Yulimar Rojas je čustveno proslavila prvo mesto in svetovni rekord v troskoku. Foto: Reuters
Yulimar Rojas je čustveno proslavila prvo mesto in svetovni rekord v troskoku. Foto: Reuters

Prvi skok v Tokiu ji je prinesel prednost pred tekmicami, zadnji vpis med nesmrtne, ko je Venezuelka s 15,67 m postavila svetovni rekord in potrdila zmago. 25-letnica je s tem za 17 centimetrov izboljšala svetovni rekord Inese Kravec iz Göteborga leta 1995 in postala prva Venezuelka, ki je svoji državi priborila zlato medaljo.

Svetovni rekord Yulimar Rojas v troskoku

Atletinja leta 2020 ima za sabo neverjetni niz dosežkov. Februarja 2020 je s 15,43 metra podrla 16 let star svetovni dvoranski rekord v troskoku. Je nosilka srebrne medalje iz Ria de Janeira leta 2016, dvakratna svetovna prvakinja (London 2017 in Doha 2019) in dvakratna svetovna dvoranska prvakinja (2016 Portland in 2018 Birmingham) v troskoku. In zdi se, da ji prav nobena tekmica ne more prekrižati načrtov. Ob izjemnih športnih dosežkih je postala obraz države, ki se je iz cvetoče južnoameriške države v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja v zadnjih šestih letih spremenila v obubožano državo.

TekmovanjeMestoLetoUvrstitev
Olimpijske igreTokio20211. mesto

Rio de Janeiro20162. mesto
Svetovno prvenstvoLondon20171. mesto

Doha20191. mesto
Svetovno dvoransko prvenstvoPortland20161. mesto

Birmingham20181. mesto
Panameriške igreLima20191. mesto

Zgodba deklice iz brezna revščine
V zadnjih letih je iz Venezuele pobegnilo pet milijonov ljudi in s tem tudi dobršen del volilnega telesa, kar je primerljivo le še z od vojne razdejano Sirijo. Venezuelcem primanjkuje hrane, goriva in zdravil, kar je še posebej izrazito med pandemijo koronavirusne bolezni 19.

Yulimar Rojas je pomanjkanje občutila na lastni koži že kot deklica. Odraščala je v vzhodni zvezni državi Anzoátegui v Venezueli. Živela je v skromni opečnati hiši s pločevinasto ​​streho. Njen vsakdan pa so krojili pripetljaji v revni soseski.

"Prihajam iz skromne družine. Pripadam veliki družini, v kateri je šestih bratov in sester, oče in mama, ki živijo na majhni kmetiji in so vsak dan soočeni z velikimi negotovostmi," je pojasnila Rojas. Težko otroštvo je po njenem mnenju razlog, ki jo je pripeljal do trenutnega uspeha. "Pomagalo mi je, da sem postala boljša različica sebe. Težave so mi pomagale, da sem začela verjeti vase in v svoje sposobnosti," je bila iskrena 25-letnica.

Venezuelka je spisala novo olimpijsko pravljico. Foto: Reuters
Venezuelka je spisala novo olimpijsko pravljico. Foto: Reuters

Za bleščečim nasmehom, značilnimi kratkimi lasmi in višino 1,92 metra izstopa kjer koli se pojavi. "Sem pogumna, radostna in predana oseba. Vedno dajem vse od sebe," se je opisala v pogovoru za uradno spletno stran olimpijskih iger Yulimar Rojas. Njen najljubši akcijski junak je Batman, čeprav priznava, da lahko povleče precej vzporednic tudi s Čudežno žensko. "V tem smislu sem nekoliko podobna otroku. Obožujem superjunake in upam, da bom v svoji državi in ​​v svetu veljala za superjunakinjo." Ob tem pa poudarja svojo življenjsko filozofijo: "Vse lahko dosežeš. Nič ni neosvojljivega, če se predaš cilju."

Borka za pravice LGTBIQ-skupnosti
Velja za glasno borko LGTBIQ-pravic iz močno katoliške države, kjer so istospolne poroke nezakonite. "Izmed vsega sem v prvi vrsti borka," pravi zase. Svojo pripadnost skupnosti redno izkazuje z mavričnimi čustvenimi simboli na svojem profilu na Instagramu.

"Moja usmerjenost je bila zame in za mojo kariero vedno pomembna. Odkar sem se začela ukvarjati s športom, sem se vedno poskušala boriti za ideologije in pravice žensk in LGTBIQ-skupnosti," je v intervjuju za El Pais povedala Rojas, ki živi v Španiji. Sama pravi, da so njeni dosežki v glavah številnih sodržavljanov povzročili preskok pri spoštovanju ljubezni in življenja ter vrednotenja človekovih pravic.

V skupnosti LGBTQ+ velja za ikono, ki je s svojimi dosežki postala zgled za uspehe žensk in dokaz, kaj se lahko doseže z disciplino, nadarjenostjo in vztrajnostjo.