Rayssa Leal, rojena 4. januarja 2008, je pri sedmih letih od staršev prejela rolko, ki ji je spremenila življenje. Vselej je vadila v modri obleki za vile, izvajala je zahtevne trike, njen posnetek, ko ji uspe heel-flip (trik, pri katerem s peto obrne rolko v zraku za 360 stopinj okrog njene osi) čez stopnice, je postal spletna senzacija. Foto: AP
Rayssa Leal, rojena 4. januarja 2008, je pri sedmih letih od staršev prejela rolko, ki ji je spremenila življenje. Vselej je vadila v modri obleki za vile, izvajala je zahtevne trike, njen posnetek, ko ji uspe heel-flip (trik, pri katerem s peto obrne rolko v zraku za 360 stopinj okrog njene osi) čez stopnice, je postal spletna senzacija. Foto: AP

Olimpijska zmagovalka je postala 13-letna Japonka Momidži Nišija, srebro je osvojila 13-letna brazilska senzacija Rayssa Leal, bron pa še ena Japonka, 16-letna Funa Nakajama.

Največ pozornosti je požela drugouvrščena Rayssa Leal, ki je že pred časom postala spletna senzacija, potem ko je legenda rolkanja Tony Hawk delil njen videoposnetek, na katerem pri sedmih letih izvaja zahtevne trike na rolki. Te je izvajala oblečena v vilo, zato so ji dali vzdevek mala vila ('little fairy').

Hawka je v Tokiu spoznala tudi v živo. "Pred šestimi leti me je Tony predstavil svetu rolkanja z videom, v katerem sem bila oblečena v malo vilo. Danes je posnel moj nastop na igrah. Vse skupaj je neverjetno, živela sem svoje sanje," je na omrežjih zapisala Rayssa Leal.

Odvetnica Lealin vzdevek
Po velikem uspehu v deželi vzhajajočega sonca se je vrnila v Brazilijo, natančneje v Sao Paulo, kjer so jo na letališču Guarulhos pričakali številni navijači in odvetnica Flavia Penido. Najstnica je bila začudena, ko jo je slednja potegnila za rokav in se želela pogovoriti z njo na štiri oči. Odvetnica je spremljala njene nastope v Tokiu, po osvojenem odličju pa je krenila v akcijo in se hitro dogovorila za sestanek z nacionalnimi organi za blagovne znamke. Na posvetu je želela vedeti, ali je Lealin vzdevek 'mala vila' že registriran za oblačila in opremo za rolkanje. Ker ni bil, ga je registrirala sama.

"Včasih se moraš hitro odločiti," je zapisala na Twitterju. Ob tem je dodala: "Moje dejanje ni vodila želja po finančni koristi, želim le ohraniti Rayssine morebitne pravice in pokazati, kako pomembno je, da sta tržno in pravno delo vselej v tandemu." Obenem je pojasnila, da pravice v celoti odstopa športnici.

NAJMLAJŠI NOSILCI OLIMPIJSKIH MEDALJ V ZGODOVINI
IME IN PRIIMEKDRŽAVASTAROSTDISCIPLINAODLIČJEOLIMPIJSKE IGRE
Dimitros LoundrasGRČ10 let, 216 dnigimnastikabronAtene 1896
Luigina GiavottiITA11 let, 302 dnevagimnastikasrebroAmsterdam 1928
Inge SørensenDAN12 let, 21 dniplavanjebronBerlin 1936
Ines VercesiITA12 let, 216 dnigimnastikasrebroAmsterdam 1928
Noël VandernotteFRA12 let, 230 dniveslanjebronBerlin 1936
Carla MarangoniITA12 let, 269 dnigimnastikasrebroAmsterdam 1928
Dorothy Poynton-HillZDA13 let, 23 dniskoki v vodosrebroAmsterdam 1928
Rayssa LealBRA13 let, 204 dnevirolkanjesrebroTokio 2020
Marjorie GestringZDA13 let, 268 dniskoki v vodozlatoBerlin 1936
Klaus ZertaNEM13 let, 283 dniveslanjezlatoRim 1960

Veličasten sprejem v rodnem Imperatrizu
Kako priljubljena je rosno mlada nosilka srebrnega olimpijskega odličja, potrjuje tudi podatek, da je takoj po osvojeni medalji na družbenem omrežju Instagram pridobila približno milijon novih sledilcev. Zdaj jih ima že več kot šest milijonov. 13-letnica, najmlajša nosilka olimpijskega odličja v zgodovini Brazilije, se je po pristanku napotila v Imperatriz, kjer živi s svojo družino. V gasilskem vozilu je z olimpijsko kolajno paradirala po ulicah svojega rodnega mesta, parado pa končala na trgu Garrincha, kjer so ji lokalne oblasti pripravile veličasten sprejem.