Schleu so zaradi besa in razočaranja po licih tekle solze. Foto: Reuters
Schleu so zaradi besa in razočaranja po licih tekle solze. Foto: Reuters

Moderni peterobojci za medaljo tekmujejo v petih različnih športih. V disciplini preskakovanja ovir ne uporabljajo lastnega konja, temveč tega naključno izžrebajo, nato pa imajo 20 minut, da se pred tekmovanjem z živalskim partnerjem ogrejejo.

Predstavitev športov − moderni peteroboj

Nemški tekmovalki Anniki Schleu, ki je do tedaj vodila, že na začetku nastopa v preskakovanju ovir s konjem ni kazalo dobro, saj je konj Saint Boy med samim ogrevanjem ves čas trmoglavil in se ji upiral, v nadaljevanju pa se ni nič izboljšalo. Žrebec namreč ni želel opravljati skokov, z vsako odklonitvijo je bila Schleu bolj nezadovoljna, kmalu pa je po praznem stadionu odmeval jezen krik razočarane tekmovalke, ki so ji obraz zalile solze.

Saint Boy ni želel preskočiti ovir. Foto: Reuters
Saint Boy ni želel preskočiti ovir. Foto: Reuters

Trenerka Kim Raisner se je odzvala s pozivom, naj jahačica konja "zelo, zelo udari", žival, ki je bila zaradi tekmovalke še bolj vznemirjena, pa je potem tudi sama s pestjo udarila nad zadnjo nogo. Vprašljivemu navodilu in dejanju so bili priča vsi, ki so gledali prenos tekmovanja, situacija pa je sprožila plaz kritik.

Težava modernega peteroboja naj bi bila pravila

Po nedavnem incidentu so se nekateri osredotočili na širšo sliko – raba biča za spodbudo konja pri vstopu v areno in pri skokih, ki jih sicer nočejo izvesti, vpitje med nastopi, prestrašene živali in številni padci jahačev ter potreba, da progo ne glede na vse dokončajo, so vzbudili vprašanja, ali je konje sploh primerno uporabljati na takih tekmovanjih. Večkrat naj bi sicer že razmišljali, da bi jahanje nadomestili z gorskim kolesarstvom ali drugo disciplino.

K dobremu ugledu tekmovanj s konji po mnenju nemškega novinarja Andreasa Stena-Ziemonsa iz DW-ja incident nemške tekmovalke in prestrašenega žrebca zagotovo ni pripomogel. Če konj ne želi čez oviro, ga tekmovalec ali tekmovalka načeloma ne bi smel siliti. V takem primeru jahači in jahačice po navadi raje končajo nastop in tekmovanje zapustijo, saj dobrobit živali pretehta nad športnim uspehom.

Tekmovalci sicer ne jahajo svojih konj. Foto: Reuters
Tekmovalci sicer ne jahajo svojih konj. Foto: Reuters

Težava modernega peteroboja naj bi po njegovem bilo sicer tudi dejstvo, da peterobojci velikokrat niso dobri jahači, saj so boljši v drugih disciplinah. Težava naj bi bila tudi v pravilih – športniki, ki se ukvarjajo izključno z jahanjem, imajo več let časa, da s svojimi živalskimi partnerji navežejo stik in vzpostavijo zaupanje, peterobojci in peterobojke imajo za to na voljo manj kot 30 minut.

Pravila se morajo spremeniti

Razlog, da se kontroverzni nemški trenerki Raisner pravila ne zdijo pravična, pa naj bi bilo dejstvo, da je v njih določeno, da se konj lahko zamenja le po tem, ko ta 4-krat zavrne preskok ovire, Saint Boy pa skoka ni želel opraviti "le" 3-krat. Za dobro konj bi se to po mnenju Stena-Ziemonsa moralo spremeniti.

Zveza modernega peteroboja (UIPM) je po videnem odločila, da zaradi dejanj med tekmo trenerko diskvalificirajo, vodja nemške olimpijske ekipe Alfons Hörmann pa je naznanil, da so jo tako umaknili tudi z moškega posamičnega tekmovanja.

"Vsi smo se strinjali, da trenerke na tekmovanju ne bo," je povedal in dodal, da so med pogovorom razmišljali tudi o tem, da je raziskava incidenta nujna, predvsem glede zaščite živali. "Pravila se morajo spremeniti tako, da bosta tako jahač kot tudi konj zaščitena," je poudaril Hörmann, ki tako državno in mednarodno zvezo poziva k spremembi pravil. "Osredotočiti se je treba na dobrobit živali in poštenost tekmovanja za športnike."