V pretekli noči je pod njegovimi prsti nastal pulover z britansko zastavo in olimpijskimi krogi. Foto: Reuters
V pretekli noči je pod njegovimi prsti nastal pulover z britansko zastavo in olimpijskimi krogi. Foto: Reuters

Daley na Otoku velja za športno in medijsko legendo, obenem pa tudi za ikono skupnosti LGBTQ+. Po zaslugi njegovega najnovejšega hobija pa se je njegova prepoznavnost še razširila. Lani, med zaprtjem zaradi pandemije covida-19, se je namreč Daley lotil pletenja, kvačkanja, šivanja in vezenja. V novem konjičku se je tako izpopolnil, da je kmalu nakvačkal celo večerno obleko za svojo dobro prijateljico, zvezdnico Youtuba Sophie Lee.

Pletenje in kvačkanje sta postala tako pomemben del njegovega življenja, da je začel o tem objavljati videe na Youtubu (na katerem je že sicer eden bolj prepoznavnih obrazov, njegov kanal ima okoli milijon naročnikov) in si odprl še en profil na Instagramu, ki je posvečen zgolj njegovim pleteninam in vezeninam.

Kot priznava, mu je sproščanje ob vihtenju pletilk izjemno pomagalo tudi pri pripravah na četrte olimpijske igre, predvsem ker je do zdaj zmagal že na celi kopici tekmovanj, pohvali se lahko tudi z bronastima medaljama v skokih v vodo iz Londona (2012) in Ria (2016), še nikoli pa ni osvojil zlata.

Ko je prejšnji ponedeljek s partnerjem Mattyjem Leejem zmagal v sinhroniziranih skokih v vodo z 10 metrov, je bil naravnost vzhičen. Zgolj kot zanimivost: ob zmagi nista jokala zgolj Daley in Lee, ampak so se solze ulile celo britanskemu televizijskemu komentatorju. Da se njegovi veliki dragocenosti, zlati medalji, ne bi nič zgodilo, ji je takoj napletel zaščitno torbico, ki jo je okrasil z zastavo Združenega kraljestva na eni in Japonske na drugi strani.

Daleyja v naslednjih dneh čaka še ena preizkušnja – posamezni skok v vodo z 10 metrov, do takrat pa si čas krajša tako, da na tribunah spodbuja svoje reprezentančne kolege in vmes plete.

Pogled na enega uspešnejših britanskih športnikov, ki mirno sedi na tribuni in vešče vihti pletilke, tako da pred očmi televizijskih kamer nastaja pulover z olimpijskim motivom, oblačilce za prijateljičinega kužka ali kakšna druga mojstrovina, je tako navdušujoč, da so fotografije in posnetki nemudoma obšli družbena omrežja.

27-letnik, ki je nase opozoril že kot otrok, s 14 leti pa se je uvrstil na svoje prve olimpijske igre, je že sicer eden od britanskih ljubljencev. Ko je leta 2013 malce v strahu pred morebitnimi negativnimi odzivi javnosti na Youtubu razkril, da je gej, so ga, priznava, presenetili izrazi podpore, ki jih je dobil tako z Otoka kot z drugih delov sveta. Leta 2015 sta se nato s partnerjem Dustinom Lanceom Blackom zaročila in dve leti pozneje poročila. Junija 2018 sta dobila sina, ki sta ga poimenovala Robert Ray Black-Daley.

"Izjemno ponosen sem, da sem gej in da sem olimpijski prvak," je poudaril na novinarski konferenci po zmagi, na kateri se je med drugim dotaknil tudi vprašanja duševnega zdravja športnikov in izrekel podporo tistim, ki so zbrali pogum in se uprli nenehnim zahtevam medijev in pokroviteljev po postranskih dejavnostih, kot je to storila Naomi Osaka.

Daley s pletenjem obnorel družbena omrežja
Tom Daley je glavni predstavnik istospolno usmerjenih na OI
Daley v spomin na očeta s pletenjem zbiral denar za obolele z rakom