Izjemno osredotočen je v velikem slogu drvel proti cilju in največjemu uspehu v karieri. Foto: AP
Izjemno osredotočen je v velikem slogu drvel proti cilju in največjemu uspehu v karieri. Foto: AP

"Medalja je kar težka in zelo lepa. Tako sem vesel in ponosen. Trdo delo je poplačano," je bil presrečen 31-letni Zasavec, ki je, kot že tolikokrat, postavil nov mejnik slovenskega kolesarstva, in dodal: “Mislim, da takoj nisem dojel, kaj mi je uspelo. Ničesar nisem mogel izgubiti in sem od starta šel na 'polno'. Na nič se nisem oziral. Moj cilj je bil le, da dam vse od sebe. Ko sem prišel v cilj, so mi povedali, kako hiter sem bil.“

Nastop do zadnjega negotov

Pred igrami 32. olimpijade Slovenija še ni posegla po kolesarskih odličjih, nikoli pa seveda tudi na največji športni dogodek na svetu ni prišla s tako močno zasedbo. Pogačar, ki je tik pred igrami drugič dobil Dirko po Franciji, je prvi kolesar svetovne lestvice, Roglič, ki je nesrečno Tour končal po hudem padcu, pa tretji. Zaradi omenjenega padca, ki je odnesel sanje o boju za rumeno majico, je bil celo vprašljiv Primožev nastop v Tokiu.

Primož Roglič pričaral pravljičen dan v Tokiu in Zagorju

"Nisem bil prepričan, če bom lahko šel. Pred tednom dni je bil nastop res negotovo, saj nisem mogel voziti kolesa na način, ki bi mi omogočal dober rezultat. V zadnjem trenutku sem nato rekel, da bom poskusil dati vse od sebe, saj, če ne greš, ne moreš narediti nič. Če pa, pa vseeno obstaja priložnost. Zelo sem ponosen in vesel, kako sem se odrezal," je na novinarski konferenci povedal novi olimpijski prvak, ki sta mu družbo na odru za zmagovalce delala Nizozemec Tom Dumoulin in Avstralec Rohan Dennis.

Težave na cestni dirki, zlati preporod na kronometru

Krči so mu oteževali nastop na sobotni dirki, kjer sta poleg njiju nastopila še Jan Polanc in Jan Tratnik. Roglič na dirki v okolici kultne gore Fudži ni bil konkurenčen za kolajno, je pa stisnil zobe in dokončal olimpijsko preizkušnjo. Zagotovo je marsikdo glede na težave dvomil v njegov uspeh na kronometru, kjer je Slovenija lahko nastopila le z enim kolesarjem. Toda v slogu, kakršen pritiče velikemu šampionu, se je imenitno pobral in na uri resnice, najpomembnejši v njegovi karieri, navdušil z dominantno vožnjo, ko je za več kot minuto deklasiral konkurenco in se z nepozabno zgodbo vpisal v olimpijsko zgodovino.

Pogovor s Primožem Rogličem

Že v torek je bilo njegovo razpoloženje popolnoma drugačno, dan pozneje, ko je drugič zapeljal na dirkališče Fuji, kjer je nekoč gostovala tudi VN Japonske v formuli ena, pa je na zahtevni trasi pometel s konkurenco. "Ko sem sprejel odločitev, da grem na olimpijske igre, sem opravil nekaj res dobrih treningov. Kot rečeno, sem imel težave na cestni dirki in bi po uri dirkanja skoraj odstopil zaradi krčev. Nekaj dni sem še imel težave, v sredo pa sem se že normalno počutil. Vesel sem, da sem lahko dirkal brez kakršnih koli bolečin in problemov," je dejal kolesarski as iz Kisovca, katerega športna pota od obetavnega smučarskega skakalca do kolesarja svetovnega vrha bi bila lahko odličen scenarij za film.

Naslednji izziv predstavlja Vuelta

Zdravljica v čast zlatemu Primožu Rogliču

Lani je na Dirki po Franciji kot prvi Slovenec oblekel rumeno majico. To mu je uspelo v nepozabni 9. etapi. Nosil jo je vse do predzadnjega dne najprestižnejše dirke na svetu, nato pa jo je izgubil v boju s Pogačarjem prav v vožnji na čas. "V tej sezoni sem bil bolj osredotočen na kronometer in to je zares lepa nagrada. Želim uživati v tej medalji, ki bo za vedno zapisana in mi bo za vedno ostala," je dodal dobitnik četrte olimpijske medalje za Slovenijo v Tokiu.

Veliko časa za slavje ne bo, saj bo že 14. avgusta na startu Dirke po Španiji, ki jo je že dvakrat osvojil: "Zdaj je na vrsti Vuelta. To je moj naslednji cilj, ki pride že kmalu. Na srečo imamo v kolesarstvu dovolj dirk in veliko izzivov."

Pot Primoža Rogliča iz pekla do raja
Primož Roglič: Poplačan ves trud za trdo delo
Primož Roglič na vrhu Olimpa
Lora Klinc tako živčna, da je šla čistiti kopalnico