Marko Milić je eden tistih, ki vedno poskrbi za dobro in sproščeno vzdušje. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Milić je eden tistih, ki vedno poskrbi za dobro in sproščeno vzdušje. Foto: www.alesfevzer.com

Nekdanji reprezentančni kapetan in eden najbolj priljubljenih slovenskih igralcev do zdaj je vodja delegacije košarkarske izbrane vrste. Z njo je prehodil pot prek Kaunasa, kjer je izpolnila olimpijske sanje, do Tokia, kjer je navdušila s prebojem v polfinale. "Lahko smo neverjetno ponosni na predstave, ki jih je prikazala Slovenija. Igralci so veliki prijatelji zunaj igrišča, na parketu pa veliki borci. Mislim, da so navijači znova stopili skupaj. Kot se je nekoč gledalo Križaja med smučanjem, se je zdaj vse ustavilo, ko so na primer igrali košarkarji polfinale. Vsi so gledali to tekmo," je dejal Milić, ki je navdušen, da je bil del olimpijskega popotovanja.

Sorodna novica Dončić: Naš naslednji cilj je evropsko prvenstvo, kjer želimo biti prvi

Tobey v karieri še ni užival, kot je v slovenski reprezentanci

V štirih letih je košarkarska reprezentanca naredila dva zelo odmevna rezultata. Pri obeh uspehih je pomembno vlogo odigral naturaliziran igralec. Leta 2017 se je na EuroBasketu izkazal Anthony Randolph, v Tokiu pa Mike Tobey. Še posebej ekspresen je bil postopek pridobitve državljanstva za zdaj prvega centra izbrane vrste, saj se je aprila poškodoval Jordan Morgan, ki je predtem zasedal to mesto. "Zahvala gre tudi vsem, ki so nam pomagali, da smo vse skupaj tako hitro uredili. Postopek, da smo dobili tako izjemnega fanta in igralca, je bil zahteven. Tako kot se je z Randolphom, se je tudi z njim izjemno poklopilo. Ko igralec dobi slovensko ime oziroma vzdevek, pomeni, da sta ga ekipa in država sprejeli za svojega. To je tudi zgodba, na katero smo zelo ponosni, saj smo ne le igralsko, ampak tudi osebnostno res dobro izbrali, potem ko je imel Morgan tako smolo. Pred nekaj dnevi sem govoril s Tobeyjem in sem se pošalil, da mu bo potni list prav prišel, saj tako po Evropi lažje igraš. Iskreno je dejal, da se ima tu najbolje v karieri do zdaj. Prišel je, ker smo evropski prvaki, da bi igral z Luko in imel priložnost zaigrati na olimpijskih igrah. Dodal je, da potni list sploh ni prioriteta, saj se tako ali tako v kratkem poroči s Španko. Gnal ga je športni motiv, odlično pa se je vklopil v moštvo. Druži se s fanti po sobah, ko se "hecajo" in igrajo enko, poker in se posluša glasba. Ves prosti čas preživlja z ekipo. Res smo imeli srečo, da smo dobili takšnega igralca."

Luka ima ves svet na dlani

Dončić: Hvala vsem v Sloveniji, da so nas podpirali

Danes 44-letni Kranjčan je bil tudi del odprave, ki je šla v ZDA, da se dogovori glede Dončićevega igranja za reprezentanco. Kljub kompleksnemu postopku težav ni bilo, saj je Luka odločno takoj zatrdil, da hoče igrati za Slovenijo. Z odnosom do dresa in željo ter motivom, ki ga ima po uspehu z reprezentanco, je navdušil tudi v Tokiu: "Luka je res izjemna globalna zvezda. Imenitno se je vklopil v ekipo, saj so s fanti veliki prijatelji. Na igrišču se vidi, da je zvezda. Samo pomislimo, kakšne globalne razsežnosti ima, saj se ga da primerjati z LeBronom Jamesom in Michaelom Jordanom. V Dallasu na tekmah vsi nosijo njegove drese, njegove podobe so po mestu … Da je Mark Cuban, milijarder in vizionar, nekaj videl v njem, veliko pomeni. Je poznavalec košarke. Naredil je dva MVP-ja lige iz igralcev, na katera nobeden ni računal. Iz druge nemške lige je pripeljal Nowitzkega, ki je postal prava ikona NBA-ja. Iz Kanade je pripeljal fanta, ki je bil nogometne višine, Nasha. Nobeden ni verjel vanj, pa je tudi postal MVP. Potem je iz Slovenije pripeljal novinca, ki je bil dober, a kdo bi si mislil, da bo v treh letih postal takšna zvezda, ki bo na naslovnici videoigre in bo obraz NBA-ja. Je človek z vizijo in Luki je zaupal. To je neverjetna zgodba. Z nasmeškom na obrazu, karizmo in neverjetnim talentom ima ves svet na dlani. Ko smo bili pri njem, je takoj rekel, da bo prišel v reprezentanco takoj, ko bo lahko. Nekaj zvezdnikov je odpovedalo, druga polovica ima neke svoje hibe, Luka pa je takoj po koncu sezone, ko je igral vso serijo končnice po cele tekme, prišel. To mu daje tisto človeško kakovost."

KZS bo naredil vse, da bo Luka Dončić še naprej navduševal v dresu Slovenije, ki se je z njim v glavni vlogi na vsakem velikem tekmovanju sposobna boriti za najvišja mesta. Foto: www.alesfevzer.com
KZS bo naredil vse, da bo Luka Dončić še naprej navduševal v dresu Slovenije, ki se je z njim v glavni vlogi na vsakem velikem tekmovanju sposobna boriti za najvišja mesta. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica "Če bi kdo pred turnirjem v Litvi na papirju ponudil polfinale, bi podpisali"

Dončić bo v kratkem z Dallasom podpisal 200-milijonsko pogodbo, kar pomeni, da bo v prihodnje zavarovanje za njegov prihod v slovenski dres kar nekajkrat večje od zdajšnje vrednosti. Že ta predstavlja za zvezo velik zalogaj, za večkratnik vrednosti pa bo treba poiskati dodatna sredstva. Milić ob tem zagotavlja, da bodo naredili vse, da jim uspe: "Po eni strani je sreča, da je, kadar je evforija, ko se piše taka zgodba, lažje najti denar za take stvari. Zavedamo se, da bo vedno težje. Luka bo podpisal eno najvišjih pogodb v športu. Bo tudi za nas malce večja težava, je pa res, da ne iščemo le na slovenskem trgu. Hvaležni smo pokroviteljem, ki jih imamo. Ne morem jih z našimi težavami še bolj obremeniti, če že dajejo po svojih zmožnostih koliko lahko. Tako ali tako je v Sloveniji premalo podjetij in se vsi športi konec koncev opirajo na iste. Če bodo lahko dali kaj več, toliko boljše, ampak bomo tudi drugje s svojimi zvezami in domišljijo poskusili najti sredstva, da bo lahko vsako akcijo, ko bo le zdrav, prišel. Po igrah nas čakajo pomembne stvari, kot so evropsko prvenstvo in kvalifikacije za svetovno. Kepa se vali in radi bi zadržali ta val. Ne želimo, da bi za to skupino fantov, ki igra zastonj za državo in žrtvuje svoje počitnice, finance predstavljale kakšno oviro glede igranja za reprezentanco. Potrudili se bomo po najboljših močeh. Treba bo zavihati rokave. Naredili bomo vse, da bo še naprej s svojimi prijatelji kartal in užival na igrišču."

Prejšnjim generacijam manjkal igralec, kot je Dončić

Sorodna novica Sekulić: Z načinom, kako smo igrali in bili povezani, smo šokirali ves svet

Prvi Slovenec, ki se je podal v Ligo NBA, je vrsto let nosil dres reprezentance. Bil je član generacije, ki je imela izjemno širok izbor kakovostnih igralcev, toda medalja na velikih tekmovanjih se ji je izmuznila in tudi nastop pod petimi krogi. "Čutil sem ta olimpijski duh. Četudi imam po eni strani to vodstveno vlogo, pa je celotna ekipa po drugi strani tako prepletena, da smo res enotni. Nam nikoli ni uspel olimpijski podvig. Smo sicer prav v tej dvorani prvič zaigrali na svetovnem prvenstvu. Imeli smo odlično ekipo, primerljivo s to zdaj, je pa res, da nismo imeli takega superzvezdnika, kot je Dončić, ki bi vse stvari povezal in jih dvignil še na višjo raven. Takrat smo tlakovali pot neke navijaške in igralske pripadnosti, ponosa igrati za reprezentanco. Zdaj te nove generacije še z večjim talentom to nadgrajujejo in delajo rezultate, kot je evropski naslov in polfinale olimpijskih iger, kar je globalno neverjeten dosežek. Res moramo biti zelo ponosni."