Karsten Warholm ni mogel verjeti svojim očem, ko je pogledal na semafor takoj po prihodu v cilj. Foto: AP
Karsten Warholm ni mogel verjeti svojim očem, ko je pogledal na semafor takoj po prihodu v cilj. Foto: AP
Ko je legendarni Edwin Moses s 47,02 leta 1983 v Nemčiji postavil rekord, si nihče ni mislil, da bo mogoče teči pod 46 sekundami. Foto: AP
Ko je legendarni Edwin Moses s 47,02 leta 1983 v Nemčiji postavil rekord, si nihče ni mislil, da bo mogoče teči pod 46 sekundami. Foto: AP

Prejšnji rekord je postavil v Oslu 1. julija letos (46,70). Pred petimi tedni je za osem stotink sekunde izboljšal dosežek Američana Kevina Younga z iger v Barceloni leta 1992. V ciljni ravnini ga je Rai Benjamin skoraj ujel. Norvežan je na zadnji oviri še pospešil in za 23 stotink ugnal Američana. Ko je prečkal ciljno črto, se je prijel za glavo, saj ni pričakoval časa pod 46 sekundami.

V zgodovini je le pet tekačev teklo pod 47 sekundami, od teh trije v tokratnem finalu v Tokiu.

"To je noro, ne morem verjeti, kako hitro sem tekel. Pogosto sem se spraševal, kaj je popoln tek. Rekel sem si, da ne obstaja, ampak tokrat sem se mu res približal. To je daleč največji trenutek mojega življenja. Določa vse. Ure, ki sem jih vložil v priprave, vse, za kar je delal in si prizadeval moj trener. Zgodovinski trenutek, o katerem sem sanjal kot norec. Ves čas sem razmišljal, kako dodati zadnjo medaljo v svojo zbirko. Imam zlato s svetovnega prvenstva in z evropskega, imam svetovni rekord. Zdaj je moja zbirka popolna," je od sreče sijal izjemni norveški atlet.

400 m ovire (M):
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Karsten WarholmNorveška45,94
2Rai BenjaminZdružene države Amerike46,17
3Alison Dos SantosBrazilija46,72
Fantastični rekord Warholma
Warholm: Danes bi umrl za zlato kolajno, po zadnji oviri nisem čutil nog

Mihambo v zadnji seriji do zlata v skoku v daljino

Nemka Malaika Mihambo je osvojila zlato medaljo v skoku v daljino. Svetovna prvakinja je skočila natančno sedem metrov v zadnji seriji. Druga je bila Američanka Brittney Reese s 6,97 m, toliko pa je skočila tudi Nigerijka Ese Brume, ki pa je imela slabši drugi skok kot predstavnica ZDA. Bronasta na igrah v Riu de Janeiru Ivana Španović, nekdanja evropska prvakinja in trikratna dvoranska evropska prvakinja, je bila s 6,91 m iz druge serije četrta.

Malaika Mihambo je v zadnji seriji prvič v tej sezoni preskočila magično mejo – sedem metrov.
Malaika Mihambo je v zadnji seriji prvič v tej sezoni preskočila magično mejo – sedem metrov. "To je bilo najbrž najbolj napeto tekmovanje v zgodovini ženskega skoka v daljino," je povedala Nemka. Foto: AP

Nigerijka Brume je s 6,97 m vodila od prve serije naprej, v tretji jo je prehitela Američanka Reese (6,97 m), ki so ji pri predzadnjem skoku namerili 6,95 m, pri zadnjem skoku pa 6,84 m. Tik pred tem je Nigerijka kljub 6,90 m ostala na tretjem mestu, ker je v šesti seriji dosegla svoj drugi izid.

Malaika Mihambo je tako združila olimpijski, evropski in svetovni naslov na prostem. Svetovna prvakinja je postala oktobra 2019 v Dohi, leto prej pa je v Berlinu postala tudi prvakinja stare celine. Na letošnjem dvoranskem EP-ju na Poljskem je bila srebrna.

Reese je štirim naslovom svetovne prvakinje na prostem in trikratne v dvorani dodala drugo olimpijsko srebro po igrah v Riu de Janeiru, zlata pa je bila na OI v Londonu 2012.

Daljina (Ž):
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Malaika MihamboNemčija7,00
2Britney ReeseZdružene države Amerike6,97
3Ese BrumeNigerija6,97
Elaine Thompson-Herah po prihodu v cilj. Foto: AP
Elaine Thompson-Herah po prihodu v cilj. Foto: AP

Thompson-Herah tekla drugi najboljši izid v zgodovini

Zvečer po tokijskem oziroma zgodaj popoldne po srednjeevropskem času so bile na sporedu še štiri končne odločitve. Elaine Thompson-Herah je bila najboljša v teku na 200 metrov. Že v polfinalu je dosegla izjemen čas 21,66, v finalu pa je tekla še hitreje in popravila državni rekord – 21,53. To je drugi najboljši izid v zgodovini, hitrejša je bila le Florence Griffith Joyner z 21,34 na OI leta 1988 v Seulu. Jamajčanka se je vpisala v zgodovino, saj je postala prva atletinja z dvojno zmago (100 in 200 m) na dvojih zaporednih igrah.

Druga je bila po silovitem finišu v zadnjih 30 metrih 18-letna Namibijka Christine Mboma (21,81), tretja pa Američanka Gabrielle Thomas (21,87). Brez medalje je ostala jamajška veteranka Shelly-Ann Fraser-Pryce, ki je z 21,94 zasedla četrto mesto. Na 100 m ji je v soboto pripadlo srebro.

200 m (Ž):
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Elaine Thompson-HerahJamajka21,53
2Christine MbomaNamibija21,81
3Gabrielle ThomasZdružene države Amerike21,87
Finale ženskega teka na 200 metrov

Zmaga najstnice na 800 metrov

Na 800 metrov je zlato z ameriškim rekordom osvojila 19-letna Athing Mu (1:55,21), srebro z britanskim rekordom Keely Hodgkinson (1:55,88), bron pa še ena predstavnica ZDA Raevyn Rogers (1:56,81). Mu je prva Američanka po več kot 50 letih z olimpijsko zmago na tej razdalji. Madeline Manning je slavila leta 1968 v Ciudadu de Mexicu.

800 m (Ž):
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Athing MuZdružene države Amerike1:55,21
2Keely HodgkinsonVelika Britanija1:55,88
3Raevyn RogersZdružene države Amerike1:56,81

Duplantis zelo blizu svetovnega rekorda

V skoku s palico je zmagal svetovni rekorder, Šved Armand Duplantis, ki je brez napake skakal do višine 6,02 metra. Trikrat je poskušal tudi izboljšati svetovni rekord na 6,19 m, a mu ni uspelo. V prvem poskusu je bil zelo blizu, prišel je visoko prek letvice, vendar se je je med padanjem navzdol dotaknil s stegnom in prsmi, tako da je padla.

Srebrni Američan Christoper Nilsen je v prvem poskusu zmogel 5,97 m, s čimer je postavil osebni rekord. Na 6,02 ni bil uspešen. Bron je z izidom 5,87 pripadel Brazilcu Thiagu Brazu, branilcu naslova iz Ria de Janeira. Tam je z olimpijskim rekordom preskočil 6,03 m.

Palica (M):
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Armand DuplantisŠvedska6,02
2Christopher NilsenZdružene države Amerike5,97
3Thiago BrazBrazilija5,87

Skok Duplantisa na 6,19 m: zelo malo zmanjkalo za svetovni rekord
Živčni Duplantis najbolj vesel, ko je po finalu spet zadihal

Prevlada Włodarczyk se nadaljuje

V metu kladiva je že tretjič zapored olimpijska zmagovalka kot prva atletinja sploh postala Poljakinja Anita Włodarczyk, ki je v četrti seriji dosegla svoj najboljši letošnji izid 78,48. Włodarczyk je tudi štirikratna svetovna in štirikratna evropska prvakinja.

Druga je bila Kitajka Ženg Vang (77,03), bron pa si je "primetala" še ena tekmovalka iz Poljske Malwina Kopron s 75,49.

Kladivo (Ž):
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Anita WłodarczykPoljska78,48
2Ženg VangKitajska77,03
3Malwina KopronPoljska75,49
Atletika, posnetek torkovega popoldanskega dogajanja

Anita Horvat brez polfinala na 400 metrov

Anita Horvat je nastopila v kvalifikacijah teka na 400 metrov v prvi skupini. Tekla je na progi 3 in zasedla šesto mesto (52,34), kar ni bilo dovolj za preboj v polfinale. Za tretje mesto v skupini bi morala Horvat teči blizu državnega rekorda (51,36), za uvrstitev po času pa 51,91 sekunde. Skupno je končala na 28. mestu.

Anita Horvat je bila izmučena na cilju, saj je bilo v Tokiu znova zelo vroče. Foto: AP
Anita Horvat je bila izmučena na cilju, saj je bilo v Tokiu znova zelo vroče. Foto: AP

Favoritinja Shaunae Miller-Uibo je bila zanesljivo najboljša (50,50). Atletinja z Bahamov brani zlato medaljo iz Ria de Janeira. V polfinale napredujejo tri najhitrejše iz vsake skupine in še šest najboljših po času. Najhitrejša v kvalifikacijah je bila Marileidy Paulino iz Dominikanske republike (50,06).

"Skušala sem dati vse od sebe. Pričakovala sem, da bo Miller-Uibo hitro ušla mimo mene, z drugimi pa sem skušala ostati v stiku. Ni mi povsem uspelo, zato je bilo v končnici zelo težko, ko so ušle in sem jih lovila. Tudi doseženi čas ni nič posebnega, saj sem računala vsaj na najboljši izid sezone," je povedala Horvat. O olimpijski izkušnji je dodala: "Vesela sem, da sem dobila priložnost nastopiti na olimpijskih igrah."

Nastop Anite Horvat
Warholmova predstava življenja, Anita Horvat razočarana
Warholm nepozabno olimpijsko zgodbo začinil s svetovnim rekordom
Atletski vrhunci 11. olimpijskega dne