Robert Green tolče po travi, potem ko mu je žoga ušla v mrežo. Napaka, ki si jo angleški vratar ne bi smel privoščiti. Foto: Reuters
Robert Green tolče po travi, potem ko mu je žoga ušla v mrežo. Napaka, ki si jo angleški vratar ne bi smel privoščiti. Foto: Reuters
Clint Dempsey
Clint Dempsey je takole sprožil za 1:1. Foto: EPA
Steven Gerrard
Steven Gerrard je ušel Ricardu Clarku in zadel za 1:0. Foto: Reuters
Wayne Rooney in Steven Gerrard
Slavje Wayna Rooneyja in Stevena Gerrarda. Foto: EPA
Chicago
Ameriški navijači v enem od barov v Chicagu. Foto: EPA
Rio Ferdinand in David Beckham
Angleže sta s klopi spodbujala poškodovana Rio Ferdinand in David Beckham. Foto: EPA

29-letni Green, sicer vratar West Hama, je v 40. minuti odbil žogo v lastna vrata po "nenevarnem" strelu Clinta Dempseya z okoli 25 metrov. Američani so tako izničili hitro vodstvo Angležev, za katerega je v 4. minuti poskrbel Steven Gerrard. Green, ki je v začetni enajsterici presenetljivo dobil prednost pred izkušenejšim Davidom Jamesom, se je za napako vsaj delno odkupil v 65. minuti, ko je poskus Jozyja Altidora odbil v vratnico. Anglija je imela sicer rahlo terensko premoč (posest žoge - 58:42, streli v okvir vrat - 8:4), a jih je ustavljal najboljši igralec tekme - vratar Tim Howard.

Oglejte si posnetek prvega in drugega polčasa tekme Anglija - ZDA.

Gerrard zaključil šolsko akcijo
Angleži so srečanje začeli sanjsko, saj jih je kapetan Gerrard popeljal v vodstvo v 4. minuti. Po podaji z avta je robustni Emile Heskey na robu kazenskega prostora prejel žogo, jo podal na desno stran, kamor je vtekel Gerrard, ta pa je nato s strelom po tleh rutinirano matiral Tima Howarda. Ameriška obramba je izpadla dokaj naivno.

Tim Howard izbran za igralca tekme v MMC-jevem glasovanju.

Preizkusite se v napovedovanju izidov na Nostradamusu.


Altidore blizu izenačenju

Po zadetku so pobudo prevzeli Američani. V 19. minuti je Jozy Altidore za las zgrešil predložek Landona Donovana. Kapetan ZDA je v 27. minuti podal v kazenski prostor, kjer je Oguchi Onyewu streljal mimo vrat. Malo kasneje je Heskey z drsečim štartom zadel Howarda v roko, a se je ameriški vratar izvlekel brez poškodbe. Angleži so izpeljali nekaj obetavnih akcij, ki pa jim je manjkala uspešna zadnja podaja.

Sobotni tekmi skupine B: Južna Koreja - Grčija 2:0 Argentina - Nigerija 1:0

"A je to" poteza Roberta Greena
ZDA so v 40. minuti izenačile iz navidezno nenevarne akcije. Po srednjemočnem strelu Clinta Dempseyja z okoli 25 metrov je vratar Green žogo nespretno preusmeril v lastno mrežo. Velika blamaža Greena, ki se mu enostavno ne bi smela primeriti, "sramovala" pa se je ne bi niti "mojstra" iz znamenite češke risanke "A je to". Selektor Fabio Capello je zagotovo obžaloval, da je Greenu, ki je šele 11. branil za Anglijo, sploh dal priložnost. Kakorkoli, travme Anglije s slabimi vratarji se nadaljujejo. Statistika ob koncu polčasa je govorila o izenačeni tekmi: posest žoge - 49:51 in streli v okvir vrat - 4:3.

Howard dobil obračun s Heskeyjem; Green z Altidorom
Anglija je po odmoru silovito pritisnila. V 52. minuti je Heskey sam stekel proti ameriškim vratom, a sprožil z roba kazenskega prostora naravnost v vratarja Howarda. V 63. minuti je poskus Franka Lamparda Howard odbil čez vrata. Malo kasneje je na drugi strani Altidore na levi strani ušel Carragherju in sprožil, vendar je vodstvo ZDA preprečil Green, ki je žogo uspel odbiti v vratnico.

Jalovi napadi Anglije
Dokaj neopazni Rooney je v 75. minuti za las ustrelil mimo vrat. Malo kasneje je Howard ustavil še strel Shauna Wrighta Phillipsa. V 79. minuti je Capello opravil še zadnjo menjavo - dvometraš Peter Crouch je zamenjal Heskeyja. Niti Crouch niti kdo drug iz angleške zasedbe v zadnjih minutah ni bil blizu zmagovitemu zadetku, tako da so se ZDA veselile velike točke.

"Z velikim moštvenim naporom nam je uspelo izenačiti. Ob polčasu smo si dejali, da imamo možnosti za zmago, na koncu pa se je končalo z remijem," je dejal ameriški selektor Bob Bradley.

Capello: To je pač nogomet
Njegov kolega na klopi Anglije Capello je stoično prenesel remi: "Včasih napako naredi igralec, drugič vratar. To je pač nogomet." Kapetan Gerrard pa je o spodrsljaju Greena povedal: "Šokiralo nas je, a bomo podprli Roberta. Najpomembnejša stvar na prvi tekmi je, da ne izgubiš."

SKUPINA C

ANGLIJA - ZDA 1:1 (1:1)
38.646; Gerrard 4.; Dempsey 40.

Anglija: Green, Johnson, King ( 46. Carragher ), Terry, A. Cole, Lennon, Gerrard , Lampard, Milner ( 30. Wright Phillips), Heskey ( 79. Crouch), Rooney.

ZDA: Howard, Cherundolo , DeMerit , Onyewu, Bocanegra, Donovan, Bradley, Clark, Dempsey, Altidore ( 86. Holden), Findley ( 78. Buddle).


Sodnik:
Carlos SIMON (BRA)