Vrsta Aleksandra Sekulića nadaljuje v izjemnem ritmu. Foto: www.alesfevzer.com
Vrsta Aleksandra Sekulića nadaljuje v izjemnem ritmu. Foto: www.alesfevzer.com

Evropski prvaki so s 116:81 premagali gostiteljico iger Japonsko in se že prebili med osem najboljših. V nedeljo jih tako čaka še obračun za prvo mesto v skupini, ki prinaša mesto nosilca v četrtfinalnem žrebu, njihovi naslednji nasprotniki pa bodo Španci, trenutni svetovni prvaki. Za visoko končno razliko so poskrbeli v zadnji četrtini, ki jo je Slovenija dobila s 36:17, predtem je sicer ves čas imela potek obračuna pod nadzorom, toda, kot je Sekulić poudarjal pred srečanjem, je odlika japonske reprezentance nepopustljivost.

Sorodna novica Slovenija zlahka v četrtfinale; za prvo mesto v skupini s Španijo

Zaradi te vrline in po seriji košev nevarnih strelcev – tokrat je s 34 točkami izstopal Rui Hačimura – so se vračali v igro proti Španiji, Slovenci pa so nadzirati obračun, in ko so enkrat povedli z dvomestno prednostjo, so jih držali na varni razliki. Ko se je odprl slovenski met, se je prednost zelo hitro povečala. "Pokazali smo svojo moč, saj smo igrali kot prava ekipa. Imeli smo 27 podaj, zbrali 54 skokov, kar veliko pove o tem moštvu. Ponosni smo lahko na to. Ni bilo lahko, vseh 40 minut so košarkarji trdo garali, da so priigrali visoko končno razliko. Hkrati tudi čestitke Japoncem, ki imajo zelo dobro ekipo. Izstopata Juta Vatabe in Hačimura, ki je bil izjemen. Težko ga je bilo pokrivati, toda naš ekipni duh je naredil razliko," je bil zadovoljen Sekulić.

Če so bili slovenski košarkarji proti Argentini, proti kateri so blesteli praktično vse srečanje, izjemno razigrani, pa jim na drugem obračunu v dvorani Saitama Super Arena kar nekaj časa met z razdalje ni stekel. Po polčasu so vodili za 12, po treh četrtinah za 16, trojke pa so do tedaj metali 24- oziroma 27-odstotno. Kljub temu so na primer že v prvem polčasu, čeprav so bili izza črte natančni le štirikrat, dosegli 53 točk. Če ni šlo z razdalje, so pot do japonskega obroča našli s prodori in vtekanji pod koš. Glavno vlogo je odigral Zoran Dragić, ki je bil s 24 točkami drugi slovenski strelec, eno več je dosegel Luka Dončić.

Zoran Dragić in Luka Dončić sta skupaj dala 49 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Dragić in Luka Dončić sta skupaj dala 49 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Pogovor z Luko Dončićem in Jako Blažičem

"Vedeli smo, da ne bo lahko. Vsakega nasprotnika zelo spoštujemo. V prvih dveh četrtinah smo imeli nekaj težav, a smo v drugem polčasu pokazali, kakšna ekipa smo, in na koncu tudi naredili lepo razliko. Vso tekmo smo imeli pravo energijo. Japonci so bili razpoloženi pri metu. Zadeli so tudi nekaj res težkih metov, potem ko smo odigrali dobro obrambo. Nismo popuščali in smo vztrajali pri svoji igri, kar je tudi prineslo rezultat," je dejal Dragić, ki je imel odličen met iz igre (8/10 za dve in 2/3 za tri).

Sekulić je precej razporedil minutažo in tudi takrat, ko na primer Dončića ni bilo na parketu, raven igre ni padla, ampak je razlika v drugem polčasu in predvsem v zadnji četrtini, v kateri so evropski prvaki zadeli kar osem trojk, ves čas naraščala. Kot je poudaril Sekulić ob znova prepričljivo dobljenem skoku (54:33) navdušuje tudi 27 podaj. "Ne glede na to, kdo je na parketu, ta skupina košarkarjev igra kot eno. Ne glede na to, kdo je na igrišču in kdo na klopi, funkcionirajo tako. Vsak, ki pride v igro, želi dati svoj delež in prinesti nekaj k uspehu. To je naša vrlina in moč. Delujemo kot eno, smo zelo enotni, in četudi imamo najboljšega košarkarja na svetu, igramo kot prava ekipa. To je najpomembnejše," je bil zadovoljen selektor.

Analiza tekme Slovenija - Japonska

Slovenija je na olimpijski poti zmagala šestič zapored, zdaj pa je na vrsti obračun s Španijo, ki je pred dvema letoma postala svetovna prvakinja. "Če sem iskren, se Špancem še nismo posvečali, saj smo bili osredotočeni na Japonsko. To je bila za nas zelo pomembna tekma, seveda pa hočemo tudi na naslednji igrati svojo igro. Hočemo Špancem vsiliti svoj ritem. To je naš cilj. Štab je do zdaj opravil zelo dobro delo s pripravo in verjamem, da bo tudi tokrat tako," je še povedal Sekulić, o kratkem posnetku slovenskih košarkarjev po zmagi nad Argentino, ki je zaokrožil v nekaterih španskih medijih, pa je dodal, da igralci niso kršili nobenih pravil: "Ne posvečam se takim stvarem. Ne vem, kaj je bil namen objave. Najpomembnejše je, da v našem moštvu ni težav. Vzdušje in kemija sta na zelo visoki ravni in ne posvečamo takim stvarem nobene pozornosti."

Dončić: Prišli smo, da bi zmagali
Japonci navdušeni nad slovenskimi košarkarji
Malo bomo spet kartali (hahaha), potem pa Španci