Zastavo sta nosila Bojan Tokić in Eva Terčelj. Foto: www.alesfevzer.com
Zastavo sta nosila Bojan Tokić in Eva Terčelj. Foto: www.alesfevzer.com

Okoli 11 tisoč športnikov se bo v 33 športih in 50 disciplinah pomerilo za 339 kompletov medalj. 32. olimpijske igre bodo trajale od 23. julija do 8. avgusta v japonski prestolnici in okolici.

Sorodna novica Spremljajte olimpijske igre na TV Slovenija tudi med dopustom

Ene najbolj nenavadnih olimpijskih iger v zgodovini so se začele prav tako nenavadno, z uvodno slovesnostjo pred praznimi tribunami. S tem so se tudi uradno odprla tekmovanja, čeprav nekatera predtekmovanja potekajo že od srede.

Bach: Kot luč na koncu predora

"Ta občutek združenosti ‒ to je luč na koncu predora te pandemije. Pandemija nas je prisilila, da smo se ločili. Da se oddaljujemo drug od drugega. Da se oddaljimo tudi od najbližjih. Zaradi oddaljenosti je prinesla v naša življenja veliko črnine," je v svojem nagovoru dejal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach in dodal: "A danes, kjer koli že ste, smo enotni in skupaj uživamo v tem trenutku. Z olimpijskim ognjem je luč na koncu predora še svetlejša. Zdaj pa imam veliko čast, da povabim njegovo veličanstvo, cesarja, da razglasi igre 32. olimpijade v Tokiu 2020."

V središču pozornosti se je nato znašel Japonski cesar Naruhito, ki je ob 16.14 po slovenskem času tudi uradno odprl letošnje poletne olimpijske igre.

Olimpijski ogenj je prižgala japonska teniška zvezda Naomi Osaka. Foto: Reuters
Olimpijski ogenj je prižgala japonska teniška zvezda Naomi Osaka. Foto: Reuters

Prižig olimpijskega ognja pripadel Osaki

Popotovanje olimpijske plamenice se je začelo 25. marca letos v Fukušimi, potovala je skozi vse japonske prefekture, v Tokio je prispela 9. tega meseca. V tem času jo je nosilo približno dva tisoč ljudi. Zadnja je plamenico v roke prejela teniška igralka in nekdanja številka ena ženskega tenisa Naomi Osaka. Po 22 stopnicah se je povzpela na vrh strukture, ki predstavlja goro Fudži, in ob 16.48 po slovenskem času prižgala olimpijski ogenj.

Na igrah tudi 54 Slovenk in Slovencev

Predtem so se v mimohodu predstavile vse nastopajoče reprezentance na igrah. 92. po vrsti so se predstavili slovenski športniki in športnice, ki jim športni novinarji ameriške tiskovne agencije Asociated Press napovedujejo devet medalj, od teh le eno zlato, in sicer športni plezalki Janji Garnbret. Srebro napovedujejo Kristjanu Čehu (met diska), Tadeju Pogačarju (kolesarstvo) in Živi Dvoršak (strelstvo), bronasto medaljo pa Benjaminu Savšku (kanu), dvojcu Anja Osterman-Špela Ponomarenko Janić (kajak), Petru Kauzerju in Evi Terčelj (kajak) ter Tini Trstenjak (judo). Slovensko zastavo sta nosila Bojan Tokić in Eva Terčelj, na odprtju se je sicer predstavilo le 21 slovenskih olimpijcev.

Ajdovka Tilka Paljk je nosila zastavo Zambije. Foto: Reuters
Ajdovka Tilka Paljk je nosila zastavo Zambije. Foto: Reuters
Sorodna novica Japonski cesar upa, da bodo olimpijske igre "svetilnik upanja"

Tilka Paljk nosila zambijsko zastavo

V Tokiu bo na igrah nastopila tudi plavalka iz Ajdovščine Tilka Paljk, a pod zastavo domovine svoje pokojne mame. Nastopila bo za Zambijo. Njen oče je Slovenec, nečak Iva Boscarola. Bil je humanitarni delavec v omenjeni afriški državi. Prva leta življenja je Tilka živela v Ajdovščini, kjer pa naj bi bilo preveč mrzlo in vetrovno, zato sta se z mamo preselili v Zambijo. 24-letna Tilka sicer živi in študira v Združenih državah Amerike, v Slovenijo pride vsaj enkrat letno.

Otvoritvena slovesnost, kakršne v zgodovini še ni bilo

Igre brez gledalcev

V Tokiu ta čas še vedno veljajo izredne razmere zaradi novega koronavirusa, gledalcev na tekmovanjih ne bo, slovesnega odprtja pa se bo na osrednjem stadionu za 68.000 gledalcev lahko udeležilo le 950 povabljenih gostov.

Med njimi je bil prvo ime japonski cesar Naruhito, ki je obenem častni predsednik organizacijskega odbora olimpijskih in paraolimpijskih iger. Med svetovnimi voditelji sta slovesnosti prisostvovala tudi prva dama ZDA Jill Biden in francoski predsednik Emmanuel Macron. Slovesnosti se je kot predsedujoča svetu ministrov EU-ja za šport udeležila tudi slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Prvi slovenski nastop – v lokostrelstvu

Že pred popoldanskim odprtjem je nastopil prvi slovenski športnik. V kvalifikacijah lokostrelstva je Žiga Ravnikar dosegel 41. izid, s katerega se zdaj podaja v izločilne boje.

Ob tem pa prvi uradni dan iger – predtekmovanja sicer potekajo že od srede – ne bo podeljen noben komplet medalj, saj ni predvidenih končnih odločitev. Poleg lokostrelcev bodo ta dan tekmovali še veslači v predtekmovanjih.

Odkrili novih 19 okužb s covidom-19, tudi trije športniki

Na dan uradnega odprtja poletnih olimpijskih iger Tokio 2020 so organizatorji odkrili novih 19 primerov okužb z novim koronavirusom. Odkar so 1. julija začeli šteti koronske primere, povezane z OI, se je število primerov povečalo na skupno 106. Organizacijski odbor je potrdil, da so med pozitivnimi tudi trije športniki, ki pa ne prihajajo iz Japonske.

Predstavitev slovenske reprezentance na odprtju
V Tokiu zagorel olimpijski ogenj
Olimpijski ogenj je prižgan
Tokić: Banda, zdaj pa po medalje
Culiberg in Čretnik o otvoritveni slovesnosti
Žibrat: Mešani občutki ob odprtju OI

Foto: www.alesfevzer.com in Reuters