Kanuist Benjamin Savšek, dobitnik zlate olimpijske medalje v Tokiu. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Kanuist Benjamin Savšek, dobitnik zlate olimpijske medalje v Tokiu. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Sprememba pravilnika o sofinanciranju izvajanja letnega programa športa na državni ravni, ki ga je podpisala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, za zlato olimpijsko odličje v posamični konkurenci namenja 55.000 evrov, za drugo mesto 45.000 in za tretje mesto 38.000 evrov.

Ekipi se za prvo mesto izplača nagrada 300.000 evrov, za drugo mesto 240.000 in za tretje mesto 210.000 evrov. Doslej je bilo za zlato namenjenih 151.710 evrov, za srebro 101.140, za bron pa 62.240 evrov.

Višje nagrade ne veljajo le za medalje, osvojene na olimpijskih igrah, ampak tudi za športnike invalide, nosilce odličij s paralimpijskih iger in olimpijskih iger gluhih ter tudi za šahiste, ki stopijo na zmagovalni oder šahovskih olimpijad. Prav tako so nagrajeni trenerji dobitnikov odličij na OI in drugih omenjenih tekmovanjih.

Trenerju športnika, nosilca olimpijske medalje v posamični ali ekipni konkurenci, se izplača nagrada v celotni višini vrednosti nagrade, ki pripada športniku.

Ekipi trenerjev, ki jo določi nacionalna panožna zveza, se glede na doseženo mesto izplača nagrada v enaki višini kot trenerju športnika v individualnih športnih panogah.

Tistim, ki jim je do uveljavitve dopolnjenega pravilnika že določena oziroma izplačana nagrada za osvojeno olimpijsko medaljo v letu 2021, so upravičeni do izplačila razlike v višini od že izplačane nagrade do višine, ki je na novo določena, je objavljeno v uradnem listu.