Kevin Durant se s tretjih iger zapored vrača z zlato olimpijsko medaljo. Foto: AP
Kevin Durant se s tretjih iger zapored vrača z zlato olimpijsko medaljo. Foto: AP

Po razočaranju na svetovnem prvenstvu leta 2019, ko so Američani zasedli sedmo mesto, kar je njihov najslabši rezultat v zgodovini, je selektor Gregg Popovich, trener, ki je v NBA-ju zbral največ zmag med vsemi, za Tokio sestavil bistveno močnejšo zasedbo. Četudi so manjkali superzvezdniki, kot so Steph Curry, LeBron James, Kawhi Leonard, Anthony Davis in James Harden, pa je ameriška zasedba imela na papirju seveda najboljšo ekipo turnirja. V moštvu so bili aktualna prvaka lige Jrue Holiday in Khris Middleton, ostrostrelca Damian Lillard in Devin Booker, vzhajajoča zvezda Jayson Tatum, vsestranska Bam Adebayo in Draymond Green, toda v prvi vrsti so bili na mesto glavnega favorita postavljeni zaradi izjemnega Duranta.

32-letni krilni košarkar, ki ima za sabo impresivno kariero, je bogato vitrino oplemenitil že s tretjo zlato olimpijsko medaljo. Tako se je na mestu najuspešnejšega košarkarskega olimpijca izenačil s Carmelom Anthonyjem, ki je sicer ob treh zlatih osvojil še eno bronasto kolajno. Prav nekdanjega reprezentančnega soigralca, s katerim sta dvakrat stopila na košarkarski Olimp, je KD v Tokiu prehitel na vrhu najboljših ameriških strelcev olimpijskih iger. Na treh turnirjih pod petimi krogi je skupaj dosegel 435 točk. "Ne le na igrišču, Kevin je naš vodja tudi zunaj njega s svojo energijo in odnosom. Bil je že v tem položaju, ima veliko olimpijskih izkušenj in nas odlično vodi. Igre mu pomenijo veliko, tako kot tudi vsem nam. Mu sledimo. Ne bi mu bilo treba priti, saj je že ogromno dal reprezentanci, a je vseeno znova zaigral," je v Tokiu dejal Booker.

Med turnirjem je Durant lepo stopnjeval formo. Ob uvodnem porazu proti Franciji, ki je po četrtfinalu svetovnega prvenstva drugič zapored na kolena spravila ZDA, je dal deset točk. Enako število jih je prispeval proti Iranu, proti Češki pa se je s 23 ogrel za izločilne boje, kjer je bil ključni mož ameriškega napada. 29 jih je vpisal v četrtfinalu proti Španiji, 23 v polfinalu proti Avstraliji in 29 v finalu, ko so se znova srečali s Francijo (87:82). S povprečjem 20,7 točke na tekmo je bil tako kot v Londonu 2012 in Riu 2016 najboljši ameriški strelec, oziroma še na svojem četrtem velikem tekmovanju, če štejemo še svetovno prvenstvo 2010, kjer je postal MVP.

Zaključek tekme Francija – ZDA

Gobert: Zadeval bo mete, ki jih lahko le on

Durant je z več kot 210 cm, četudi je uradno pod višino zapisana številka 208, pa je vidno višji, s svojim visokim metom iz skoka praktično neustavljiv. Sposoben je zadevati praktično z vseh položajev, kar je pokazal tudi v finalu, predvsem v prvem polčasu, ko je nasul 21 točk. "Poskušali smo mu otežiti delo in ga prisiliti, da res gara za vsak met, toda on je Kevin Durant. Zadeval bo mete, ki jih lahko le on. Mislim, da je najboljši strelec na svetu. Pač odigral bo svoje, še posebej na največjem odru, kot so olimpijske igre," je povedal odlični center Rudy Gobert, najboljši obrambni igralec v NBA-ju v treh od zadnjih štirih sezon, prek roke katerega je, četudi Francoz meri 216 centimetrov, Durant nekajkrat mojstrsko zadel.

"Ni poseben zato, ker je tako talentiran. Impresivno je, kako dela, da bi izboljšal svojo igro, kakšen odnos ima do športa, kakšnega vzpostavi s soigralci, spoštovanje, ki ga pridobi, veselje, ki ga ima do igre … To prenese na celotno ekipo. Ljubezen do igre je tista, ki ga naredi še bolj posebnega," je o svojem glavnem olimpijskem adutu dodal Popovich. Na vseh najpomembnejših tekmah, ki jih je odigral v reprezentančnem dresu, je bila njegova vloga ključna. Namreč njegovo povprečje v teh štirih finalih znaša izvrstnih 29,3 točke. Pred 29 točkami tokijskega obračuna za zlato jih je vpisal v Riu in Londonu po 30, 28 pa predtem na mundialu v Carigradu.

Popotovanje do zlate medalje je bilo posebno

"Ne maram primerjati dosežkov, saj za vsakim stoji svoja zgodba in ima vsak svoje spomine. Ta olimpijska medalja ima za sabo posebno potovanje, ki ga je težko opisati. Vsak od nas je zanjo trdo delal vsak dan. Vsi v ekipi od igralcev do strokovnega štaba smo se zbrali z enim ciljem. Moštvo se je izjemno povezalo, kot ena družina. Ko si del ekipe, ki napreduje vsako sekundo, je to res neverjetno videti in doživeti. Vsako tekmo smo rasli. Na koncu spoznaš, da je ta pot tako pomembna. Z izpolnitvijo cilja dobiš zlato medaljo, a to popotovanje do nje je posebno. S temi fanti sem povezan za vse življenje," je po finalu razmišljal Durant, ki je s prostima metoma ob koncu potrdil ameriško zmago.

Na vseh tekmovanjih, kjer je nosil ameriški dres, je bil prvi strelec reprezentance. Foto: AP
Na vseh tekmovanjih, kjer je nosil ameriški dres, je bil prvi strelec reprezentance. Foto: AP

"Za kar nekaj igralcev v ekipi je bila to prva olimpijska izkušnja. Izgubili smo nekaj tekem, česar predtem nisem bil vajen. Težko je bilo preboleti reprezentančne poraze. Po tistem slabem začetku proti Franciji smo z igralci imeli sestanek. Veš, če se to zgodi, si na neki način pri dnu. A nam je uspel preobrat. Od tam smo šli le navzgor. Vsak se je zavezal, da bo naredil, kar je najbolje za ekipo. Zaradi vsega skupaj je bilo veselje po koncu finala še toliko večje. Vesel sem, da sem del te ekipe in da domov prinašamo zlato kolajno," je pot do zlata opisal štirikratni strelski kralj lige, ki je z Golden Statom dvakrat osvojil šampionski prstan in bil obakrat tudi izbran za najkoristnejšega igralca finala.

"Nekaj posebnega je, ko lahko predstavljam svojo državo, družino in bližnje. Vsakič sem hvaležen, ko dobim takšno priložnost. Reprezentanca je od prvega dne kot moja družina. Vsakič neizmerno uživam v tej bratski povezanosti, ki smo jo ustvarili," je še dodal. Na vprašanje, ali bo lovil še četrto zlato – igre bodo čez tri leta v Parizu –, pa je odgovoril: "Tega pa še ne vem. Bomo videli."