Primož Roglič je v vožnji na čas osvojil sedmo olimpijsko zlato na poletnih igrah za Slovenijo. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Primož Roglič je v vožnji na čas osvojil sedmo olimpijsko zlato na poletnih igrah za Slovenijo. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Izjava Rogliča in Hauptmana po pristanku na Brniku

Z zlato medaljo okoli vratu je Primož Roglič malo pred dvanajsto prišel iz poslopja letališča Jožeta Pučnika, kjer ga je pričakalo okoli 500 navijačev in prijateljev, ki so mu pripravili prisrčen sprejem. Kakšnega drugega sprejema predvidoma ne bo, saj se novopečeni olimpijski prvak v kronometru že pripravlja na naslednjo dirko, La Vuelto 21.

Potrditev dobrega, trdega dela

"Težko je opisati, kaj vse ti gre po glavi. Zagotovo zadoščenje, zadovoljstvo. Nagrada za ves trud, ki smo ga vložili letos in vsa leta poprej. Potrditev dobrega, trdega dela. Tako zame kot za vse okoli mene," je na novinarski konferenci po pristanku povedal olimpijski prvak v kronometru.

Primož Roglič se vrača domov le za kratek čas, saj je že osredotočen na naslednji cilj – Dirko po Španiji, ki se bo začela v soboto, 14. avgusta, v Burgosu s kratkim kronometrom. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Primož Roglič se vrača domov le za kratek čas, saj je že osredotočen na naslednji cilj – Dirko po Španiji, ki se bo začela v soboto, 14. avgusta, v Burgosu s kratkim kronometrom. Foto: BoBo/Žiga Živulović

"Me veseli, da skrbim tudi za srčno mišico ostale populacije, ne samo za svojo. Ne zavedam se, se tudi ne morem. Vsi dogodki vrhunskih športnikov se v tem obdobju odvijajo tako hitro, da preprosto ni časa, da bi vse lahko podoživel in se ozrl nazaj. A verjamem, da bo tudi za te stvari še čas," je zasavski orel potrdil, da se še ne zaveda popolnoma, da je uresničil svojo veliko športno željo – osvojitev olimpijskega zlata, o čemer je sanjal še v svoji prvi športni karieri, karieri smučarskega skakalca.

Uresničitev sanj še iz skakalnih let

"Naša tekmovalna sezona poteka nekoliko drugače, a če pogledamo druge športe, so olimpijske igre zanje nekaj največ. Tudi zato, ker so le na štiri leta. OK, zdaj bodo naslednje že čez tri leta. Zagotovo tudi zame sanje, da bi dobil olimpijsko medaljo. Uresničene sanje," je nadaljeval sedmi Slovenec z zlatom s poletnih olimpijskih iger.

"Konec koncev je lepo priti domov, saj smo vsi tekmovali za Slovenijo. Na koncu koncev je to zmaga vseh. Zdaj se bom malo poveselil, nato po par dneh pa grem že naprej," je še za konec dodal Roglič.

Velika odgovornost na selektorju Hauptmanu

Andrej Haupman je z zlato kolesarsko generacijo presegel svoja mejnika iz svetovnega prvenstva 2001 in olimpijskih iger 2004. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Andrej Haupman je z zlato kolesarsko generacijo presegel svoja mejnika iz svetovnega prvenstva 2001 in olimpijskih iger 2004. Foto: BoBo/Žiga Živulović

"Mogoče se v avtomobilu še bolj zavedaš, da je lahko vsaka napaka usodna. Midva s Primožem sva bila nenehno na zvezi. Hkrati je tudi velika odgovornost, če bi se mi zgodila kakšna napaka, ki si je nikoli ne bi mogel odpustiti," je selektor Andrej Hauptman priznal, kako veliko odgovornost je nosil v spremljevalnem vozilu, od koder je usmerjal Rogliča po dirkališču Fudži.

"Ko imaš tako vrhunske tekmovalce, motivirane in ponosne Slovence, po eni strani ni težko, ker veš, da bo izid slejkoprej prišel. A po drugi strani je to velika odgovornost, saj ko si ena izmed kolesarskih velesil, je vse drugo razen medalje neuspeh oz. ni pravi izid. Presrečen sem, da se je vse izšlo tako, kot se je moralo," je selektor Hauptman prezadovoljen, da je poskrbel za najuspešnejše kolesarsko tekmovanje v zgodovini reprezentance Slovenije.

Najuspešnejše tekmovanje v zgodovini

Dolga leta je Hauptman z bronom s cestne dirke s SP-ja v Lizboni 2001 imel najboljši slovenski reprezentančni izid na velikih tekmovanjih, ob tem je bil Hempi še peti na olimpijskih igrah v Atenah 2004. Nato je prišel Primož Roglič, na SP-ju 2017 v Bergnu je v kronometru osvojil srebro, sledil je izbruh Tadeja Pogačarja, ki je na cestni dirki pod Fudžijem osvojil bron, le-ta pa je dal krila tudi Rogliču.

Četrta slovenska medalja v Tokiu

Sorodna novica Primož Roglič vstal iz pepela in vzel zlato

31-letni Kisovčan je v sredo na olimpijski vožnji na čas pokoril vso konkurenco in v okolici kultne japonske gore Fudži poskrbel za 27. slovensko kolajno na poletnih olimpijskih igrah od osamosvojitve in četrto na letošnjih igrah v deželi vzhajajočega sonca.

Pred Primožem Rogličem je zlato medaljo dobil tudi kanuist Benjamin Savšek, srebrno judoistka Tina Trstenjak, Rogličev kolega Tadej Pogačar, v zadnjih dveh letih kralj najbolj prestižne kolesarske preizkušnje na svetu po Franciji, pa je na izjemno zahtevni sobotni cestni dirki dobil medaljo bronastega leska.

Kot v transu osvojil uro resnice

Roglič na Brniku: To je zmaga vseh nas!

Roglič je po odstopu na Dirki po Franciji zaradi grdega padca na 3. etapi v Tokiu na olimpijski uri resnice pokazal pravo mojstrovino. Dvakratni zmagovalec dirke po Španiji v letih 2019 in 2020 na uvodni cestni preizkušnji na igrah ni bil kos najboljšim kolesarjem na svetu in je bil 28. V vožnji na čas pa je zasenčil vse tekmece in drugouvrščenega Nizozemca Toma Dumoulina ter tretjeuvrščenega Avstralca Rohana Dennisa ugnal za več kot minuto.

Roglič poskrbel za srčno mišico vse populacije
Roglič sporoča: Nikoli ne obupati, se vedno boriti in gledati v prihodnost
Pogovor z Andrejem Hauptmanom

Kratek oddih in trening za La Vuelto 21

Zasavski orel se je vrnil v domovino samo na kratko, saj ga čez dva tedna že čaka nov izziv – branjenje naslova na Dirki po Španiji (14. avgust–5. september), na kateri skupaj z ekipo Jumbo Visma načrtuje osvojitev tretje zaporedne rdeče majice.

Zaključek Rogličevega kronometra
Zdravljica v čast zlatemu Primožu Rogliču