finala proti Angliji, Španija pa je proti Italiji izgubila v polfinalu šele po 11-m.

26. medsebojna tekma, komaj tretja na svetovnih prvenstvih. V Durbanu v Južni Afriki 2010 sta se velesili spopadli v polfinalu in z golom Puyola je v finale napredovala Španija. Medsebojni izkupiček je skorajda poravnan, saj so Nemci z 9-8-8 v prednosti zgolj ene zmage. A kot opozorjeno na uvodni sliki: "elf" je na zadnjem soočenju z "la rojo" doživel zgodovinski polom, na zadnjih sedmih dvobojih pa je bil boljši zgolj enkrat – na prijateljski tekmi leta 2014.

Sorodna novica Cavani z dvema goloma poslal domov Ronalda

7.) ponedeljek, 28. novembra, 20.00: PORTUGALSKA – URUGVAJ (skupina H)

Dvoboj dveh majhnih, a nogometno obsedenih držav z zdaj že nekoliko ostarelimi zvezdniki v napadu, a hkrati z obilico talenta na drugih položajih. Portugalska je potrebovala uspeh v dodatnih kvalifikacijah, da se je prebila v Katar. Urugvaj je sicer s kar precejšnjim zaostankom bil tretji v južnoameriških kvalifikacijah. Oboji so lani poleti tudi izpadli že na prvi oviri izločilnih bojev celinskih prvenstev.

Komajda četrto srečanje dveh nogometnih zgledov za manjše države, posledično šele drugi dvoboj na svetovnih prvenstvih, a zato drugo zapored. V Sočiju pred štirimi leti so Urugvajci v osmini finala slavili z 2:1, obakrat je zadel Edison Cavani, s čimer se je medsebojni izkupiček poravnal na 1-1-1.

8.) sreda, 30. novembra, ob 20.00: POLJSKA – ARGENTINA (skupina C)

Zadnji, tretji, krog in dvoboj, ki lahko prinese neizmerno razočaranje eni ali drugi strani. Poljska je že kar nekaj časa pravi fenomen kvalifikacij, kjer melje, nato pa pogori na prvenstvih. A nazadnje so potrebovali uspeh na kvalifikacijskem turnirju četverice, da so prišli do mundiala. Vse se vrti okoli Lewandowskega, ki pa potrebuje vso razpoložljivo pomoč, ki pa je na lanskem Euru 2020 pogorela. Argentina si želi že do tega soočenja priigrati napredovanje, a hkrati je selektor Lionel Scaloni takoj po žrebu dejal, da ne bo nikoli računal in razmišljal, s kom bi se križali v osmini finala, pri čemer gre C skupaj z D, kjer je Francija.

Dvanajsto soočenje, tretje na svetovnih prvenstvih. Poljaki so po zmagi leta 1974 osvojili bron, Argentinci po uspehu leta 1978 pa naslov prvakov na domačih tleh. Z izkupičkom 6-2-3 je zgodovinska tehtnica na strani La Albicelesta, bo pa to prvo srečanje po 11 letih.

Hrvaška in Belgija sta zaznamovala zadnji SP. Kateri asi so se bolje postarali in katera ekipa je našla boljše menjave? Foto: Reuters
Hrvaška in Belgija sta zaznamovala zadnji SP. Kateri asi so se bolje postarali in katera ekipa je našla boljše menjave? Foto: Reuters

9.) četrtek, 1. decembra, ob 16.00: HRVAŠKA – BELGIJA (skupina F)

Obračun srebrnih in bronastih iz Rusije 2018, kjer sta bili obe reprezentanci najprijetnejše presenečenje turnirja. Na preteklem evropskem prvenstvu se je prekaljenim Hrvatom pošteno zataknilo in niso prišli v izločilne boje, a zato so v kvalifikacijah osvojili skupino H in so se jeseni tudi uvrstili na finalni turnir nove Lige narodov. Belgija je imela na Euru 2020 silne ambicije, a jih je v četrtfinalu izločila poznejša prvakinja Italija (2:1). V kvalifikacijah "rdeči vragi" v skupini E niso imeli težav in so pripravljeni ponoviti Rusijo 2018.

Deveti medsebojni dvoboj, prvi na velikih tekmovanjih, so pa medsebojno odigrali šest kvalifikacijskih tekem. Skupni izkupiček je izenačen na 3-2-2, kar napoveduje zabaven predzadnji večer predtekmovanja.

Sorodna novica Shaqiri po protinapadu v 90. minuti razžalostil srbske navijače

10.) petek, 2. decembra, ob 20.00: SRBIJA – ŠVICA (skupina G)

Še ena ponovitev soočenja iz skupinskega dela zadnjega svetovnega prvenstva. Dve ambiciozni ekipi, ki se na stavnicah ne uvrščata med prvo deseterico kandidatov za uspeh. Srbija je na račun Portugalske osvojila skupino A in upa, da se bo končno prebila v izločilne boje velikega turnirja. Švica si je v kvalifikacijah pokorila skupino C, kjer se je že zataknilo Italiji. Na Euru 2020 so Švicarji v izločilnih bojih igrali dve "loteriji": najprej so izločili Francoze, a nato izpadli proti Špancem. Poslastica, zlasti če bo odprto tudi napredovanje Brazilije, ki bo hkrati igrala s Kamerunom, za zaključek skupinskega dela.

Šele druga medsebojna tekma, a hkrati drugo soočenje na svetovnih prvenstvih. V Kaliningradu je pred štirimi leti Švica slavila po preobratu z 2:1, pri čemer je zmagoviti gol v sodnikovem dodatku zabil Xherdan Shaqiri.

... in seveda kup tekem po vašem izboru.