Glede na letošnje rezultate ima Slovenija s Kristjanom Čehom v atletskem ognju vroče železo. Foto: www.alesfevzer.com
Glede na letošnje rezultate ima Slovenija s Kristjanom Čehom v atletskem ognju vroče železo. Foto: www.alesfevzer.com

V petek se v Tokiu začenjajo boji v atletiki, glavni slovenski adut v kraljici športov pa je ptujski metalec diska, ki spada v krog favoritov za medaljo. Slovenska atletika ima štiri olimpijske kolajne. Brigita Bukovec je bila v Atlanti 1996 srebrna na 100 m z ovirami, leta 2004 si je v Atenah bron na 800 m pritekla Jolanda Čeplak, Primož Kozmus pa je dvakrat kladivo vrgel do medalje. V Pekingu 2008 je bil celo zlat, štiri leta pozneje v Londonu pa srebrn.

Prestavitev iger mu je šla na roko

Prvo ime zdajšnje atletske generacije je Čeh, ki je v zadnjem letu napravil izjemen napredek in spada že v svetovni vrh svoje discipline. "Zame je bolje, da so se te olimpijske igre prestavile, saj imam za sabo leto več treninga in izkušenj. Občutek ob prihodu sèm je dober. Mislim, da sem dobro pripravljen. Dobro sem treniral in tudi forma je prava," je pred olimpijskim debijem miren 22-letni orjak.

Osebni rekord Kristjana Čeha je boljši olimpijskega rekorda Litovca Virgilijusa Alekne (69,89 m v Atenah 2004). Foto: www.alesfevzer.com
Osebni rekord Kristjana Čeha je boljši olimpijskega rekorda Litovca Virgilijusa Alekne (69,89 m v Atenah 2004). Foto: www.alesfevzer.com

Že prvi dan atletskih tekmovanj v Tokiu ga čakajo kvalifikacije, v soboto ob 13.15 pa se bodo najboljši metalci diska pomerili za kolajne. "Pritiska ali bremena ne čutim. Ne razmišljam veliko o tem. Ne obremenjujem se z mislijo na kolajno. Želim s tekmo opraviti, kot sem do zdaj. Fokus je na tehniki in skušam imeti mirno glavo," je dodal Čeh, ki je bil lani izbran za najobetavnejšo mlado športno osebnost leta.

Prvi favorit svetovni prvak Stahl

Avtomatična norma za finale je 66 metrov, dolžina, ki jo je Čeh letos zlahka premagoval. Letošnja sezona je zanj zelo uspešna. Na evropskem prvenstvu do 23 let v Talinu je ubranil naslov. Tedaj je vrgel 67,48 m. Nastopil je tudi na diamantni ligi v Stockholmu in Oslu. Na obeh mitingih je bil drugi. Premagal ga je le svetovni prvak Šved Daniel Stahl, ki je tudi prvi favorit za tokijsko zlato. Čeh je obakrat vrgel več kot 66 m, mu je pa letos uspelo prvič preseči 70. Dvakrat je zmogel čez magično mejo, tako da je zdaj njegov osebni rekord 70,35 m, kar je tudi drugi izid sezone na svetu.

Zdaj je pred njim največji izziv v karieri. "Olimpijske igre so nekaj novega. Dobro se počutim, se pa vidi, da je nekaj posebnega. Je največje tekmovanje, kakršnega še nisem vajen," je dodal slovenski atletski up za medaljo, ki bi po Tokiu rad sodeloval še na treh olimpijskih igrah. Do zdaj so slovenski športniki v japonski prestolnici osvojili že štiri, kar je dodatna motivacija tudi za Čeha: "Je posebno vzdušje po vseh teh uspehih. Zdi se, kot da je lahko osvajati medalje. Praktično vsak dan je Slovenija dobila eno in res je na dobri poti."

Pogovor s Kristjanom Čehom