Carlos Tevez je bil pri prvem golu vsaj dva metra v prepovedanem položaju, a tega ni opazil nihče od italijanske sodniške trojke. Foto: Reuters
Carlos Tevez je bil pri prvem golu vsaj dva metra v prepovedanem položaju, a tega ni opazil nihče od italijanske sodniške trojke. Foto: Reuters
Oscar Perez, Lionel Messi in Gonzalo Higuain
Messi je z lobom ukanil Pereza, osamljeni Tevez, ki je bil globoko v ofsajdu, pa je dosegel lahek gol. Foto: Reuters
Gonzalo Higuain
Gonzalo Higuain je hitro kaznoval katastrofalno napako mehiške obrambe in dosegel že četrti gol na prvenstvu, s čimer je sam na vrhu lestvice strelcev. Foto: Reuters
Gol Javierja Hernandeza
Novi član Manchester Uniteda Javier Hernandez je z lepim golom ublažil poraz Mehike, ki se že petič zapored poslavlja v osmini finala. Foto: Reuters
Sergio Romero ob strelu Carlosa Salcida
V 8. minuti je zastal dih Argentincem, ki se lahko zahvalijo prečki, da Mehika ni povedla z 1:0. Foto: Reuters

Argentina je v osmini finala 19. svetovnega prvenstva s 3:1 odpravila Mehiko, pri čemer je do odločilne prednosti prišla z dvema dariloma, prvega so varovancem Diega Maradone v 26. minuti podarili sodniki, drugega sedem minut kasneje pa kar Mehičani sami.

V priloženih videonovicah si lahko ogledate analizi 1. in 2. polčasa. Na povezavah pa sta na voljo celoten 1. polčas in 2. polčas.

Italijan spregledal ofsajd Teveza
Carlos Tevez
je prvi gol dosegel iz ofsajda! Leo Messi je s podajo skušal zaposliti kolega v napadu, a je bila žoga prestrežena. Messi je prvi prišel do nje in jo podal na glavo Carlitosu, ki mu ni bilo težko zadeti prazne mreže. Stranski sodnik Stefano Ayroldi je medtem spregledal, da je bila argentinska enajstica vsaj dva metra za zadnjim Mehičanom, a tudi silni protesti niso spremenili sodniške odločitve glavnega sodnika Roberta Rosettija, ki pa je na velikem zaslonu SoccerCityja lahko videl počasni posnetek sporne akcije.

Darilo Higuainu za 2:0
Oškodovani "el Tri" je bil z mislimi še pri ofsajdu, ko je že bilo 2:0. Branilcu Ricardu Osoriu je žoga nerazumljivo ušla, do nje se je dokopal Gonzalo Higuain, ki je nekoliko okorno, a učinkovito preigral vratarja Oscarja Pereza in z levico podvojil vodstvo "gavčev".

"Bomba" zapečatila usodo Mehike
"El Apache" se je za gol iz prepovedanega položaja odkupil v 52. minuti, ko je poskrbel za vrhunec tekme. Na 20 m so mu nasprotni branilci najprej zbili žogo, nato pa jo je Tevez s pravim projektilom poslal v desni zgornji kot mehiških vrat - gol, ki bo med predlogi za gol turnirja.

Mojstrovina Hernandeza za tolažbo
Po prevzemu pobude in po tem, ko je Gabriel Heinze z golove črte zbil poskus Salcida, je Mehika le znižala izid. Lepo akcijo je z izjemnim udarcem z levico v bližnji zgornji kot argentinskih vrat končal Javier Hernandez, ki je predtem izigral branilca Otamendija in Demichelisa.

"Uživati in se spočiti po zmagi"
"To je bil pomemben korak, zdaj smo v četrtfinalu in najpomembnejše je, da smo dobro igrali. Zdaj se moramo spočiti in uživati v zmagi, ki proti Mehiki ni bila lahka," je povedal igralec tekme Carlos Tevez, ki je bil ob menjavi v 69. minuti kar nekoliko jezen.

Mehika in Argentina ponovili leto 2006
Argentina se bo zdaj pomerila z Nemčijo, kar bo ponovitev četrtfinalnega obračuna s SP-ja 2006, ko je "elf" ugnal "gavče" šele po izvajanju enajstmetrovk, potem ko sta se redni del in podaljšek končala z 1:1. Mehika je na drugi strani že petič zapored obstala v osmini finala, drugič zapored so bili za "los tricolores" usodni Argentinci, ki so pred štirimi leti slavili šele po podaljšku.

"Čez štiri leta bomo močnejši"
"Izgubili smo se po prvem golu, zmanjkalo nam je pshične moči in koncentracije, da bi premagali napako, ki ni bila naša, nato pa smo naredili še eno usodno napako," je mehiški selektor Javier Aguirre izpostavil dogodke med 26. in 33. minuto, ki so odločili tekmo. Raje kot o sodniški napaki je Aguirre spregovoril o prihodnosti: "Imamo izredno generacijo mladih igralcev, ki jih moramo čim bolje izkoristiti. Mislim, da se bomo čez štiri leta vrnili še močnejši in posegli v sam vrh."

Za naj igralca tekme ste izbrali Carlosa Teveza (58 odstotkov).
Oglejte si tabelo izločilnih bojev.

Dva nevarna projektila Mehičanov
Začetno otipavanje je v 8. minuti razbil Carlos Salcido, ki je s 35 m nenadoma sprožil strel proti argentinskim vratom, kjer je Sergio Romero neuspešno posredoval, a je le toliko spremenil smer, da je žoga zadela prečko. Minuto zatem je z razdalje poskusil še Andres Guardado, njegov diagonalni strel pa je za malo zgrešil argentinsko desno vratnico.

Po šokantem dvojnem argentinskem salvu so se Mehičani pobrali in znova začeli igrati. Po nekaj strelih z razdalje so bili najbližje izenačenju v zadnji minuti 1. polčasa, ko je dobro postavljeni vratar Romero ujel preusmerjen predložek Salcida, tik pred njim se je žoge malce dotaknil Javier Hernandez.

Zmanjkalo idej in moči za dramo
Visoko vodstvo je umirilo Južnoameričane, Severnoameričani pa so prevzeli pobudo. Znova je z razdalje poskušal Salcido, najbližje zadetku pa je bil v 64. minuti Pablo Barrera, a je meril nekoliko previsoko. Sledilo je znižanje Hernandeza, po katerem pa so Argentinci z menjavami uspeli "ohladiti" nasprotnike, ki si niso več priigrali resnejših priložnosti za bolj napet konec tekme.

OSMINA FINALA
Johannesburg (SoccerCity):
ARGENTINA - MEHIKA 3:1 (2:0)
84.377; Tevez 26., 52., Higuain 33.; Hernandez 71.

Argentina: Romero, Otamendi, Demichelis, Burdisso, Heinze, Mascherano, Di Maria ( 79./Gutierrez), Maxi Rodriguez ( 87./Pastore), Messi, Higuain , Tevez ( 69./Veron).

Mehika: Perez, Juarez, Marquez , Rodriguez, Salcido, Torrado, Guardado ( 61./Franco), Osorio, Dos Santos, Bautista ( 46./Barrera), Hernandez.

Sodnik: Roberto ROSETTI (Italija)

Statistika

Argentina

Mehika

streli 1116
streli v okvir vrat66
prekrški1126
posest žoge5248
koti25
pretečeni kilometri101,5108,0


Bloemfontein:

NEMČIJA - ANGLIJA 4:1 (2:1)
40.510; Klose 20., Podolski 32., Müller 67., 70.; Upson 37.