Novak Đoković bo četrtič nastopil na olimpijskih igrah. Do danes je osvojil eno kolajno, in sicer bronasto v Pekingu leta 2008. Foto: EPA
Novak Đoković bo četrtič nastopil na olimpijskih igrah. Do danes je osvojil eno kolajno, in sicer bronasto v Pekingu leta 2008. Foto: EPA

Glavni razlog so ukrepi in različne omejitve zaradi pandemije novega koronavirusa. Še posebej ga mori igranje pred praznimi tribunami, a v deželo vzhajajočega sonca se je vseeno odpravil iz domoljubnih razlogov.

V pogovoru za črnogorsko tiskovno agencijo MINA je v obmorskem Hercegnovem spregovoril o svoji odločitvi glede nastopa v Tokiu in razkril, da mu je pri tem znatno pomagala nekdanja hrvaška olimpijka in dvakratna svetovna prvakinja v skoku v višino Blanka Vlašić.

Pred nekaj dnevi sem se srečal z Blanko in rekla je, da se bodo ljudje spominjali le nosilcev medalj, ne pa, kakšne so bile razmere oziroma ali je bil turnir odigran pred gledalci na tribunah ali ne.

Novak Đoković

Vlašićeve besede si je zapomnil
"Pred nekaj dnevi sem se srečal z Blanko in rekla je, da se bodo ljudje spominjali le nosilcev medalj, ne pa, kakšne so bile razmere oziroma ali je bil turnir odigran pred gledalci na tribunah ali ne," je povedal Đokovič, zmagovalec 20. turnirjev za grand slam, ki bo v New Yorku letos podiral rekord. "Njene besede so se mi vtisnile v spomin in vesel sem, da sem se odločil za nastop v Tokiu. Trenutno igram svoj najboljši tenis in prepričan sem, da lahko glede na dozdajšnji potek sezone osvojim zlato kolajno," je še dodal .

Đoković je edino olimpijsko kolajno osvojil na igrah v Pekingu leta 2008. Foto: EPA
Đoković je edino olimpijsko kolajno osvojil na igrah v Pekingu leta 2008. Foto: EPA
Sorodna novica Đoković sprejel odločitev: Ponosno pakiram za Tokio

Bronast na igrah v Pekingu
Za Đokovića bodo to četrte olimpijske igre, prvič je na igrah nastopil leta 2008 v Pekingu, ko je tudi osvojil do danes edino kolajno – bron –, po tem, ko je v dvoboju za 3. mesto v dveh nizih ugnal Američana Jamesa Blaka (6:3 in 7:6). V Londonu štiri leta pozneje je boj za bron izgubil na obračunu z Argentincem Juanom Martinom del Potrom (7:5 in 6:4), v Riu de Janeiru pred petimi leti se je od olimpijskega turnirja s porazom proti istemu nasprotniku poslovil že v 1. krogu (7:6 in 7:6). Potem ko sta svoj nastop v Tokiu odpovedala Roger Federer in Rafael Nadal, ima srbski as za končni uspeh še nekoliko večje možnosti, a se zaveda, da bo naloga vse prej kot lahka. "Olimpijske igre in Odprto prvenstvo ZDA sta moja največja cilja do konca sezone, in to sta cilja, ki sta zelo zahtevna. Sem pa zelo samozavesten in motiviran, da zastopam Srbijo na najboljši mogoč način. Hrepenim po medalji v Tokiu, upam, da bo zlata. Potem pa se odpravljam v ZDA, kjer želim osvojiti še zadnji cilj," je povedal 34-letni Beograjčan.

O igranju za Srbijo je še dodal: "Vse se je vrtelo okrog mojih občutkov do Srbije. Nisem navdušen nad tem, da bom dvoboje igral pred praznimi tribunami oziroma, da bom na Japonskem podvržen zelo strogim ukrepom, a zastopanje svoje države na olimpijskih igrah je nekaj neprekosljivega." Teniški olimpijski turnir bo potekal od 24. julija do 1. avgusta.

Đoković iz Beograda odpotoval proti Tokiu