Benjamin Savšek s trenerjem Jožetom Vidmarjem, s katerim se bosta že v torek odpravila v domovino. Končana je prevlada Slovaške in Francije v disciplini C-1, ti dve državi sta osvajali zlato od leta 1996 do 2016. Foto: Reuters
Benjamin Savšek s trenerjem Jožetom Vidmarjem, s katerim se bosta že v torek odpravila v domovino. Končana je prevlada Slovaške in Francije v disciplini C-1, ti dve državi sta osvajali zlato od leta 1996 do 2016. Foto: Reuters

Francoz si je na največjem tekmovanju na svetu konkurenco zadnjič pokoril v Londonu 2012, ko je Savšek prvič nastopil na olimpijskih igrah. Z drugim časom tako kvalifikacij kot polfinala je v finalu meril visoko, toda dotaknil se je že tretjih vrat, nadaljeval z napakami in tekmovanje končal na osmem mestu. Štiri leta pozneje v Riu de Janeiru je v finalu zbral štiri kazenske sekunde in zasedel šesto mesto. Že brez drugega dotika bi osvojil bron.

Če je v Angliji še napadal iz ozadja, je bil v Braziliji med favoriti. Leta 2012 v Augsburgu se je namreč veselil prve medalje na evropskih prvenstvih, leto pozneje v Pragi pa še na svetovnih prvenstvih. Leta 2015 je prvič postal evropski prvak, leto po razočaranju v Riu pa še svetovni prvak v Pauju, ko je slavil kljub dotiku vrat in dvosekundnemu pribitku.

Družina Savšek se je s prijatelji takole veselila zlate kolajne v Tacnu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Družina Savšek se je s prijatelji takole veselila zlate kolajne v Tacnu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

S trdim delom dozorel v velikega šampiona

Ker mu je pred petimi leti spodletelo, so nekateri že začeli obupavati, trditi, da nima zmagovalnega značaja in da olimpijske kolajne ne bo osvojil, saj v odločilnih trenutkih odpove. Zmage na drugih tekmovanjih skeptikov niso prepričale, vase je začel dvomiti tudi sam. Pa ne zaradi tega, ker ne bi verjel v svoje sposobnosti, ampak bolj zaradi bojazni, da mu na največjem športnem tekmovanju vedno zmanjka nekaj sreče, ki je v športu še kako pomembna.

26. julija 2021 pa je dosegel krono kariere. "To je bila verjetno najboljša predstava Benjamina Savška na vseh tekmovanjih do zdaj!" je vzhičeno dejal komentator Marjan Fortin po zlati vožnji 34-letnega Ljubljančana v kajakaškem centru Kasai v Tokiu, kjer so slovenski tekmovalci trenirali več kot dva tedna in se privajali na vročino.

Benjamin Savšek kot vihar do olimpijskega zlata!

V vodi, ki je imela več kot 30 stopinj Celzija, se je sijajnega uspeha veselil z dolgoletnim trenerjem Jožetom Vidmarjem, 14. na olimpijskih igrah v Barceloni 1992. Šele pri 21 letih je prišel v reprezentanco, potem ko se je ustalil in umiril (ima dva otroka), pa je s trdim delom dozorel v velikega šampiona. Z mirnim značajem je dokončno ukrotil divjo vodo.

"Kolajne nisem želel napovedovati. Nisem hotel dodatnega pritiska, svoje pripravljenosti nisem hotel obešati na veliki zvon. Vemo, kako se vse lahko zalomi. Zato sem bil nervozen, vsekakor priznam. Najbrž sem moral korak za korakom premagovati različno visoke stopničke, najprej zmagati na evropskem prvenstvu, nato na svetovnem prvenstvu, zdaj pa še na olimpijskih igrah. Lahko rečem, da sem si na igrah vedno želel take vožnje, uspela mi je zdaj. Še v pravem trenutku," je povedal Savšek, ki namerava nastopiti tudi čez tri leta v Parizu.

Predlani je imel težave s poškodbo kolena, zato se ni mogel vrhunsko pripraviti na svetovno prvenstvo v Seu d'Urgellu, na katerem je bil drugi, čas epidemije pa je dobro izkoristil. V letošnji sezoni je bil konstanten, ponesrečila se mu je le ena vožnja, in sicer finalna na evropskem prvenstvu v Ivrei, kjer je ostal brez kolajne. Zdaj bo cilj še zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki mu še manjka.

Vedno je nasmejan, ves čas se šali. Na olimpijske igre se je veliko pripravljal v Tacnu in se med treningom zafrkaval. Zelo prijazen človek je, vedno pripravljen pomagati.

Anže Berčič o Benjaminu Savšku

Berčič: Zdaj bo lažje tudi preostalim

"Že začel je zelo agresivno, ves čas je vozil umirjeno in napadalno, a ni preveč tvegal. Lepo je nadzoroval, lepo mu je tekel čoln. Letos je bil tako dobro pripravljen, da je na OI le ponovil to, kar je kazal že vso sezono. Več kot zasluženo je dobil zlato medaljo. Ker je štartal sredi tekme in ne čisto na koncu, je bil gotovo nekoliko razbremenjen pritiska," je za TV Slovenija njegov nastop opisal klubski in reprezentančni kolega Anže Berčič.

Preostala favorita sta bila Sideris Tasiadis in Matej Benuš, oba že z medaljo na OI, srebrno v Londonu oziroma Riu. Nemec se je moral zadovoljiti z bronasto kolajno, Slovak je ostal brez nje na šestem mestu. "Prihaja menjava generacij, drugi tekmovalci so malo mlajši in nimajo toliko izkušenj s takšnih tekem," je pojasnil Berčič.

Skupno je to tretja medalja za slovenske slalomiste na OI. Bomo v naslednjih dneh po uspehih Andraža Vehovarja (1996), Petra Kauzerja (2016) in Savška priča še kakšnemu? "Gotovo bo zaradi Benijeve kolajne lažje tudi preostalim tekmovalcem v prihodnjih dneh. Pomagalo jim bo," je prepričan Berčič.

Nismo hoteli v javnost z velikimi napovedmi. Jasno je bilo, da je v vrhunski formi, vsaj taki, kot jo je kazal pri uspehih na svetovnih in evropskih prvenstvih. Pritiska si nismo želeli, zato smo v miru delali in malo govorili. Izkazalo se je, da smo ravnali prav. Pri tem, da je zdaj na taki ravni, je svojo vlogo odigralo tudi rivalstvo z Luko Božičem, s katerim sta se do zadnje tekme borila za nastop na teh igrah. Ta negotovost, ko se do zadnjega ni vedelo, kdo bo šel na igre, ni bila slaba.

Savškov trener Jože Vidmar

Savšek: To so bile mnogo let moje sanje, vesel sem, da jih danes živim.

Portret Benjamina Savška

Rojen: 24. marca 1987

Prebivališče: Ljubljana

Klub: KKK Tacen

Poklic: elektrotehnik telekomunikacij, zaposlen v športni enoti policije

Najljubša hrana: testenine

Najljubša zvrst glasbe: popglasba

Največji uspehi

OI:
1. C-1 slalom, Tokio (2020)
6. C-1 slalom, Rio de Janeiro (2016)
8. C-1 slalom, London (2012)

SP:
1. C-1 slalom, Pau (2017)
2. C-1 slalom, Seu d'Urgell (2019)
2. 3xC-1 slalom, Rio de Janiero (2018)
2. C-1 slalom, London (2015)
2. C-1 slalom, Deep Creek (2014)
3. C-1 slalom, Praga (2013)
3. 3xC-1 slalom, London (2015)

EP:
1. C-1 slalom, Praga (2020)
1. 3xC-1 slalom, Praga (2020)
1. 3xC-1 slalom, Pau (2019)
1. C-1 slalom, Pau (2019)
1. C-1 slalom, Markkleeberg (2015)
1. 3xC-1 slalom, Dunaj (2014)
2. 3xC-1 slalom, Tacen (2017)
3. 3xC-1 slalom, Ivrea (2021)
3. 3xC-1 slalom, Krakov (2013)
3. C-1 slalom, Augsburg (2012)

Svetovni pokal:
1. C-1 slalom, Seu d'Urgell (2017)
1. C-1 slalom, Tacen (2016)
1. C-1 slalom, Tacen (2014)
1. C-1 slalom, Praga (2012)

Vse o zlati kolajni Benjamina Savška in pogovor z Luko Božičem
Trener Savška Jože Vidmar: Učila sva se drug od drugega
Savškovo zlato bučno proslavili tudi v Tacnu
Zlata vožnja Benjamina Savška
Zdravljica v čast olimpijskega prvaka Benjamina Savška
Portret Benjamina Savška