Slovenski košarkarji ves čas kot svojo glavno kakovost poudarjajo odlično kemijo, ki so jo vzpostavili v garderobi. Foto: AP
Slovenski košarkarji ves čas kot svojo glavno kakovost poudarjajo odlično kemijo, ki so jo vzpostavili v garderobi. Foto: AP

Tretjič se je košarkarska reprezentanca uvrstila v polfinale velikega tekmovanja. Po evropskem prvenstvu leta 2009, ko je tekmovanje končala na četrtem mestu, in pravljičnem 2017, ko je stopila na evropski vrh, je novo neverjetno zgodbo spisala ob olimpijskem debiju. "Vemo, da bodo v polfinalu štiri najboljše ekipe trenutno na svetu. To so olimpijske igre in lahkih nasprotnikov ni, kot jih ni bilo niti do zdaj. Sanjali bomo svoje sanje naprej in upam, da jih izpolnimo," je povedal slovenski kapetan Edo Murić.

Ko smo prišli sem, smo si rekli eno stvar, da se bomo na vsaki tekmi skušali zabavati, dati vse od sebe in igrati kot prava ekipa. To nam uspeva, zato pa tudi prihajajo rezultati. Ne glede na to, kako drugi igrajo proti nam, se nikoli ne predajamo in se borimo do konca. Smo neka celota, skupina, ki se bori kot eno.

Edo Murić

Tekma se je po lokalnem času začela že ob 10.00, česar košarkarji niso vajeni oziroma so ob takšnih urah nazadnje igrali še v mlajših selekcijah. "Nihče ni navajen igrati ob taki uri. Če zmagaš, je na koncu dobro, saj imaš več časa za proslavljanje (smeh, op. a.). Malce smo se bali te tekme. Spat smo šli že ob 21.30. Ne vem, kdaj je bilo nazadnje tako. Verjetno od sedmega leta ne, a se je dobro obneslo. Tempirali smo, da smo po tisti zmagi nad Španijo malce dlje kartali, se zgodaj zbudili in bili zvečer tako utrujeni, da smo takoj zaspali," se je Murić še malce obregnil ob španske provokacije med skupinskim delom.

"Če bi izgubili to tekmo, si ne bi odpustili"

Slovenci so na prag olimpijskega raja, ko jih od kolajne loči le še zmaga, stopili s trdo prigarano zmago nad Nemčijo (94:70). Glede na prikazano do zdaj v Tokiu so bili Slovenci v vlogi favorita. V tem slogu so tudi začeli tekmo in si v uvodni četrtini na krilih razigranega Zorana Dragića priigrali lepo razliko. Toda v drugi četrtini je Nemčija z nizom trojk Maoda Loja izničila zaostanek in celo povedla. V slovenskem taboru so pred dvobojem izpostavljali nevaren met Die Mannschafta z razdalje, a v drugem polčasu so se razigrali tudi strelci evropskih prvakov, predvsem pa so znali odgovoriti na agresivno obrambo tekmeca in z dobro defenzivno predstavo, ki jo je po tekmi poudaril tudi nemški selektor Henrik Rödl, v tretji četrtini prevzeli pobudo, v zadnji pa dokončno strli sicer nepopustljivega konkurenta.

Blažič in Dončić po preboju v polfinale

"Zavedali smo se, da so Nemci kakovostna ekipa, a vedeli, da če bomo od začetka do konca igrali agresivno tako v napadu kot v obrambi, ne bodo zdržali. V tretji četrtini se je to res zgodilo. Niso bili več natančni pri metu, kot so bili prej v prvem delu, kar jih je držalo v igri, ko so zadeli kar nekaj trojk. Na koncu je videti suverena zmaga, ki pa seveda ni bila lahka. Veselimo se polfinala in upam, da nismo rekli še zadnje besede," je dodal Jaka Blažič, ki je znova odlično delo opravil v obrambi, ko je, kot na vsaki tekmi do zdaj, močno pritiskal na organizatorje nemške igre: "Znova je bila takšna moja naloga za njihove 'playe'. Sicer je bila zelo nervozna tekma. Tudi mi smo bili nervozni, veliko smo se pogovarjali s sodnikom. Vložek je bil preprosto prevelik. Celo poletje garaš za eno tekmo, in če bi to izgubili, si res ne bi mogli odpustiti. Vse smo pustili na terenu. Govorjenje s sodniki pa je opozorilo za naslednjo tekmo."

Pogovor s selektorjem Sekulićem po zmagi nad Nemčijo

Potihoma napovedovali boj za medalje

Selektor Aleksander Sekulić je med turnirjem že dejal, da morajo ostati bolj osredotočeni, ko si priigrajo konkretnejšo prednost. Nemci so razliko v drugi četrtini hitro stopili, ko ni bilo pravega odgovora slovenskih košarkarjev s klopi, ki so v prvem polčasu skupaj dali le pet točk, vendar je začetna peterka nato še pred koncem prvega dela priigrala sedem točk naskoka. "Vemo, da je nemška nacija na splošno zelo organizirana in tako tudi igra košarkarska reprezentanca. Njihova igra je na srečo precej predvidljiva. Vedeli smo, da se bo v določenem trenutku nekdo razigral, kot se je v drugi četrtini Lo s temi svojimi meti s korakom nazaj, ki jih zadeva v visokem odstotku. Težko ga je bilo pokrivati, a smo na polčas odšli s precej nerealno prednostjo sedmih točk. Mislim, da so bili Nemci precej boljši od tega, ampak v tretji četrtini je naša prva peterka naredila prepotreben preskok prek desetih točk. Nekaj časa so se Nemci držali na tej razliki, v zadnji, ko smo zadeli nekaj odprtih metov in v protinapadu dali lahke koše, pa je šlo hitro čez 20," je potek tekme opisal Prepelič, ki je tako kot Blažič prispeval devet točk.

Sorodna novica Z izjemno predstavo povozili Nemce in napovedali medaljo

Ostrostrelec iz Slovenske Bistrice je v zadnji četrtini zadel tri trojke. Ko sta bila z Lukom Dončićem uspešna v nizu, je bilo pet minut pred koncem ob slovenskem vodstvu za 19 dvomov o potniku v polfinale konec: "Polfinale olimpijskih je tu. Mogoče se sliši celo kar prelepo. Marsikdo ni verjel v to. Mi smo, potihoma smo tudi napovedovali boj za medalje in zdaj smo tu. Še ena pravljica se nadaljuje. Tekma je bila fizično zahtevna, na igrišču pa je bilo veliko nervoze od vseh akterjev, nas, Nemcev in konec koncev tudi sodnikov. V igri je bilo res veliko. Oni niso imeli česa izgubiti, mi pa ogromno. Ustvarili smo novo košarkarsko evforijo v Sloveniji in smo verjeli v to zgodbo."

Z dvema zaporednima uspehoma na velikih tekmovanjih je Slovenija dokončno prekinila urok četrtfinala, ki se je začel prav s tekmo proti Nemčiji leta 2005 v Beogradu. "Seveda se spomnim tiste tekme. Sani Bečirović, ki je moj idol, je bil najboljši strelec tekme. Vsem je bilo težko po tistem porazu. Tudi jaz sem jokal, a se ni ponovilo. Takrat so imeli Nowitzkega, najboljšega igralca, zdaj pa ga imamo mi in znova nas je potegnil za sabo. Zdaj smo v polfinalu in na glas lahko povemo, za kaj se borimo," je sklenil Prepelič.

Blažič z veseljem pusti glavo na terenu za ekipo
Povzetek tekme Slovenija - Nemčija
Analiza po tekmi Slovenija - Nemčija z Bečirovićem in Trifunovićem