Razočaranje po bolečem porazu je veliko, toda v soboto je še ena priložnost za osvojitev medalje. Foto: www.alesfevzer.com
Razočaranje po bolečem porazu je veliko, toda v soboto je še ena priložnost za osvojitev medalje. Foto: www.alesfevzer.com

Ena žoga je slovenske košarkarje ločila od finala najprestižnejšega reprezentančnega turnirja – olimpijskih iger. Francija je po izjemno razburljivi končnici slavila z 90:89, potem ko je ob izteku igralnega časa Nicolas Batum v prodoru z blokado zaustavil Klemna Prepeliča. Francoski kapetan, ki velja za odličnega obrambnega igralca, je prekinil sanjski niz evropskih prvakov, ki so s štirimi zmagami na kvalifikacijskem turnirju izpolnili olimpijske sanje, ob krstu pod petimi krogi pa vpisali še štiri uspehe in se prebili med štiri najboljše reprezentance. Boj za zlato medaljo je bil na dosegu roke, zato je razočaranje še toliko večje, toda v soboto bo proti Avstraliji (13.00) še ena priložnost, da se za kolajno spiše zgodovina slovenske košarke.

"Je zelo težko. Zahtevna tekma in na koncu smo res čutili, da smo si z vsem tem garanjem zadnja dva meseca zaslužili zmago. Je, kar je. Vsa čast vsem fantom, da smo ostali v igri tudi, ko smo izgubljali in se je zdelo, da je že konec. Obrnili smo tekmo, imeli zadnji napad, a žal zgrešili. Bolečina je velika, a jo bo treba čim prej premagati. Imamo še eno možnost. Naredili bomo vse, da to delo, ki smo ga vložili v zadnjih dveh mesecih, nagradimo z medaljo, o kateri sanjamo. Čim prej moramo pozabiti to tekmo," je dejal Murić.

Blažič: Niče ne more imeti slabe vesti

Po zadnji akciji, ki je zdajšnji sicer izjemni francoski generaciji prinesla prvo olimpijsko kolajno (ima dve srebrni iz let 2000 in 1948, op. a.), je bilo razočaranje v slovenskem taboru veliko. Sklonjenih glav in z žalostnimi obrazi so korakali proti garderobi, Prepelič, košarkar, ki je v zaključku srečanja vrnil Slovenijo v igro in prevzel odgovornost v odločilnem napadu, s solzami v očeh …"Pomagali mu bomo po najboljših močeh. Bodrili ga bomo. On nas je pripeljal do položaja, ko smo bili še v igri za zmago. Nima si česa očitati. Pustili smo vse na parketu in nihče ne more imeti slabe vesti," je spodbudne besede soigralcu namenil Jaka Blažič, ki je prispeval 14 točk.

Pogovor z Aleksandrom Sekulićem po porazu proti Franciji

"Klemen je odigral zelo dobro tekmo. Vrnil nas je v igro in celo popeljal v vodstvo. Vsem nam je težko, a ni krivca za tak poraz. Na vseh tekmah smo zmagovali kot bratje, tokrat smo izgubili kot bratje in skušali se bomo pobrati kot bratje. Čeprav smo se borili do konca, se ni izšlo. Premora med tekmami je vse manj, ekipe so ves čas močnejše in iz tekme v tekmo imamo manj energije, kar je za tak turnir normalno. Upam, da bomo imeli še dovolj moči za zadnjo tekmo," je dodal kapetan.

Klemen Prepelič je šel lepo v prodor, toda Nicolas Batum se je izkazal z izjemno obrambno akcijo. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič je šel lepo v prodor, toda Nicolas Batum se je izkazal z izjemno obrambno akcijo. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Batum blokiral slovenske sanje o finalu

Ko so se v drugem delu razigrali francoski strelci, potem ko so v prvem delu izza črte metali 3/8, v drugi polovici srečanja 9/17, slovenski met pa ni in ni stekel (izza črte 10/30), so Les Blues povedli za deset. Podobno kot v skupinskem delu proti Španiji vrsta Aleksandra Sekulića ni popustila. Vrnila se je v igro in v zadnji četrtini celo povedla. Manj kot dve minuti pred koncem sta Prepelič in Blažič zgrešila trojki za vodstvo, potem se je Prepeliču enkrat roka zatresla tudi s črte prostih metov, toda čeprav je Francija v zadnjo minuto vstopila s petimi točkami naskoka, so se Slovenci še enkrat vrnili. Prepelič je izsilil osebno napako v napadu Evana Fournierja, nato zadel izza črte, Luka Dončić pa je z odbito žogo po zgrešenem metu prvega strelca tekme Nanda de Coloja dopolnil zgodovinski trojni dvojček. Prepelič je v zadnjem napadu lepo prodrl pod obroč, toda zaustavil ga je Batum.

"V športu je veliko lepih, a tudi veliko težkih trenutkov"

Ko se je Slovenija po dvomestnem zaostanku začela vračati v igro, je bil na parketu tudi Gregor Hrovat, ki si kruh služi prav v Franciji, v Tokiu pa sicer ni veliko igral: "Vedeli smo, da bo tekma izenačena in bodo odločale malenkosti. Francija je ena najboljših ekip na svetu. Odločal je en met. Žal se ni izšlo, zdaj pa moramo stopiti skupaj, pokazati pravi značaj in narediti vse, da dobimo to tekmo za tretje mesto. Moramo pokazati, da ima ta ekipa veliko volje, želje in prave energije. Zavedamo se, da je Avstralija zelo kakovostna ekipa. Igra vrhunsko in tudi na zadnjem svetovnem prvenstvu je naredila dober rezultat. Proti ZDA je bila enakovredna ves prvi polčas."

Batum preprečil koš za uvrstitev v veliki finale

"Najbolj boli, da smo naredili toliko napak, pa smo bili vseeno blizu zmage. Če bi odigrali odlično tekmo in bi izgubili, ne bi tako bolelo. Žal smo odigrali ravno v polfinalu eno najslabših tekem, vseeno pa smo bili korak od zmage. Zmanjkalo je nekaj sreče, a upam, da bo čez dva dni na naši strani. Zagotovo ne bomo veliko spali, saj bomo imeli vsi v mislih, kako blizu je bil ta uspeh. V športu je veliko lepih trenutkov, veliko pa je tudi težkih. Ne bi bilo zanimivo, če bi bili le lepi. Treba se bo nekaj naučiti iz te tekme in prenesti naprej. Zagotovo je bila dobra šola, obljubljam pa, da bomo zadnjo tekmo izjemno motivirani in pripravljeni, da bomo naredili vse za to medaljo," je še povedal Murić. Blažič pa dodal: "Res smo se borili do konca. Imeli smo tudi met za zmago. Boli, a bo treba hitro pozabiti. Težko je kar koli povedati. Zavedamo se, da imamo še eno zgodovinsko priložnost. Zagotovo bomo še premlevali ta poraz, toda že jutri ga je treba pozabiti in se pripraviti na Avstralijo. Nismo rekli še zadnje besede. Medalja je še vedno na dosegu roke."

Košarkarji za las ob finale