Španski nogometaši se veselijo prvega finala v zgodovini. Foto:
Španski nogometaši se veselijo prvega finala v zgodovini. Foto:
Carles Puyol
Nebeški skok Carlesa Puyola je Špancem prinesel pot v finale. Foto: EPA
David Villa
Španija bi kaj lahko vodila že od 58. minute, toda Villa je nekoliko zamudil. Foto: EPA
Nemški nogometaši
Mladi Nemci so s svojo napadalno igro navdušili ves svet, znova, drugič zapored, bodo skušali za tolažbo osvojiti vsaj tretje mesto. Foto: EPA
Villa in Neuer
Villa je v dvoboju iz oči v oči najboljših napadalcev na prvenstvu povsem zasenčil Kloseja. Vso tekmo je vnašal nemir v nemško obrambo. Foto: EPA
Že kmalu po začetku tekme je nek navijač z vuvuzelo 'uletel' na igrišče. Varnostniki so ga hitro obvladali. Foto: Reuters

Zmagoviti zadetek za zgodovinski - prvi - španski finale na SP-jih je v Durbanu padel v 73. minuti po akciji zvezdnikov Barcelone. Xavi je podal s kota, 32-letni branilec pa je z izrednim skokom žogo z glavo z devetih metrov poslal mimo nemočnega vratarja Manuela Neuerja v mrežo. Kje so bili njegovi soigralci? Nemška analiza, tako navdušujoča v osmini finala z Anglijo (4:1) in v četrtfinalu z Argentino (0:4), je padla na izpitu. Če žoge ne bi zadel Puyol, bi jo pa njegov reprezentančni soigralec Gerard Pique.

Del Bosque taktično še nadgradil ekipo
"Obrambni igralci so bili izvrstni tudi v napadu in odigrali izjemno," je dejal selektor Vicente del Bosque, ki je ekipo taktično še bolj nadgradil kot predhodnik Luis Aragones na poti do evropskega naslova. Španci že nekaj časa ne gledajo le na igro, znajo odigrati tudi na izid. Po Nemčiji leta 2002 so šele druga ekipa na SP-jih, ki je do finala prišla s samimi zmagami z 1:0 v izločilnih bojih.

Lahm: Nismo bili dovolj pogumni
"Dokazali smo, da ne podležemo pritisku. To je bila naša najboljša tekma, zaslužili smo si še kakšen gol več, toda Puyol nas je spravil v finale," je bil navdušen prvi španski napadalec David Villa. Na drugi strani nemški kapetan Philipp Lahm ni skrival razočaranja: "Nocoj je bilo zelo težko. V prvem polčasu nismo igrali dovolj pogumno. V drugem smo imeli priložnost, ki pa je nismo izkoristili. Zelo smo potrti."

Löw: Ne moreš jih dohajati
Nemški selektor Joachim Löw: "Mislim, da bodo Španci na koncu prvaki. Tako sijajno si podajajo žogo, da jih enostavno ne moreš dohajati. Odigrali smo odličen turnir, vendar tokrat nismo bili tako nabrušeni." Nemci so v 12. polfinalu petič izgubili.

Zmaga furie čista kot solza
Že zdaj je jasno, da bomo v nedeljskem obračunu v Johannesburgu dobili novega svetovnega prvaka, saj je bil drugi udeleženec Nizozemska dvakrat poražen v polfinalu. Zmaga "furie" je čista kot solza. Evropski prvaki so večji del srečanja prevladovali, tako v posesti žoge kot strelih na gol in ponovili minimalno zmago proti "elfu" iz Eura 2008. Takrat je bil junak Fernando Torres, ki je tokrat priložnost za igro dobil šele v 81. minuti. Ob Villi je v napadu začel Pedro, ta naveza pa je pripravila tudi prvo priložnost na tekmi.

Za igralca tekme ste v MMC-jevem glasovanju izbrali Carlesa Puyola (48 %). Več o nagradni igri preberite tukaj.

Preizkusite se v napovedovanju izidov na Nostradamusu.


Španci kmalu prišli do dveh mat-priložnosti

Pedro je podal v prazen prostor, Villa pa je po sijajnem utekanju žogo ob koncu šeste minute poslal v vratarja Neuerja. V 14. minuti so se Španci ogrevali za zmagoviti zadetek. Identično akcijo je z desne s podajo začel Andres Iniesta, Puyol pa je z glavo streljal nenatančno prek vrat. Prvi polčas pričakovano ni postregel z atraktivnim nogometom, sta bili pa moštvi zato toliko bolj previdni. Predvsem Nemci so bili nekoliko zadržani. Prvič so zapretili šele v 32. minuti, ko je po strelu Piotra Trochowskega s 25 metrov v levi spodnji kot španskih vrat posredoval kapetan Iker Casillas.

V videoposnetkih desno si oglejte vrhunce obeh polčasov. Celotno tekmo lahko podoživite na naslednjih povezavah: 1. polčas, 2. polčas

Španci prvih 20 minut 70-odstotno posest žoge
V sodnikovem dodatku prvega polčasa je za nekoliko razburjenja po ukradeni žogi tokrat precej nevidnega Miroslava Kloseja s prodorom in padcem v španskem kazenskem prostoru poskrbel Mesut Özil, vendar je sodnik Viktor Kassai le zamahnil z roko. Sicer trd obračun, vendar korekten: prvi prekršek je šele v 28. minuti naredil Sergio Ramos, Španci so imeli v svojem slogu prvih 20 minut kar 70-odstotno posest žoge.

V drugem delu Nemci spet v podrejenem položaju
Izjemna 58. minuta za Špance, ki pa so kljub temu ostali brez zadetka. Pedro je nevarno poskusil s strelom po tleh, vendar je Neuer žogo odbil, v nadaljevanju je po prodoru Inieste in podaji pred gol z leve Villa za las zamudil. Španija je tudi drugi polčas bolje odprla, Pedro je v 59. minuti sprožil že enajsti strel na nemška vrata.

Elf skušal prevzeti pobudo, a pustil preveč prostora
Smrtna priložnost je za "elf", ki je izgubil že drugi polfinale SP-ja zapored, prišla še pred zmagovitim golom. V 69. minuti je Lukas Podolski podal z leve strani, rezervist Toni Kroos je odlično s prve streljal, a je še bolje posredoval Casillas. Po zaostanku so Nemci skušali prevzeti pobudo, a kvečjemu pustili preveč prostora nasprotniku. Izredno obetaven protinapad je v 84. minuti zapravil Pedro, ki je imel na drugi strani povsem osamljenega Torresa, a sam izgubil žogo.

Statistika

Nemčija

Španija

streli 513
streli v okvir vrat25
prekrški97
posest žoge4951
koti67
pretečeni kilometri111,7109,3


S
P v nogometu, polfinale, Durban
Nemčija - ŠPANIJA 0:1 (0:0)
60.960; Puyol 73.

Nemčija: Neuer, Friedrich, Mertesacker, Boateng ( 52./Jansen), Lahm, Khedira ( 81. Gomez), Schweinsteiger, Trochowski ( 62./Kroos), Özil, Podolski, Klose.

Španija: Casillas, Ramos, Pique, Puyol , Capdevila, Busquets, Alonso ( 93./Marchena), Xavi, Iniesta, Pedro ( 86./Silva), Villa ( 81. Torres).

Sodnik: Viktor KASSAI (MAD)

Cape Town:
Urugvaj - NIZOZEMSKA 2:3 (1:1)
62.479; Forlan 41. , M. Pereira 92. ; van Bronckhorst 18. , Sneijder 70. , Robben 73 .

Tekma za 3. mesto (Port Elizabeth):
Sobota ob 20.30:

URUGVAJ - NEMČIJA

Finale (Johannesburg, Soccer City):
Nedelja ob 20.30:

NIZOZEMSKA - ŠPANIJA