Slovenski košarkarji so se v domovino vrnili brez medalje, a so poskrbeli za pravo športno vročico. Foto: STA
Slovenski košarkarji so se v domovino vrnili brez medalje, a so poskrbeli za pravo športno vročico. Foto: STA

Varovanci selektorja Aleksandra Sekulića so na Japonskem navdušili, čeprav so na koncu ostali brez medalje. Na olimpijskem turnirju so nanizali štiri zmage, nato pa v polfinalu po dramatični končnici klonili pred Francozi. V boju za bronasto medaljo so jih premagali še Avstralci.

Najboljši strelec turnirja je bil Luka Dončić, ki je bil izbran tudi v idealno peterko prvenstva. MVP je Kevin Durant.

"Hvala vsem navijačem, ki so vstajali sredi noči in nas spodbujali. Ni isto, seveda, če ni navijačev v dvorani, ampak mi smo čutili njihovo podporo. Takoj po tekmi z Avstralijo je bilo razočaranje veliko, saj smo si močno želeli medaljo. Zdaj se zavedamo, da smo med najboljšimi štirimi na svetu. To se ne zgodi vsak dan. Veliko smo se naučili iz tega. Smo mlada reprezentanca, to je šele začetek naše poti," je na novinarski konferenci takoj po prihodu povedal Dončić.

"Vsako prvenstvo bomo šli na 100 odstotkov, saj si želimo novih uspehov. Vem, kakšni občutki so bili po evropskem naslovu. To hočem občutiti še enkrat," je nadaljnje reprezentančne akcije napovedal Dončić.

Obrazi košarkarjev utrujeni, a veseli, da so končno doma

"Nismo si predstavljali, da bomo že na prvih olimpijskih igrah posegli tako visoko. Na žalost se nam ni izšlo za medaljo, čeprav bi si jo po prikazanem zaslužili. Če bi pred kvalifikacijami vedeli, da bomo izgubili v polfinalu proti Franciji v zadnji sekundi, bi takoj podpisal. Sem zadovoljen, predvsem pa ponosen na svoje fante, ki so tako predstavljali našo državo," je povedal Sekulić.

Erjavec: Verjamem, da so pred nami tri čudovita poletja
"Težko je v slovenskem besednjaku najti izraz, s katerim bi opisal hvaležnost za vaše predstave in rezultate. Vsi, ki smo razmišljali o medalji, se moramo zavedati, kako zahtevno je to doseči. Avstralija je za svojo prvo potrebovala šestdeset let,
" je poudaril predsednik OKS-ja Bogdan Gabrovec.

"Verjamem, da so pred nami tri čudovita poletja. Naslednje leto je evropsko prvenstvo, 2023 svetovno prvenstvo in nato olimpijske igre v Parizu," je povedal predsednik KZS-ja Matej Erjavec.

Kaj si bodo košarkarji najprej privoščili po koncu OI?
Topel sprejem za košarkarje na Brniku

Foto: STA in Bobo